Samonabijacie gulovnice v polovnickej praxi

pred 19 rokmi 2 mesiacmi #251 od Foldes
Tak priatelia poľovníci v poslednom čase čoraz viac objavujú v poľovníckych obchodoch samonabijacie guľovnice nap:Saiga 308w SKS Simonov 7,62x39 Tigr 7,62x54R Remington a tiež výrobky Browning BAR. Bol by som rad keby sa ozvali majitelia takýchto zbraní a odovzdali by skúsenosti získané pri výkone poľovníctva. Kto ma názor tak len smelo vyjadrite.<br><br><br> www.vadaszat.sk/images/userpics/forum/foldes/Peti.jpg[/][img]www.vadaszat.sk/images/userpics/forum/foldes/Peti_k.jpg[/img] <br><br> www.vadaszat.sk/images/userpics/forum/foldes/s1.jpg[/][img]www.vadaszat.sk/images/userpics/forum/foldes/s1_k.jpg[/img] <br><br> www.vadaszat.sk/images/userpics/forum/foldes/s2.jpg[/][img]www.vadaszat.sk/images/userpics/forum/foldes/s2_k.jpg[/img] <br><br>S pozdravom!<br><br>Foldes

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 1 mesiacom #367 od Volodaheg
Odpoveď od Volodaheg na tému Samonabijacie gulovnice v polovnickej praxi
niesom si istý podľa mna by mala mať zver väčšiu šancu utiecť ak sa netrafím na 1 krát tak zver zvíťazila nadomnou ... Aj ked ????;/

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 4 týždnami #427 od lankaster
Odpoveď od lankaster na tému Samonabijacie gulovnice v polovnickej praxi
Najprv sa chcem vyjadriť ku tej fotke.Neviem z ktoreho kuta sveta je ,ale asi zo Slovenska nie.Aspon dufam.Pretože nepoznam žiaden kde by do konca odstrelu srncou stihol napadnúť sneh.Alebo,že by nestihol sa rostopiť?Ak čítate na stránkach myslivosti.tak ste sa určite dočítali akú širokú diskusiu rozpútala téma premnoženia diviačej zvery,či povoliť svetlá na noc,prístroje na nočné videnie alebo iné pomôcky na lov.Táto téma mi pripadá rovnako histerická.Myslím ,že stále viac pribúda poľovníkov ktorí by si nedbali zobrať zo sebou satelitný vyhladávač,celú zbrojnicu alebo svetlomet z protilietadloveho guľometu,len aby niečo strelil,a to za každú cenu.Myslím že to je prejav ľudskej chamtivosti.A tá je ešte stále predsa negatívna vlastnosť.Alebo sa mýlim?Opakovačky su určite zaujimavé a pre športovú streľbu vhodné,ale predsa dobrý poľovník nepotrebuje opakovačku,alebo noktovizor či svetlo.A verte ked si toho srnca vychodite a strelite ho na prvu ranu budete si tej trofeje viac vážiť.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 4 týždnami #433 od jager
Odpoveď od jager na tému Samonabijacie gulovnice v polovnickej praxi
Ktomuto článku sa úplne presne vyjadril lankaster. Mne je jasné prečo som poľovník a čo je mojím poslaním. Nie som si však istý či ten typ poľovníkov, ktorých definoval lankaster, vie čo je posolstvo starých jágrov. Samonabíjacie guľovnice prosím Vás NIE!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 2 týždnami #481 od ivbe
moj stryko, ktory poluje uz par desatroci hovori &quot;prva rana maso, druha rana mozno maso, tretia rana hovno maso&quot;. A mimochodom ak ma pamat neklame tak samonabijacia zbran na polovne ucely musi bit usposobena tak aby sa s nej dalo vzstrelit max. 3 krat(2 naboje v zasobniku a jeden v hlavni), zatial co dnes nie je problem stretnut na spolocnych polovackach borcov aj s 10 ranovym zasobnikom, nezazil som este ze by ich veduci polovacky vykazal. Lankaster plne s tvojim nazorom suhlasim, ale pokial skutocne budeme chciet znizit stavy diviacej zvery na prijatelnu uroven(hlavy pomazane planuju 8 ks na 1000 ha), tak to bez svetla nepojde, a ani dnes nepoznam vela polovnikov ktori nemaju v noci na posede lampas s dosvitom min.100 metrov, zrejme si s nim svietia na hodinky....

