este napis ako a kde cvicis ODLOZENIE. s tymi 2az3 minutkami sa da velmi lahko tiez nieco urobit, aj pol hodka... samozrejme, najdolezitejsia je trpezlivost a tvoj pristup k vycviku a psovi samotnemu. musis vediet ako rozmysla pes...
Odlozenie skusem na otvorenom priestore,ale musia tam byt kryky za ktore so potom schovam. Dam mu povel sadni...miesto....zostan...a odchadzam pomaly prec otoceny k nemu tvarou. Pes je na remeni,ale nie uviazany. Ak ho uviazem steka. Takto je ticho. Vydrzi 2-3minuty a bezi ku mne. Mam ho cvicit cerstveho,alebo lepsie ked sa vybeha?
Finist skus troska pribrzdit pri tej odkladacke neponahlaj sa s natahovanim casu . Pes potrebuje vediet ze sa k nemu vratis takze radsej ho nechaj minutku a chod k nemu a velmi chval , uvidis ze casom sa dopracujes aj k pol hodine ale TRPEZLIVOST priatelu .
<br/>
<br/>dovolim si prilozit maly clanok ktory som ja vauzival pri privolavani :
<br/>
<br/>Využitie Pavlovej metódy pri privolávaní duriča :
<br/>
<br/>Medzi najdôležitejšie spôsoby učenia, overené výskumom, patrí podmieňovanie. Tento spôsob učenia je základom pre všetky cviky uvedené. Pri podmieňovaní sa pes vždy učí &#65533;z úspechov&#65533;. Povestné sú Pavlovove psy. Pavlov sledoval vylučovanie slín u psov pre predstave potravy. Pred každým kŕmením psov dal zazvoniť. Onedlho sa ukázalo, že zvuk zvonca stačil na to, aby psy začali vylučovať sliny.
<br/>
<br/>Samotné zvonenie sa stalo stimulujúcim signálom, ktorý vyvolal zodpovedajúcu reakciu (vylučovanie slín). Nazýva sa to podmienený reflex (Pavlovov reflex). Pri klasickom spôsobe podmieňovania sa pes v podstate učí nedobrovoľne. Opačne je to pri podmieňovaní spojenom s odmenou. Aj tu je základom podmienená reakcia. Nové požadované správanie psa sa pritom spája s uspokojením inej žiadosti. Na tom sa zakladá väčšina výchovných a vzdelávacích metód výcviku. Ak pes splní príkaz, dostane maškrtu alebo sa smie pohrať s obľúbenou hračkou. Pes sa v podstate stále učí z &#65533;úspechov&#65533;.
<br/>
<br/>Skúsenosti vravia že alfou a omegou u duriča je jeho privolanie . Je to 100% pravda . Moje skúsenosti to tak isto potvrdili . Zo začiatku som svojeho švajčiara privolával na zvuk píšťalky . To síce zaberalo ale ked mladý pánko začínal duriť na väčšej ploche nastával problém . Takže neostávalo nič iné len čakať kedy sa psík vráti sám , lebo píšťalku do tej vzdialenosti nemal šancu počuť . Po zhodnotení situácie som sa rozhodol zakúpiť si osvedčenú vec a to trúbku na kopovy . Nebola to síce lacná záležitosť ale vyplatila sa . Po vybalení a prvom zatrúbení ( doma ) som si myslel ze nám vypadnú výplne okien . Psy ako započuli tento zvuk tak zmizli čo najďalej odomňa . To však bola len skúška . Akonáhle zistili že po zatrúbení majú nachystané misky zo žrádlom sa situácia obrátila . Po tejto skúsenosti som začal zo skúšaním v teréne . Miesto misky granúl som mal nachystané kúsky vareného mäsa . Po prvom zatrúbení prileteli psy takou rýchlosťou až som sa čudoval . Nasledovali ďaľšie a ďalšie privolania a dnes je už z toho rutina a ešte sa mi od vtedy nestalo že by psy zaváhali a nepribehli na privolanie . Je síce pre niektorých ludí komické že na pleci sa Vám pohupuje volský roh a vyzeráte pri tom ako hlásič času v dobách minulých . Ako pikošku možem uviesť ešte príklad privolania v skoré nedeľné ráno ( 5:30 hod ) . Psíci odbehli za mačkou a ked som nechcel aby prebehli cez cestu nič iné mi neostávalo len sa nadýchnut a fúknuť do trúbky . Psy pribehli v mihu sekundy ale mali ste počuť tie komentáre rozospatých spoluobčanov .
<br/>
<br/>Pre tých ktorí vlastnia plemeno duriča odporúčam využiť túto metódu privolania . ( len pozor na skoré nedeľné rána )
Privolávať odloženého psa je chyba, pre odloženého psa si musíš prísť a pochváliť ho. Privolanie cvič tam, kde nie je niečo, čo ho zaujíma viac ako ty a odmena za dobre urobený cvik. Cvič s hladným psom, ak ho zoberieš od misky, ktorá je stále plná maškrta mu bude slabým podnetom, aby prišiel na privolanie.
skus ho aj s´doma odkladať na dvore a uvidíš čo a ako a nechcaj mu tam napr vak s tvojími vecami. Odloženie netreba urýchliť a hlavne ak maš možnosť si ho vykúšať na rôznych miestach postupne.
<br/>aj každy deň ho môžeš na chvíľku odložiť a le po vyvenčení najprv potom aj neskôr, venčil by som ho ale radšej pochodzkami spôsob piršu alebo na dlhom remeni aby si ho strhával zo srnčej stopy a zakazoval mu u ale to asi robíš.
samozrejme, ze som nemyslel privolavat psa vtedy, ked ho odlozis, to je nezmysel.
<br/>ja som zacal s odkladanim od stenata. psika som uviazal na dvore, dal povel ostan, no bol som mu stale na ociach. musel sa naucit, ze ja sa k nemu vzdy vratim(toto je najdolezitejsie) a pochvalim ho, ked to vydrzi. takto som predlzoval cas, zvacsoval vzdialenost a aj som mu odisiel. ked to uz islo, presunul som sa do reviru. tam takisto, pomalicky a trpezlivo. ked sa vyskytol nejaky problem, ze sa hybal alebo skucal, na dialku som ho ukludnil(povel rukou). stale pisem o mladom psikovi. pes musi mat maximalnu istotu, ze sa vratis. na tomto som staval cely vycvik. teraz nemam problem ani s jednym mojim zverencom. odlozenie aj s vystrelom maju bezchybne. ked sa k nim vraciam, to je radosti, ze ma vidia..
Caute priatelia. Dakujem za rady. do tej Sielnice pojdem aj ja,tak sa tam mozme zoznamit aj osobne. Dufam,ze ho do vtedy naucim ukazat zuby:D,aby ma nevykazal rozhodca z kruhu.
Inak tie zuby ho nauc ukazovat,ale ten temperament co ma mu nie je na skodu,lebo z vllastnych skusenosti viem ze kopoviari maju radi zivych a temperamentnych jedincov
Zdravim, chcem Vas poziadat o akekolvek materialy ohladom vycviku ,, BF,,
<br/> Nemam vela skusenosti s tymto plemenom a nerad by som psika svojou neznalostou
<br/> pokazil.
<br/> Dakujem. Tu je e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
<br/> S pozdravom Dan
<br/>
<br/>