Nepamätám sa už presne lebo som mala len 12 rokov ale viem že jej odstránili nádor a vaječníky, nakoniec nevedela ísť už ani na záchod a potom ju uspali aby nemala bolesi. Bolo nám povedané, že takéto problémy sa zvyknú vyskytnúť keď suky nemajú ani jeden vrh. Bol to tiež retriever a u retrieverov sa nádorové ochorenia nezvyknú vyskytovať často pokiaľ dobre viem. To skôr u berňákov a tak.
nie je to potvrdene ale ako sa vravi nahoda je blbec a moze to byt prave tym ale nik to este nepotvrdil ze to tak je pokial suka nema stence aspon raz v zivote ze bude mat problemy .
Dko a Flatretriever, dakujem za poucenie a fotky, viem o tom ake je to neskutocne tazke presadit nove plemeno a preto sa este raz opytam a vysvetlite mi to ako ....... preco retriever? popis aj prax, + aj -. ja som sa vratil akurat z polovacky na drobne vtactvo, mociare, jazierka, riecky, poluje sa tam aj dancia, kralik, zajac a ine, takze uplne idealne pre retrievre, videl som pracu psikov, roypraval sa z lovcami, ktori maju psikov, takze trosku obraz mam, ale info nie je nikdy dost. dakujem
Matulko, retrívre patria k psom pracujúcimi hlavne po výstrele, ale ja ich nechcem a ani nemienim porovnávať s inými plemenami, napr. so stavačmi, ktoré vo všeobecnosti znesú tvrdšie zaobchádzanie viac vyhovujúce poľovníkom. Pýtaš sa prečo retríver? Možno preto, že to nie je vyslovene lovecký pes = pes vysvolene určený pre poľovnú prax. Viem, že kdesi v stredných Čechách robievali (možno ešte robia) skúšky, kde spoločne súťažia retrívre a stavače a objavovali sa tam psy, ktoré to tzv. "nandali" príslušníkom opačnej skupiny.
abba napisal: Retrievre majú podľa mňa jeden veľký mínus sú bez hlasu.
<br/>Mačku, alebo kunu na strome hlási od jazvečíka po stavača všetko, ale retrievre, ktoré som mal možnosť vidieť boli nemé.
<br/>
<br/>Dovolim si na toto zareagovat...fci ma samostatnu skupinu retrivrov, u nas su retrivre z nepochopitelneho dovodu radene pod sliedice. Zabuda sa vsak na velky rozdiel a sice, ze retriver je pes po vystrele, nie pred vystrelom. Cize jeho ulohou nie je vystekat macku ci kunu na strome, ale priniest to, co je strelene.
<br/>Retrivre nie su bez hlasu, len vacsina z nich nechape, preco ma hucat na nieco, co ich nijak neohrozuje, neuteka a neohrozuje ani ich pana. Napriek tomu su retrivre, ktore sa to dokazu naucit. Otazka je, ci je to dobre, ak sa takto umelo posuva ich povaha.
<br/>
<br/>Mam doma flata, medzi retrivrami su asi najmenej ustekany. S mackou sme mali aj my problem...no len do okamihu, kym niekto nevzal do ruky klietku a nezacal s nou psa drazdit. Mal by si pocut, aky ma hlas, ked sa citi v ohrozeni alebo ked ma v noci strazi pred ozranmi.
<br/>
<br/>Nepovazujem za spravne, odsudzovat plemeno bez toho, aby ho clovek poznal a hlbsie sa zamyslel nad jeho vyuzitim. Tak isto nepovazujem za spravne robit z nejakeho plemena univerzalne, koniec koncov, ani terieri nie su univerzalni. A pre nieco ta roznost polovnych plemien je. Univerzalnost je vacsinou vzdy na skodu.
<br/>Napriek tomu to mnohi v dnesnej dobe robia...
... a netreba si ani pliesť univerzálnosť s upotrebitelnosťou. Retrívre v našich podmienkach by mali vedieť aj sliediť, aj si všímať tzv. škodnú. A upozorniť na zver sa dá aj bez hlásenia.
Dko...nepletiem si univerzalnost s upotrebitelnostou, koniec koncov, bol a este bude cas to prebrat aj osobne Len mi nejde do hlavy, preco v minulosti nebol problem ist na polovku s 2 psami, kazdy na nieco ine vhodny a dnes to problem je a vyzaduje sa od kazdeho polovne upotr. psa v nasich koncinach, aby robil "vsetko"...mne sa to zda trochu chore a kludne ma tu za tento nazor ukameňujte
neboj sa,ak ťa bude niekto kameňovať,tak sa nad tým len pousmej a nestrácaj nad ním slovo,je neznalý veci...mne sa tiež páčia názory na ´´všeuniverzálnosť´´a rád sa smejem,hlavne ked mi je tu tak často do plaču;)
vyzaduje sa od kazdeho polovne upotr. psa v nasich koncinach, aby robil "vsetko"...mne sa to zda trochu chore a kludne ma tu za tento nazor ukameňujtekde to je v "našich končinách" ? Mne sa zdá, žeš v našich končinách ľudom zo psov čoraz viac haraší a špekulujú ako ich ospravedňovať namiesto toho aby špaekulovali ako ich využívať