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 2 týždnami #486 od hajnik
Odpoveď od hajnik na tému Samonabijacie gulovnice v polovnickej praxi
Ivbe, ak niekto strieľa pri baterke, a ja tiež poznám veľa takých čo strieľajú, zaslúžia si naše pohrdánie, ktoré im zreteľne dáme pocitiť. Nech sa aspom hambia. Tokýto poľovníci to je hnus. Ako si to vlastne dovoľujú, kto ich to naučil, a vedia vôbec, že zákon to nedovoľuje? Asi ani nie ak sa umelé zdroje sveteľné predávajú v poľovníckych potrebách aj s montážou na pušku. Kde sú orgány činné v trestnom konaní? Kam až sme ochotný zájsť ? Pripomeniem zas a zas, vráťme sa k základom. Príliš sme odbočili od podstaty poľovníctva.:liar:

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 2 týždnami #488 od jager
Odpoveď od jager na tému Samonabijacie gulovnice v polovnickej praxi
Som rád že ty si hajník a ja jáger a to s toho dôvodu, že i naše mená napovedajú, že starý hajník a jáger, ktorý ctili posolstvo starých otcov poľovníkov, by nikdy pri baterke nelovili lebo by to nepokladali za rovnocennú partiu, kde by zver bola silne v nevýhode, čím by sa pripravili o pocit, že zver prelstili a rozohratú partiu čestne, poľovník proti zveri, vyhrali. A ešte jedna otázka: Pozná ten na tej fotografií až po zuby ozbrojený a možno aj granátmi, ktoré nevidíme, že podľa zvýkov a tradícií, sa poľovník pred zverou nemaskuje oblečením ? Súvisí to aj z kultúrov a etikou obliekania, že poľovníckymi farbami sú farby rovnošaty, hnedá, zelená, šedá a odtieny čiernej. Mi v KMPP učíme deti čo je hrubé porušenie etiky obliekania. Odpoveď znie, Je to maskáčové oblečenie, či už letných alebo zimných maskáčov.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 2 týždnami #496 od lankaster
Odpoveď od lankaster na tému Samonabijacie gulovnice v polovnickej praxi
Páni páči sa mi ako sa nám táto téma rozvíja.Začalo to samonabíjacimi zbraňami a už sme aj pri iných neduhoch ktoré nám začínajú naštrbovať kultúru poľovníctva na slovensku.Mnohý tvrdia ,že povolením svetiel sa nám podarí znížiť stavy diviačej zveri.Neviem kto im pradnášal na kurze o poľovníctve,ale takýto nezmysel môže tvrdiť len človek ktorí tam nepočúval keď mali prednášku o selekcii a zbytočne tam dral gate.Ja mám dojem ,že sa o to snažia len ľudia ktorím ide iba o to niečo zabiť a nie poľovať.A my chceme poľovať.Poľovať so všedkým čo k tomu patrí.Hranice sú stanovené povolenými podmienkami a spúsobom lovu.Tak prečo ich porušovať alebo meniť.Je mu málo to čo ulový za rok ?Alebo chce viac ako jeho kolega zo společnosti?Namiesto toho aby sme sa učili na zver poľovať tak si to snažíme usnadniť.Určite ste sa učili na kurze aj o nejakej etike.Tak ako niekto môže niečo takéto navrhnúť bez hamby?

