Ak členovia RgO trávili mesiace prípravou, tak ja sa pýtam ako je možné že hlavný rozhodca nepozná odpovede na otázky z testu. Kto ho nominoval a kto je zato zodpovedný. Ctím a vážim si ľudí, ktorí ku svojím povinnostiam pristupujú zodpopvedne a svedomito. O pánoch ktorých som obvinil z manipulácie sa toto povedať nedá a preto ma toto mrzí oto viac že i vy si necháte poškvrniť svoje dobré meno tým že ich budete bezhlavo hájiť, namiesto toho aby ste ich v záujme veci zobrali na zodpovednosť. Ty, spz zastupuješ právnicku osobu a to ti dodáva odvahu klamať a zavádzať, lebo koho obviním z ohovárania a poškodzovania cudzej veci, spz? Aké by bolo vaše obvinenie potom? Učeň obviňuje spz. Podpíš sa a podám na teba trestné oznámenie za ohováranie a nie na spz. A to nie preto že rád píšem, ale preto aby som mohol chrániť dobré meno SPZ a svoje. To čo predvádzate vo vašom stanovisku je hnus. Zase chcete iba škodiť. Z PZ Lysá sú medzi vami členovia predstavenstva, ktorí sa postarali o negatívne referencie na moju osobu a vás pouzili na vybavovanie si svojích osobných účtov. Ano v PZ Hrebienok sa informujte u funkcionárov výboru, a zaručene Ma nebudú šetriť. Tu je dôvod. Podané trestné oznámenie na Okresnej prokuratúre v PB na neznámeho pachateľa v súvislosti s podozrením trestného cinu pytliactva v PZ Hrebienok.
<br/>Tu je dôvod Prečo nie som členom PZ Lysá. Dokonca vo vyjadrení, ktoré mám odložené nie je uvedený ani dôvod vylúčenia.
<br/>Vážení kolegovia poľovníci ! V Lysej pod Makytou 15.6.1995
<br/>Vážená členská schôdza !
<br/>
<br/>
<br/>Súčasný stav nášho PZ, či už po stránke organizačnej a následne po stránke finančnej, je na úrovni kedy treba okamžite jednať. Začínajú sa ozývať hlasy členov PZ, ktorí si kladú otázku. Dokedy sa takto ľahostajne budeme pozerať na fakt, že problémy sa hromadia, no žiaľ neriešia sa tak a v takej miere, akoby to bolo potrebné. My poľovníci si musíme dať ruku na srdce a s poľutovaním skonštatovať, že terajšie problémy v našom PZ, sú naozaj veľmi pestré. Dotýkajú sa nie len našej ekonomickej situácie, ktorá je alarmujúca, ale vyskytli sa prípady kedy boli porušené stanovy SPZ, a to viackrát, ba dokonca prípady, kedy bol porušený zákon 23/62 § 31 o povolenkách § 28 o poľovne upotrebiteľných psoch a tiež nie menej dôležitý zákon o výkone práva poľovníctva cudzím štátnym príslušníkom na území SR. Jedná sa hospodárovho spoločníka v súkromnom podnikania p. HANÁČKA, ktorý ako sa zdá má v revíroch nášho PZ, Väčšie práva ako my členovia. Nehovoriac o nejakých zvykov a tradíciách, ktoré odjakživa zdobili naše poľovníctvo a pre ktoré nám mnohé štáty naše poľovníctvo závideli. Preto ďalší rozvoj PZ Kyčera a uchovanie si jeho revíru nie je možné bez finančných prostriedkov.
<br/>Našťastie máme vo funkciách výborných a okamžite reagujúcich funkcionárov, ktorí nič nenechajú na náhodu a okamžite dajú injekciu našej zruinovanej pokladni a to zvýšením členského. Ja sa pýtam dokedy? A prosím členov, aby si túto istú otázku položili aj oni. A ešte si treba položiť aj ďalšiu otázku, ktorá sa ponúka. Toto je jediná možnosť ako si vytvoriť finančné rezervy? Využili sme všetky zdroje, ktoré sa nám núkajú. Ja si hneď aj odpoviem, NIE !!!
