No...o obleceni z mojej strany uz stacilo, myslim, ze akekolvek vzajomne presviedcanie je zbytocne.
<br/>Este k tej krajine
...s pokrivenou kultúrou lovu a nulovou tradíciou poľovníctva...:
<br/>Co to je
tradicia1? Zalezi na tom, kde umiestnis na casovej osi bod nula. U nas kde zacinaju tradicie? Po roku 1948 pri tzv. ludovom polovnictve? (Mimochodom, nemam to obdobie rad - nemal som narok na drzbu gulovej zbrane pre svoje mladicke otvorene politicke antipostoje.) 60 rokov, to je nejaka tradicia? Alebo je to obdobie Hohenloheho a pod. (dosad si meno ineho slachtica z tvojej oblasti), kedy vacsina slovenskej populacie robila akurat honcov v povodnych krojoch, resp. pytliacila? A pripadne mensia cast horarcila v zelenom a tirolskych klobukoch? Je to relativne...
<br/>A slovo
kultura sa mi tu uz rozvadzat nechce, je minimalne tak relativne ako tradicia (ak nie viac).
<br/>Je pravdou, ze tu uz ani indiani nelovia tradicnymi sposobmi, ale aj tunajsie sucasne ponimanie polovnictva (alebo skor lovu) ma urcite blizsie k tomu povodnemu, kedy clovek lovil predovsetkym pre obzivu, nez to nase jeho chovatelsko-slachtitelske chapanie. A to nemusime ist ani mimo Europy, aby sme poznali, ze da sa aj inac. Je taktiez pravdou, ze Svedi na mna "cumeli" ked som daval losovi posledny hryz a ucil som ich ako mi maju dat zalomok, ale sme my lepsi preto, lebo to robime (aj to nie vsetci)? Ak chceme byt superkulturni, tak NELOVME zabijanim zbranou, to je predsa barbarstvo (= nekultura). Ale ja osobne uprednostnujem, aby si prisli na svoje zvysky atavizmu vo mne a nepotrebujem si kvoli tomu nic nahovarat, ze to robim kulturne, tradicne, civilizovane, selektivne a neviem este ako. Aj ked sa to snazim takto robit, nemyslim si, ze ti ostatni su barbari bez tradicii, lebo na moriaka cakaju v camo obleceni.
<br/>Na zaver hodim "jablko svaru": To my sme, kto ma tzv. kulturou pokrivene oficialne chapanie lovu.
<br/>
<br/>K vnimaniu farieb zverou: Pred par rokmi sa mi dostala do ruk brozurka, kde boli citovane vysledky vyskumu robeneho ktorousi americkou univerzitou. Zaver je, ze v cervenej oblasti je zver najmenej vnimava a naopak, najviac je citliva na vlnove dlzky z oblasti modrej smerom k ultrafialovej. Zjednodusene by som povedal, ze zelena je v tomto smere neutralna. Vyskum bol robeny na tom ich deerovi (jelienok bielochvosty), ale myslim si, ze da sa zovseobecnit na nasu raticovu (srnec, jelen). Pri vsetkej ucte k Herzovi a inym nasim osobnostiam si myslim, ze lepsia materialna vybavenost a financne zazemie vytvaraju predpoklady pre hodnovernejsie vysledky. Keby som mal brozuru so sebou, prezradil by som viac, ale vcera som sa presunul do Canady (podla mna o malinko kulturnejsia cast severnej Ameriky
), takze nemam z coho. Azda nabuduce...