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 2 týždnami #527 od zalesak
Odpoveď od zalesak na tému Samonabijacie gulovnice v polovnickej praxi
Maš pravdu poľovanie so svetlami nie je etické a nema to nič s poľovníctvom. Skôr s pitliactvom. Ak by to povolili tak určite sa nebude poľovať len na diviačiu zver. A to už nehovorím o selektívnom odstrele ten by nebol. Boli by len oči a výstrel.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 2 týždnami #533 od ati
Zdravím vás páni!
<br/>
<br/> Začalo sa to témou, či používať automatické zbrane pri výkone poľovíctva, a ocitli sme sa na vedľajšej koľaji u hladacích svetlometov.V Maďarsku je to legálne , ba dokonca povinné pri nočnom love diviačej zveri.Je to povinné z hľadiska bezpečnosti .Za určitých podmienok by som aj ja rád použil také pomôcky./škoda , že u nás tento spôsob lovu je zakázaný/
<br/>
<br/> Stala sa mi už taká príhoda : Jasná oktobrová noc, spln mesiaca. Usalašil som sa na prenosnom posede uprostred kukuričného poľa, kde dakedy stál stoh slamy. Okolo 11-ej hodiny som začul krohkanie diviačej zveri.Odistil som flintu, a bol som pripravený na výstrel, akonáhle sa diviak ukáže . V tom momente som z druhej strany počul podozrivý lomoz v poraste.Zbystril som si sluh a čo počujem?!!! Komu by napadlo , že niekto o 11-ej v noci ide kradnúť kukuricu? Jasne som počul ako sa medzi sebou rozprávajú, ako ťahajú vrece za sebou. V tom momente som si uvedomil aké riziko si berem na seba ak vystrelím. V momente som pušku vybil.To ani nemusím pripomenúť, če diviaky hneď sa vyplašili a ušli.
<br/> Nie som ani za ani proti používaniu takýchto svetlometov. Z praxe poznám tak výhody ako aj nevýhody takýchto zariadení. Ja osobne vlastním a mám vyskúšaný halogénový svetlomet/pravdu povediac iba hladací/ a viem čo dokáže.Ak stým človek svieti do krovia nič nevidí. V prípade vyššej vlhkosti vzducu kým človek pomocou puškohľadu jasne vidí cieľ , po zapnutí svetla sa ocitne uprostred mliečnej kaše.
<br/> To je pravda že umelé osvetlenie zver šokuje, ale ajtak volbu by som nechal na dotyčného poľovníka.Každý by to mal používať podľa vlastnej skúsenosti a vlasného presvedčenia .Prax by mala potvrdiť kladné alebo záporné vlastnosti tahýchto pomôcok.Ja osobne dávan šancu zveri a nepoužívam svetlomet namontovaný na zbraň.
<br/>
<br/> Ale vráťme sa k pôvodnej téme.Čo so samonabíjacími puškami.
<br/>
<br/> Zbrane so zvýšenou kadenciou boli vyvinuté na vojenské účely.Ich zvýšená schopnosť opakovanie strelby nemá iba fyzicky spôsobyť na nepriaťeľa, ale aj psichycky ho narušiť. Tieto vlastnosti zbrane nepotrebujeme pri polovače. Zver na ktorú už raz bol vystrelený nie že sa skryje, ale ešte rýchlejšie uniká. Ak sa prvá rana nepodarí , to človeka tak psichycky naruší, že darmo bude mať hoci päť možností na výstrel, zver buď vôbec nezasiehne , alebo ho iba postrelí - to sa týka nadhánok. Čo sa týka lovu posliedkou alebo zpostrieškou, prvá rana je rozhodujúca.Zriedkakedy sa podarí opakovať ranu.Tak načo sú &quot;automaty&quot;?
<br/> Na záver: Ani naši predkovia nemohli rýchlo za sedobou vystreliť, kým sa používali kuše, a neskoršie predovky.Prečo musíme prenášať ten zhon čo charakterizuje dnešnú dodu aj do poľovníctva. Zachovajme tradície. Úctime zver, dajme jej šancu na únik. Polujme podľa starých zvykov a tradícií.
<br/>
<br/> S úctou Ati

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 2 týždnami #534 od gabo
K tomu šoku čo spôsobuje svetlomet v noci u zveri: Mám x skúseností, keď som svietil na diviaka (- ov) svetlometom a oni absolútne nereagovali. Podľa môjho názoru to vnímajú ako riadne nočné osvetlenie (mesačné). Pokial sa však k nim dostal pach alebo hluk odo mňa, okamžite reagovali. Resumé: samotné svetlo im nevadí, pokiaľ nezidentifikujú, že pochádza od človeka. Obdobné skúsenosti mám aj inými druhmi zveri. Keď hovoríme o používaní svetla pri nočnom love, nemali by sme to zdôvodňovať šokovými účinkami svetla, ale právom zveri mať aspoň určitú časť dňa pokoj od človeka.
<br/>Gabo

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 2 týždnami #536 od Daxelkopov
Odpoveď od Daxelkopov na tému Samonabijacie gulovnice v polovnickej praxi
Pani gabo, ati vy ste polovníci? Citujem.ŠKODA že to nieje u nas povolené-svietil som na diviaky- to nema s polovnicvom nič spoločné!!!!!!!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 2 týždnami #537 od gabo
Nevzrušuj sa!!!! Svietiť neznamená strielať!!!!!!! V tomto prípade, keď by som to nebol skúsil nemám takéto skúsenosti o správaní sa zveri!!!! Kto nič neskúsi nič nevie!!!!!!!!!
<br/>Gabo

