Proti suchu v mojom byte je aj epoxid slaby. Kly sice nepraskaju klasicky po dlzke, ale odlupuje sa z nich vonkajsia hrana. Tak som ich musel este aj z vonku pretriet lakom, ale to uz nie je ono ked su lakovane, aj ked polomatnym. Riesenie bude zrejme premiestnit ich niekam do vlhkejsich priestorov.
Dotaz-na výstave Natura Viva v Lysej nad Labem neviem ktorí ročník bola predvedená
<br/>súprava na bielenie lebiek a predovšetkým reštaurovanie starších trofejí.
<br/>Má prosím niekto vedomosti o takejto súprave?
<br/>ahojki
Mam doma starsiu trofej jelena, krasny dvanastorak. Dost uz ale vybledlo parozie, ako keby stratilo farbu, ma taky ako keby zapraseny vzhlad. Neviete co s tym? Trochu som to prekefoval kefkou, ale nepomohlo. Vodu na to nechcem davat, lakovat uz vobec nie...co s tym?
ahoj, pomoze ti hypermangan (manganistan draselny) kupis ho v lekarni sprav velmi zriedeny roztok,, nezlakni sa bude fialovy ale on oxidaciou na vzduchu pekne zhnedne, natieral ken tam kde je parozie hnede, konce vetiev len tak do stratena. pozor aby si nieco nepokvapkal, nejde to dole, vela zdaru.J.
Nazdar, môžeš skúsiť i čisto prírodný produkt, rozdrvíš listy alebo zelené oplodie orecha
<br/> a štavou natieraš, tiež oxiduje do hneda, podobne ako hypermangán. Ja som s tým
<br/> robil jeden úhyn srnca, parožie bolo zatečené a sčasti odfarbené rozkladovou tekutinou
<br/> a orechom som vyfarbil bledé plochy. Len nesmieš kvapnúť na vybielenú kosť, blbo to
<br/> ide dolu.
Keď vydržíš pár dní, orechy vzhľadom na to teplo vonku začnú pučať a nové listy budú
<br/> čo nevidieť Alebo sa spoj s Maruškou, nech ti dá link na dvanástich mesiačikov...
<br/> Ale vážne; tie listy musia byť čerstvé, takže takéto úpravy sa dajú robiť len keď je
<br/> vegetácia.
Ak môžem, tu sú moje skúsenosti :
<br/>Obaľ lebku tenkou vrstvou vaty, aj zvnútra vypchaj, potom to poriadne postriekaj silným peroxidom (cca 30%ným). Pozor na ružice, len pučnice! Zabaľ do igelitového sáčka a nechaj pôsobiť niekoľko dní. To je jediná osvedčená receptúra na bielenie. Ak sa ti bude zdať málo, zvlhči ešte raz peroxidom a zase nechaj 3-5 dní v igelite. To čo dosiahneš, je maximum, čo sa dá. Pri novej lebke to stačí na 2-3 dni a je ako sneh. Ja potom ešte lebku natieram parafínovým olejom. Kly po vyliatí parafínom tiež močím v paraf.oleji a potom raz za čas len pretriem(raz za rok), nepraskajú ani v paneláku. Parožie sa dá trochu zahnediť hypermangánom, pozor na svetlé hroty! Tak ma naučil otec a funguje to. Pri kloch sa mi parafín vidí lepší, ako živice, ale to je už vec názoru a osobných skúseností každého poľovníka. Veľa úspechov!
Skús toto.
<br/>Suroviny: 30% alebo 50% peroxid vodíka, hladká múka.
<br/>Postup: Zo zažltnutej lebky odstrániť prach, alebo umyť v teplej vode a nechať riadne uschnúť. Potom pripraviť kašičku z peroxidu a hladkej múky. Do misky dať jednu lyžičku/lyžicu/ hladkej múky a prilievať peroxid. Postupne bude kašička hustnúť. V žiadnom prípade nerobiť kašičku hustú, musí k lebke dokonale priľnúť. Na natieranie použiť štetec. Po natretí nechať pôsobiť asi dva dni, potom dôkladne opláchnuť prúdom vody. Pokiaľ lebka nie je dôkladne vybielená, postup zopakovať.