<br/>Peniaze tie nám z neba nespadnú, ale sa musia vytvoriť. Kde inde, ak nie v samotnom združení ? je možné ich vytvoriť využitím výsledkov práce našich členov, ktorí za svoju prácu nežiadajú mzdu, pravda, musí sa im dovoliť, aby ju mohli vôbec vykonávať. A ešte taká maličkosť, musí to niekto zorganizovať. - Vážim si pána hospodára ako úspešného podnikateľa, obchodníka z kobercami a výborného pekára, ale povedzme si to na rovinu, koľko takémuto podnikateľovi zostáva voľného času, keď sa mnoho krát vracia domov neskoro večer unavený a iste aj vyčerpaný. Keď jeho starosťami sú: či sa dymí z komína jeho pekárne, čo ráno bude chleba načas, a či sa rožky nepripečú, či sú koberce správne nastrihané a či sa načas dostanú k zákazníkovi. Často počúvame podnikateľov ako si sťažujú, že by potrebovali deň z 25 hodinovou pracovnou dobou. Takto využitý človek to nerobí preto, že má potešenie z toho, že vy máte doma pekný koberec, alebo mäkučké pečivo, ale pretože sú v tom peniaze a veľa peňazí. Ale prečo som vlastne odbočil? Dovolím si povedať, že takýmto štýlom môžeme poľovať max. 5 rokov. Čo sa stane potom? No vtedy už naplno budú v popredí komerčné záujmy, nevynímajúc ani odvetvie poľovníctva. Keďže niekto rafinovane, či už z nedostatku času, alebo zámerne - systematicky položí združenie na kolená, nestojí mu nič v ceste, aby siahol do svojej naplnenej peňaženky a nájom, na ktorý už teraz nemáme, gavaliersky zaplatil a revír si prenajal nie ako PZ, ale ako fyzická osoba. Nie páni poľovníci, ne je to žiadna fantas - magoria, ale realita, ktorej mi svojím prizeraním sa vytvárame podmienky. Hrdo poviem, že my ktorí chodíme do lesa za odpočinkom, pod koruny stromov, kde nám vtáčikovia zaspievajú tú lahodná pieseň, pri ktorej sa pristihneme zasnení a zároveň smutní z toho akí sme bezradní, že my sa na takejto činnosti podieľame neradi a z nechuťou.
<br/>- Preto vyzývam členov PZ, diskutujte, poukazujte na nedostatky, podieľajte sa na riadení združenia. Veď mi sme najvyšším orgánom, ktorý rozhoduje. Nezbavujte sa tohto práva, lebo len vtedy vás bude činnosť v PZ baviť a len vtedy budete môcť hrdo povedať, som členom PZ Kyčera.
<br/>NIE nechcem robiť Mesiáša spasiteľa. Tí, ktorí si to myslia majú odpustené. Iba si neodpustím známe príslovie: Aká matka, taká Katka, alebo v našom prípade: Aké vedenie, také združenie. Dajme oči na stopky a umožnime sa im nazrieť ďalej, za hranice nášho PZ. Čo zistíme? Že sme terčom ironických poznámok a odpadovým košom pohŕdavých a povýšeneckých pohľadov. To všetko preto, lebo v iných združeniach sa už dávno vysporiadali zo starými koľajami totalitného systému riadenia a do čela svojich združení postavili mladých, progresívne uvažujúcich ľudí s predsavzatiami a predpokladmi prispôsobivosti terajším podmienkam demokracie. Čo sa o niektorých funkcionároch nášho PZ nedá povedať. Tu ešte treba podotknúť, že tí, ktorí nesú zodpovednosť za terajší stav v našom PZ, by nemali dostať šancu zasahovať do ďalšieho procesu riadenia, lebo nie je v nich záruka, že sa opätovne nedopustia podobných chýb. Je napríklad alarmujúce, keď už 2 roky poľ. hos. Na každej schôdzi, na otázku. Prečo nie je soľ? Odpovedá tým svojim neochvejným. Už mám zabezpečenú, bude na druhý týždeň. Toto trvá 2 roky. Ja som z tej soli nevyniesol ani hrudku a je len chvályhodné, že ani iným členom v soliskách nechýbala. Za toto však treba ďakovať iba svojej obozretnosti, spoliehať sa sám na seba.