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 2 týždnami #538 od lankaster
Odpoveď od lankaster na tému Samonabijacie gulovnice v polovnickej praxi
Zdravím páni.Ale sa nám to tu rozbehlo.Chcel by som sa vyjadriť hneď k niekoľkím vaším príspevkom.Najprv na adresu povolenia nočneho lovu so svetlom v Maďarsku.Aj o tomto som sa bavil s maďarskými kolegami.Oni to odvôvodnuju potrebou bespečnosti pri nočnom love.Toto nieje u mňa argument.Keď nieje dostatok svetla cez spln mesiaca nemám jednoducho čo loviť.A na skúsenosti nášho kolegu na svietenie na zver môžem len povedať že to je len u vás.Na zver keď sa poľuje svetlom stačí len zablisnúť a prchá.U nás takto zver reaguje pretože naň poľujú takto naši kolegovia v susednom revíry.U nás panuje disciplína a niekto taký by u nás dlho nevydržal.A dá sa povedať že vďaka tomu máme u nás viac zvery ako susedia pretože má kľud aspoň v noci.A oni nám na oplátku zo závisti kde môžu podrážajú nohy.Narobia reči, že to vyzerá že je u nás toľko zvery že sa musí šplhať po stromoch lebo sa inak nepomestí.Nedajte sa zlákať vidinou ľahkého úlovku.Pri nočnom svetle nemôžete dodržať pravidlá selekcie,bude vás to zvádzať loviť aj inú zver než je čierna a časom si nato zver navikne a bude prchať.A budete tam kde ste boli.Ba čo naviac bude lov obtiažnejší než pred tým, a bude to mať za následok veľa postrieľaných a nedohladaných kusov.A poľovanie so svetlom je jednoducho neetické.A čo sa týka samonabíjacích zbraní? Ja keď som začínal poľovať otec ni dal svoju mauzerovku.Verte koľko krát mi nestačilo ani tých päť nábojov.Taký som bol zažratý do lovu.Bil som diviakov ako králikov.Dokázal som prevexlovať v okamihu a vypáliť na jedneho diviaka aj päť krát za sebou.Našťastie to už mám za sebou.A keď môj syn vyrastie,dám mu gulabrok,aby sa naučil zodpovednej streľbe.Skrátka treba skludniť hormon.Raz som sa zúčastnil jednej polovačky na ktorej boli hostia z Nemecka.Tlačili sme hustý porast,a na jeho okraji bol nadstavený nemec so starším sprievodcom.Starý pán ,očividne pokročilého veku ,mal so sebou jednotku 16stku Bajkalku.Vyhnali sme lanštiaka ktorý bežal popred strelca.Stihol trikrát vystreliť z toho dvakrát zasiahol na mäkko.Keď sa nemec vydupľoval pridal dedko štvrtú.Esbalkou priamo na komoru.Takže nerozhodla zbraň,ale skúsenosti.Preto vám odporúčam namiesto svetla a SVDéčka si kúpte náboje a chodťe trénovať.LOVU ZDAR.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 2 týždnami #539 od Jaro
ja len ako dodatok pripajam ze v najnovsom cisle Hubertlovu sa na predposlednej strane nachadza reklama , ktora propaguje puskove svetlo !!!! ako je to mozne pan Lihocky ????????, vsak je to nezakonne pouzivat taketo veci k lovu . Alebo je reklama prednejsia ako polovnicka etika . Je to na zaplakanie ked takyto odborny casopis si neuvedomi ze propaguje nezakonne veci .

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 2 týždnami #541 od Daxelkopov
Odpoveď od Daxelkopov na tému Samonabijacie gulovnice v polovnickej praxi
A aké skusenosti maš, pri svetle v noci? Ty nemaš žiadne skusenosti, len sa na skuseného hraš.S teba nikdy nebude dobrý polovník, chýba ti cit a laska, zato maš velke sebavedomie, gabo

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 2 týždnami #543 od tibo
Lovcov máme dosť teraz treba rozniesť soľ a nie plašiť

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 2 týždnami #544 od Vladosyn
Odpoveď od Vladosyn na tému Samonabijacie gulovnice v polovnickej praxi
No soľi je u nás dosť .......

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 2 týždnami #545 od gabo
Na skúseného a za prameň absolútnej pravdy sa hráš Ty. Pokiaľ sa zver u Vás správa okamžitým únikom, to znamená, že parádne do nich pri umelom osvetlení bijete. Neberiem Ti presvedčenie, keď sa cítiš tým &quot;najpoľovníkom&quot; s tými &quot;najskúsenosťami&quot;, koneckoncom každý sme nejaký. Myslím si, že toto fórum sa má slúžiť k vyjadreniam k nastolenej problematike a nie k osobným invektívam. A teraz ešte k veci! Nestalo sa Ti ešte, že ťa napr. spozoroval srnec, a keď si stál nehybne, začal unikať až potom, keď si sa pohol, alebo sa otočil vietor a zaregistroval Ťa inými zmyslovými orgánmi? Pokiaľ si myslíš, že ja schvaľujem lov s umelým osvetlením, tak je opak pravdou. Prečítaj si čo som otom doteraz napísal. Gabo

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 19 rokmi 2 týždnami #547 od gabo
Používať tieto &quot;samopaly&quot; na lov považujem za odsúdeniahodné. Zver musí dostať tiež čancu. Ja nechápem ani tých, ktorí používajú viacranové opakovacie brokovnice. V takomto prípade sa zver mení na pohybujúci sa terč. Gabo

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.123 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 210 návštevníkov a žiadni členovia on-line