JENDA ahoj,
<br/>Prečo je tam tá múka neviem. Tento postup som vyčítal pred niekoľkými rokmi v časopise Myslivost a prepísal som si ho do knihy Úprava poľ. trofejí, aby som ho potom nemusel prácne vyhľadávať. Staré zväzky Myslivosti mám/je ich veľa/,ale ak chceš,resp.nedôveruješ tomutu postupu, časopis môžem nájsť a oznámiť Ti aj číslo časopisu Myslivost.
Vyskúšal som to myslím dvakrát. Reštaurovať staré zažltnuté lebky treba robiť podľa mňa opatrne, aby som si lebku nepoškodil, ktorá už naviac raz bola v peroxide. Preto si myslím, že uvedený spôsob je šetrnejší voči lebke.
Ahoj.
<br/>Mě šlo jen o to, jestli tam má mouka nějakou funkci. A vůbec ne, že bych ti nevěřil;) Možná bude něco na tom, co psal Leon. Ona taková kašička drží líp na lebce
<br/>A Slavíku Macíku.....ty mechaniku od Lamborginy, ty jsi asi papal ftipnou kaši, že?:]:]
Skúsim trochu z iného konca :
<br/>Občas zatúžim vypracovať nejakú tú kožku, či deku. Zdá sa mi, že niektorí z nás si z toho spravili manufaktúry a ich ceny (viem, že je s tým robota!) sa mi vidia v posledných rokoch prehnané. Preto nosím v hlave myšlieku, že to skúsim sám, tú jednu-dve deky do roka by som snáď zvládol. Čo tak porozprávať o tom?
Posledne mi jeden nemenovaný pán vravel čosi o cene za štvorcové decimetre, ale fakt, nepamätám si. Viem, že okolo 3.500,- zapýtal za kožu z cca 100 kg kančeka bez podšitia, len vypracovanie.
Ceny sú zrejme determinované "trhom" a zohľadňujú regionálne pomery. Rád by som upriamil pozornosť skôr na postupy, chemikálie a vybavenie k vyčiňovaniu potrebné. Ak s tým niekto má skúsenosti, sem s nimi, nechcem zomrieť úplne sprostý !
je jedna taka mudrá knížka vydana ešte za komunistov uprava trofejí a je tam aj vyroba koži. Skús si ju zohnať a tam sa dočítaš.
<br/>
<br/>Viem že keď odreš líšku treba kožu dať na španovak na labky a chvost treba nalepiť novinový papier aby sa ti pri schnutí neztočili. A potom si pripravíš roztok tuším že na 10l vody ide liter octu a kilo soli. Poriadne rozpustiš soľ miešaním a potom tam vložíš kožu.
<br/>Mala by byť v tom roztoku 72 hod ak sa nemilim to ti ešte zistím.
<br/>Potom potrebuješ dobru škrabku na odieranie šľach popripade tuku. Treba ale čo najviac
<br/> vyčistiť ešte pred nastavením na napinák.
<br/>Potrebuješ aby koža potom pomaly schla a pomaly ju naťahovať a čistiť zo škrabkov a vyťahovať aby zjemnela a zbledla.
<br/>Toľko čo si pamätam keď vyrábal otec.