Ake mate skusenosti so starsimi ceskymi gulovnicami ZKK, alebo ZG-cky? Ich vyhody, resp. nevyhody oproti novym CZ-tam? Je pravda, ze je na nich kvalitnejsie zelezo ako davaju teraz do gulovnic Cesi? Zaujimala by ma najma ta ZG-47.
ZG-47 je jedna z nejpovedenějších gulovnic z českých rúk. Ak máš možnost ju kúpit tak neváhej. Kvalitou materiálu strčí do kapsy aji nové flinty a provedení je podla mňa velice slušné, nic hamatného, krásně sedí průměrným postavám. Z mojich skúšeností ti ju len doporučuju.
Keď som si v roku 2000 dával prerábať komplet zdedenú ZKK-600 -- nová pažba, nová hlaveň a nová spúšť + gravír, povedal mi môj známy puškár, že také guľovnice ako boli ZG a ZKK Češi už nikdy nevyrobia. Mám to stále v ušiach. Potom syn kúpil CZ-550 a plne sa mi to potvrdilo. Ak máš možnosť kúpiť zachovalú zbraň, tak si ju daj porobiť a budeš mať solídnu flintu za "dobrú" cenu. A radosť budeš mať s nej ako z novej. Ešte stále sa nájdu ZKK s ktorými sa doslova roky nepoľovalo, lebo boli hodené v skrini u nejakého papaláša, resp. poľovníka, ktorému bolo ľúto rozlúčiť sa s obľúbenou guľovnicou i napriek tomu, že do revíru sa dostal sem-tam. Pri kúpe by som si dal pozor na vývrt hlavne.
Přimlouvám se k diskusi o ZG 47.Pokud máte nějaké dostupné články, popř. vlastní zkušenost, podělte se snámi. Já jsem si nyní nechal u ZG 47 7x64 předělat pažbu a načernit hlaveň, dávám optiku 7x50 s RD. Nemám rád časté štelování u variablů.
<br/>Jsem zvědav na výsledek, ale myslím si, že to bude krásná a spolehlivá zbraň.:liar:
No to jistě bude! tuhle flintu má táta i ve stejný ráži jako ty a ulovil s tím už spoustu kusů,takže myslím,že ti to budou sloužit dobře.Než jsem si koupil svojí flintu,tak jsem s tou tátovo střílel dva roky a nemůžu si stěžovat.
Ještě k úpravě ZG 47. Poraďte mi. Pažbu mi dělá z tureckého ořechu, tmavou. Do spodní části
<br/>si nechávám vysoustružit úložník na 5 patron. Jen musím rozhodnout zda konečnou
<br/>úpravu olejem (mat) nebo politurou.Sám se přikláním k oleji, protože si myslím, že to bude méně choulostivé při častějším pohybu v lese. Bohužel s tím nemám dostatek zkušeností.
<br/>Děkuji za názory
Já Leonovi taky děkuju za článek a na pažbu olej, ale je to jenem můj názor, možno ti nekdo poradí jinak. Na pobyt s flintou vonku si myslím že je olej dobrý. Rúzné laky zajdou, ať už jsou to i ty nejkvalitnejše.
Este by som sa rad opytal, ci neviete nahodou aky je rozdiel medzi Brnenskymi gulovnicami typu "Z" a typu "ZB", pretoze v tom mam asi trosku hokej...
Ja mam tiež ZG-čku 8×57 JS a už by som to nevymenil. Super spúšťový mechanizmus. Ked som ju kupoval špekuloval som aj nad Z-tkou ale za tie chceli väčšiu sumu, a rozhodla nahoda ked som natrafil na inzerat ZG 47 za super cenu. A som s ňou veľmi spokojný.
Ja mam ZG47 8X60S. Maximalna spokojnost. Velmi presna puska, jemna, sadne do ruky.
<br/>Orechova pazba dodnes krasna.
<br/>Ak dobre viem, francuzi odkupili licenciu a preto sa dalej nevyrabala.
Ja mam tiež ZG47 7X64,A som veľmi s pokojní ,poľujem z ňou 12 rokou a je veľmi spoľahlivá optiku mam 6x42 Belorus tak tiežbezproblémov,a už som toho ulovil dosť.Nie každí si môže dovoliť optiku za 20 či 50 tisíc.