Poľujem v typickej srnčej oblasti, v revíri ktorý má pre srnčiu zver ideálne podmienky, najmä ten úsek na ktorý som pridelený (máme také interné rozdelenie na úseky, týkajúce sa hlavne pracovných úloh a lovu trofejovej zveri - netýka sa to škodnej a spoločných poľovačiek samozrejme). Ulovil som už niekoľko desiatok kusov srnčej zveri, prevažne holej. Tiež to možno súvisí s mojím vekom, ktorý je ešte len v štvrtej desiatke rokov, aj to niekde na začiatku. Srncov II. a III. v.t. strieľajú väčšinou "zaslúžilejší", t.j. starší, ale nemám s tým problém. Naopak, som dosť hrdý na to, že čo sa týka srncov, medzi mojimi trofejami, okrem jednej trojky (čo som strelil v posledný deň lovu srncov pred pár rokmi - na dovedúvanie hospodára, že nemáme splnený plán lovu v tejto kategórii) a jednej dvojky (čo nosila na hlave ihlice nehodné aj jednotky), sú iba samé gombičkáre alebo veľmi slabé ihličiačiky I.v.t. O zážitky zo stretnutí so staršími srncami nemám núdzu, niektoré sú naozaj nezabudnuteľné a vôbec teda nesúviseli s lovom samotným, ale s možnosťou viac či menej zblízka týchto "srnčích pánov" a ich zvyklosti pozorovať.
<br/>Súhlasím s Akelom v tom, že je to zver krásna a najmä mladšia "holá" naozaj aj dosť "dôverčivá", resp. že v istých oblastiach a za istých podmienok sú stretnutia s ňou naozaj časté aj pre menej skúsenejších poľovníkov, resp. i nepoľovníkov. V správnom poľovníckom obhospodarovaní to je však značná výhoda - srnčia všeobecne je viac viazaná na konkrétne teritórium - nie veľkých rozmerov, vzdialenejšie migrácie sú doslova raritou (oproti "akčným rádiusom" iných druhov raticovej zveri), takže viacnásobné pozorovanie jej istých konkrétnych jedincov umožňuje zodpovednému poľovníkovi naozaj SELEKTOVAŤ, nie iba "napåňať plán" holej ku koncu doby lovu. Ja osobne, hoci ako som už napísal - mám ulovených niekoľko desiatok kusov srnčej holej, aj kategóriu sŕn a srnčiat som lovil až keď som posúdil čo vidím a hádam aj o dosť viackrát som sa rozhodol neuloviť (hoci plán lovu nebol ešte naplnený a apely hospodára na splnenie plánu lovu za danú kategóriu zvýšené). No poznám aj dosť prípadov, keď doba lovu srnčej holej nebola využitá tak ako ju zákon predpisuje a skúsenosti "starých jágrov" odporúčajú, napr. v septembri a októbri ju niekde nelovia, lebo sa tým "narušia ruje inej raticovej" a keď november je napr. počasím nestály, tak sa k jeho koncu strieľa hlava nehlava,´= zodpovedná selekcia v prde...:{ Viem, že niečo podobné, z podobných či iných dôvodov sa deje aj pri jelenej, danielej a muflónej zveri, česť výnimkám.
A pritom september a október poľovníkovi ponúka toľko možností zodpovedného posúdenia zdravotného stavu a fyzickej kondície srnčej holej zveri, napr. podľa veľkosti srnčiat primerane k obdobiu, stavu prefarbenia (výmeny) srsti a pod. Hlavne pre mladých, resp. začínajúcich poľovníkov tá pravá škola prírody, získavanie praktických skúseností po boku skúsenejších poľovníkov..