Videl som ich in-natura v stánku NIKON-u na IWE - zaujala ma séria puškohľadov Monarch E - spracovanie sa mi zdalo celkom na úrovni, aj sa cez to dobre pozeralo, ide my však skôr o to, čo sa týka životnosti na silnejšom kalibri, či to náhodou niekto nepoužíva a aké s tým má praktické skúsenosti.
Aký si mal Nikon - myslím typ? Zástupca nikonu mi "tvrdil", že E monarchy sú testované na "big game rifles" a nie je s nimi problém.
Ahoj. chcem sa spytat, ci ten puskohlad, ktory si si objednal ma aj osvetlenu bodku ?
<br/>A ak to nie je pre Teba problem napis aj aky ma kriz a kolko stoji. Uvazujem tiez o vymene TASCO 1,5-6x42 s osv.osnovou za nieco lepsie, len je problem, ze Meopta nerobi tento typ s osv.osnovou, lebo ja som s Meoptou velmi velmi spokojny (mam Artemis 2100 7x50 na gulovnici aj trieder Meostar 10x50) !!! Dakujem za Tvoje info. Lovu zdar, priatelia!
Monarch E 1,5-6x42 nerobia s bodkou, je tam klasika kríž č. 4 alebo duplex. Pokiaľ chceš osvetlený bod, v sérii Monarch E robia 2,5-10x50 a 2,5-10x50 kríž.č 4 s bodkou, alebo osvetlený duplex. Robia ešte série Monarch 2 a Fieldmaster ale tie majú len 25,4 mm tubus. Ceny podľa mojho prieskumu, pokiaľ ja viem u tej 1,5-6x42 s 30 mm tubusom sú cca. okolo 14 tis. tie 50 a 56 s bodkou okolo cca 24 tis. Ale neber to ako bernú mincu dá sa na nete popozerať, možno nájdeš iné ceny.
Ak chcete ceny mam cennik velko aj maloobchod.
<br/>Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Isty cas uz pouzivam na mojom 30-06 puskohlad Nikon Monarch UCC 2,5-10x56.Predtym som mal namontovanu Meoptu 4-16x44 Tactic,tu som prehodil na Varmint-ku 223R.Nikon ma 30mm tubus,tocitko pre korekciu paralaxy je umiestnene na boku,osnova je klasika c.4-umiestnena v druhe opt.rovine,takze sa nezvacsuje-osvetlena,bud cervena alebo zelena,ma 5 poloh pre kazdu farbu.Osvetlovacia jednotka je umiestnena hore na okulari.Doterajsie skusenosti su s nim velmi dobre,vecer je to velmi citelny rozdiel oproti 44mm objektivu Meopty,aj ked aj ta bola super.(v porovnavacom teste nemeckeho odborneho caspisu niekolkych puskohladov s 56mm objektivom Nikonu namerali v laboratoriach firmy Schmidt&Bender najvyssiu priepustnost svetla za tmy-to sice automaticky neznamena najkvalitnejsi obraz,ale naznacuje vela o moznostiach,mozem pohladat link na ten test,je to v nemcine)Rektifikacne bubny maju dobre citelne polohy pri klikani a aj ich odstupnovanie je oproti Meopte logickejsie (Meopta mala jedno policko z 5 dielikov,co davalo posun o 1,25MOA,u Nikonu ma jedno pole 4 dieliky,co je posun o 1MOA-odpadava preratvanie pri strelbe na dlhsiu vzdialenost,teda pokial nemam nalepenu vlastnu stupnicu-ale aj tak ma toto Nikon premyslenejsie).Nastavovacie prvky pracuju presne,co som si uz viac ako dostatocne overil na strelnici.Tento model sa vyraba v Japonsku,comu zodpoveda aj kvalita vypracovania a aj cena.
Ten test som čítal vyšiel v nemeckom Visieri (4/2006), ktorý odoberám. Nemčina zrovna nie je moja silná stránka, ale myslím, že jediné čo mu vytkli bolo tažie točenie prstencom priblíženia v silnom chlade.
<br/>Túto sezónu som kúpil Nikon Monarch 1,5-6x42, 30 mm tubus z ľahkej zliatiny, osnova German #4, plnený dusíkom, 95% priepustnosť svetla atd., chcel som ľahký variabil, osadil som to na kal. 8x57 JS. Škoda, že Nikon nerobí v 42 osvetlenú bodku, tú majú až 50 a 56 modely a ja som chcel "allrounder".
<br/>Používam ho len krátko, teraz počas ruje si však zažil svoje intenzívne testovanie v daždi a chlade a nemám mu čo vytknúť. Ten puškohľad ma nesklamal v ničom.
<br/>Čo sa mi naozaj páči je tak ako píšeš nezväčšujúca sa osnova, ktorej hrúbka je fixovaná pri 4 násobnom zväčšení. Výhoda pri streľbe v noci - stiahneš to na 2-3x a osnovu stále vidíš, nie len hrubé čiary aj tenké nitkové. Svetelnosť na to, že je to 42 naozaj výborná, nie je problém ani streľba v noci len treba stiahnuť zväčšenie a do cca. 50 m sa dá krásne vidieť aj v naozaj riadnej tme.
<br/>Dalšie plus sú tie masívne točítka, všetko kov, žiadny plast. Pri nastreľovaní fungovalo všetko ako malo, klikanie je 1/4 MOA. Pre zaujímavosť, u tohto puškohľadu neplatí staré pravidlo - kam puška tam muška - je to práve naopak.
Nikon je fakt dobry.Ja mam sice pozorovaci Monarch, ale nadhera v noci a za sera.
<br/>V USA su aj NIKON puskohlady velmi pouzivane.Ja mam sice Leupold,ale na dalsiu flinticku-asi Brno Efect-celopazba skusim Nikon alebo Buris.
V Zelenči som bol. Maju tam teraz Nikon 2,5-10x50.
<br/>Teraz zvažujem možnosť objednať si ten Nikon či už x50 alebo x56 z USA. Ceny su viac než priaznivé...
Ja už Nikon mám 56Il. je zatiaľ fakt dobrý . Bol z veľmi dobrého zdroja. Kto by mal vážny záujem môžem len doporučiť. V noci neosvetľuje ako meopta a svietivosť je lepšia podľa recenzie ale bežný spotrebiteľ nezistí. Presvedčila ma cena a záruka.