Vyvar ju v čistej vode. Potom ju dobre očisti. Znova ju daj do čistej vody a keď sa bude variť, dolej tam tak 1dcl 30%peroxidu. Začne to peniť a v priebehu pár minút budeš vidieť ako lebka obelieva. Pozor, buď pritom - ide o2-3minúty, možno trošku viac. Keď to preženieš, tak sa ti rozpadne.
Túto metodu nepoznám- do akého množstva vody 1dcl peroxidu?
<br/>Ja to robím takto: Z lebky stiahnem kožu oktem nosu- pri varení nerozpadne táto časť lebky. Potom vyvarím a lebku očistím od svalstva a chrupaviek (dobre poslúži skalpel alebo tenký ostrý nôž, pinzeta a použitá zubnúä kefka). Lebku počas čistenia viackát očistím pod tečúcou vodou. Potom napchám vatu do nosnej časti a namiesto mozgu, celé to dookola obalím ešte vatou a obviažem bielym fáčom. Lebku dám do silného igelitového sáčku a injekčnou striekačkou nastriekam podľa potreby 30% preoxid vodíka do dutín lebky a na vatu, ltorou som lebku obalil. Sáčok zviažem pod ružicami a nechám niekoľko dní aby peroxid pôsobil. Výsledok uvidíš sám. Gabo
Gabov recept používam už vyše 20 rokov, tak ma naučil otec a funguje. Len treba dávať bacha, radšej sa potrápiť pri odstraňovaní zvyškov uvareného mäsa (nech je radšej tuhšie, aby sa nosová časť nerozpadla. Čím mladší kus, tým skôr sa to stane!
<br/>Na záver ešte natriem lebku parafínovým olejom a je pokoj.
<br/>Veľa úspechov!
S tým očistením lebky po vyvarení , postupujem tak isto. Pred vyvarením odstránim z mozgovej dutiny mozok, mám nato urobenú z obyčajného drôtu takú špirálku. Potom dutinu vypláchnem pod tečúcou vodou.V dutine vlastne ostane iba mozgová blana a tá sa po varení scvrkne na takú guľku. Tú potom vytiahnem z pinzetou a celá dutina je bez problémov čistá. Ešte pred vyváraním vyberám aj oči a orežem najhrubšiu svalovinu a mäso čo sa dá. Hneď po očistení ešte mokrú lebku postavím na nejakú tácku, podlozku podľa veľkosti a lebku nastriekam peroxidom 30%. Ten mám naliaty v nádobke z pumpičkovým rozprašovačom. Výhodou je, že ša človek nemusí kašľať s obalovaním vatou alebo obväzom atď. Rozbprašovač je schopný svojím tlakom naniesť peroxid do každučkej škárky a dutinky. Aj v nosnej dutine aj v mozgovej. Ďalšou výhodou je, relatívne malá spotreba peroxidu. Ak týmto spôsobom večer nastriekam lebku, potom ráno keď odchádzam do práce, tak keď dôjdem z roboty, tak je lebka ako sneh. Potom ju dobre prepláchnem v čistej vode a nechám vysušiť. Najlepšie sa lebka suší v lete na slniečku, ktoré akoby vytiahlo ešte tú belosť na povrch. Základom je aby bola lebka pred postriekaním vlhká. Starú lebku (na očistenie ak vystúpi masnota atď.)dám na chvíľu povariť, vyberiem z vody a potom hneď striekam peroxid. Skúste rozprašovač!
Ja po vyvarení lebky a mechanickom očistení nechávam aspon 2 dni vo vode, do ktorej nalejem savo a aj peroxid ... to vyžeria všetko. Potom rozprašovačom striekam peroxid tiež aspon 2 dni. Celkom slušne to vyzerá.
Bacha Johny aby si to neprehnal a neodvápnil príliž kosti lebky najmä u mladých kusov sa to môže stať veľmy rýchlo.Potom sa do nich ľahšie ,,vžiera,, prach a tak rýchlejšie trofej stárne.Len môj názor.