<br/>Nemôže byť dobrým hospod. ani taký člen, ktorý z úsmevom vyhlási: CITUJEM: V členitom teréne sa strelci zo štandu neodvolávajú, lebo na seba nevidia, odvoláva sa iba na kruhovkách. Koniec citátu. Tak tomuto hovorím zaručené opatrenia na zvýšenie bezpečnosti účastníkov spoločnej poľovačky. Nemôže byť dobrým hospodárom ani taký človek, ktorý na farbiara a aj iné plemeno, rozhodne dať výživné iba smiešnych 200 Sk. Vraj preto, lebo nebol používaný. On totiž to nevie, že ja mu môžem dokázať, že sa moc mýli, lebo výživné na farbiara, či používaný je alebo nie je , je minimálne 800 Sk ak je vedený v stave poľ. upotreb. psou a ktorý zložil skúšku z výkonu predpísanú tomuto plemenu (PF). Nikdy som nepoužil zákon na vymáhanie toho, čo mi patrí. Lebo viem, že moje PZ krváca a momentálne na to nemá, aj keď by ma to vôbec nemuselo zaujímať. Ale na druhej strane pán hospodár, ktorému to ozaj nie je za potreby, mi do 50 litrov gulášu prinesie litrovú flašu Wolčestrovej omáčky, ktorá je 2 roky po záručnej lehote a ešte si ju aj nechá zaplatiť. Dovolím si pochybovať, či takémuto hospodárovi ide o PZ.
<br/>- Celkom na záver, tak ako v iných PZ na hodnotiteľských schôdzach, ktoré prebiehali v januári a februári, tak i ja navrhujem našej členskej schôdzi, prehodnotiť prácu členov výboru formou demokratických volieb, čiže tajne.
<br/>Prosím, aby ste s absolútnou rozvážnosťou a zodpovedne pristúpili k tomuto rozhodnutiu. Nič vám nechcem vnucovať, iba som nahlas vyjadril, to čo si iní šuškajú, svoj názor, preto že takto ho cítim a takto sa na problémy pozerám. Rozhodujte a posudzujte bez predsudkov, emócií a bez osobného zaujatia, tak ako vám to káže vaše JA.
<br/>- Viem, že sa nájdu aj taký z pomedzi funkcionárov, ktorým sa moje hodnotenie páčiť nebude a obhajovať sa budú tým, že 30 rokov vedú poľovníctvo, ale toto si ešte nikto nedovolil. Pri všetkej úcte k starším a starým poľovníkom už toto je dôvod volajúci po zmene, lebo 30 rokov sa pokúšali viesť združenie a doviedli ho tam kde je dnes. Bez akého koľvek majetku. Zatiaľ iné združenia si za tie roky majetok vytvorili. Majú, chaty, svoje dopravné prostriedky, rybníky, krmelec a posedy, chodníky a veľké mraziarenské boxy. Čo neskoršie môže byť barierou, pri prenájme PZ fyzickou osobou. A ešte dôležitejšia vec. Stav poľovne upotrebiteľných psov je žalostný. 1 kopov.
<br/>Kde máme ďalšie plemená ako sú: Brlohár
<br/> Stavač
<br/> Farbiar
<br/> Durič, alebo Sliedič
<br/>Ktoré nám predpisuje zákon a bez ktorých sa nebudú predlžovať nájomné zmluvy? Potom je tu dedičstvo mínusového rozpočtu na rok 95. Toto som uviedol faktá, ktoré vypovedajú o našom skutočnom hospodárení.
<br/>A ešte jeden nedlh, na ktorom ste sa veľkou mierou podieľali. To je nevraživosť, nedôvera, bez vzájomného porozumenia, kde sa vytratila úcta jedného k druhému, kde je naša hrdo nazývaná „ Poľovnícka česť “? Nie je v mojom záujme bagatelizovať zásluhy, viem, že i tie boli pri novom vytváraní výmery PZ, ale iba z minulosti sa žiť nedá. Ak chceš, aby bolo inak, musíš začať konať inak, lebo ak nič nezmeníme bude tak ako je teraz. A to nechceme.
<br/>
<br/>-Ďakujem Vám za pozornosť
<br/>-Svoj diskúzny príspevok končím s prevolaním
<br/> „ Poľovníctvu zdar"
<br/>Asi som zase pohladil hada bosou nohou.
<br/>Pozdravujem všetkých čestných poľovníkov.