Ak môžem tak ešte niečo.Trofej je treba aj patrične aranžovať či už v poľovníckej izbe alebo na ktorej koľvek stene bytu ale na podložke.Neškrabocte preboha tými zubami po stenách.Ulovkov ubúda a stávajú sa čoraz hodnotejšími tak si myslím ,že už stojí za to vraziť pár stovák do nejakej peknej podložky.Veď je to pekná dekorácia,a je to na celý život.Tiež sa venujem vyrezávaniu podložiek,ale nesnažím sa tu robyť si reklamu,alebo si nadháňať kšefty.Nemám to za potreby aj tak to ledva stíham.Ale tá úcta by k tej zveri mala byť aj po ulovení.Je to viac polovnícke keď je to patrične ošetrené a naaranžované ako keď to majú pohodené rozvarené v sáčkoch po šuflíkoch.
<br/>Okrem toho by to bola pekná téma na reportáž pre Halali.U nás na Slovensku je spústa ľudí ktorí sa venujú tejto záľube a niektorím sa podarilo dospieť svojími výrobkami naoza j k umeleckým dielam.Dokonca sa výroba podložiek stala predmetom pri výuke rezbárov na školách s týmto zameraním.Je toho naozaj spústa,len sa treba porozhliadnuť.
Veľmi dobrý príspevok. Tiež mám známych čo majú strieborné zbrane z kančiska strčené v dielni medzi šrobovákmi a životného jeleňa zaprášeného na skrini /tiež v dielni/ ešte aj s kúskami mäsa. Ak niekto nemá záujem na uchovaní - dôstojnom trofeje, nemal by dostať ani povolenku. A k tomu čo si už písal sa tiež pripájam - s tým 30% peroxidom by som bol opatrný. Trofej predpokladám nejde na stenu na 1 - 2 roky.
<br/>Poľovníctvo bez patričnej úpravy trofejí je len mäsiarčina a kto si na to nenájde čas, nech nepoľuje. Potom je lepšie odnieť trofej niekomu kto sa tomu venuje odborne a zaplatiť si za spracovanie trofeje na úrovni.
Super!!!! Aj ja som za to, že trofej by mala mať patričné miesto aj s podložkou. Je to predsa pamiatka na celý život. Poznám ľudí, ktorý to majú pohádzané hocikde .Hnusné špinavé a zaprášené. Pre mňa má trofej nevyčíslitelnú hodnotu, spojenú so zážitkom pri jej získaní. Neviem pochopiť ľudí " Poľovníkov " ktorý sú schopný predávať svoje trofeje. Ja by som nikdy žiadnu svoju trofej nepredal. Každú mám vkusne upravenú na vyrezávanej podložke a povesené na stene na chodbe. Je fakt pravda, že už nieje tých trofejí ako kedyii a preto si zasluhujú našu úctu, pozornosť a správne ošetrenie. Zdravým všetkých správnych poľovníkov, čo si ctia ešte tradície našich otcov a dedov.
Neviem násť ten návod ako tu vložiť fotku takže dávam aspon link. www.polovnictvo.com/modules.php?name=BiG...show_pic&id=2475 Takto vyzerajú moje trofej. Zatiaľ som nezistil že by sa s nimi niečo dialo, občas ich osprchujem a to je všetko, snáď niečo ak používate na vrch, nejaký parafín alebo čo tak poraďte. Každá moja trofej je na podložke, aj líšky ... často pri nich stojím a spomýnam, veď to je poľovníctvo.
Cau Misko, pozri si www.podlozkypodtrofeje.sk odtiaľ beriem ja a som spokojný, len to dlho trvá lebo majú veľa objednávok, ale nemusíš to objednávať tam, stačí ak mi povieš dåžku zbraní a ja ti podložku objednám, lebo to je kamošov kšeft ... Takže mu to poviem. A na vlka ti netreba?????;)