Zmuly o nájme revírov sa uzavárajú, evidujú podľa §§ 11 - 16, a zánik upravuje § 17 zákona o poľovníctve ... č. 274/2009 Zb.
<br/> Plán chovu a lovu sa schváľuje a vydáva v zmysle §30 zákona 274/2009 Zb. a podľa vyhlášky MP SR 344/2009 Zb. ktorou sa vykonáva zákon o poľovníctve. Skúma sa početnosť zveri, možnosť úžívnosti revíru, škody zverou na kultúrach a pod... podľa hovateľských oblastí ( mám k ním vyhrady, robili sa od stola - dôsledok srnec z jedného PZ potom za riekou, ktorá je hranicou chovateľských oblasti a celkov má iné hodnotenie ako z druhej stany rieky - realita!!!)
<br/>
<br/>Toto sú ale veci, ktoré každý poľovník musí ovládať, inak o tom je aj naša diskusia, ja neustále zdúrazňujem nízke právne vedomie všetkých poľovníkov aj funkcionárov a nehovoriac o skúšobných komisároch aj ktorých poznám, jednoducho nevedia ani to čo kandidáti ( napr. mám skúsenosť, že traktorista z okolia Rožňavy exceloval a doktor, či policajt v Bardejove nevedel nič, obdobne to bolo v Dolnom Kubíne, či Rimavskej Sobote atď....) Chybu pripisujem SPZ-ke a tým, čo kandidátov pripravujú na skúšky a najviac tým, čo im na skúškach robia protekcie ( napr. kandidát ani nenavšztívi skúšobného komisára a je vyznamenaný, len preto, že sponzoruje, že je lekár, že je známou osobbosťou. Ja som pre tonto dôvod už nebol delegovaný, lebo som vyžadoval účasť kandidáta bez rozdielu u mňa a toto je pre SPZ tiež neprijateľné!!! Chyba, chyba, chyba!!! Som nežiadúci ani pre prácu v OkO SPZ, toriž ako to beží? OkO SPZ už vopred prediskutuje návrhy s hospodármi, predsedami a členská schôdza PZ ani Vás, teda aj mňa ani len nenavrhne, a ak áno, hlasuje sa a väčší počet hlasov získa požadovaný kandidát hoci je ako dutý ako bambus. Ale takí sú dobrí, nič nespochybnia, hlasujú tak ako návrh predloží predseda SPZ, Predseda SPK v jednej osobe a preto je to tak v Slovenskom poľovníctve, že prejde na sneme, na zjazde vštka blbosť, ktorá je predložená!!!
<br/>
<br/>Nepýtaš sa ale k registrácii iba toľko: poľovnícku organizáciu registruje ten OLÚ v ktorého obvode má táto sídlo. Takže SPZ je poľovníckou organizáciou, teda ho registruje OLÚ Bratislava, lebo má sídlo v Bratislave, ale potom už ak PZ je organizačnou zložkou SPZ už také PZ nemôže byť registrované na žiadnom OLÚ. V prípade ža PZ odíde zo štruktúr SPZ musí prislušný OLÚ v ktorého obvode sa to stalo preveriť danú skutočnosť a ak je to pravda iba vtedy toto PZ Zaregistruje, samozrejmä, že musia byť splnené zákonom stanovené požiadavky na registráciu - myslím zákon o poľovníctve. Zaregostrovaný subjekt nemôže mať ten istý názov napr. nemôže byť SPZ dvakrát, ani PZ Dolina 2x treba názvy oddeliť napr. PZ Suchá dolina, PZ Dolina a pod...
<br/>Je toho veľa čo sa dá povedať a konkretizovať, resp. naprávať, ale musí byť ochota a predovšetkým vôľa funkcionárov SPZ, SPK, ktorí sa zabetonovali a nepistia nič medzi seba. Hlavne, že v poľovnom revíri SPZ na Gemeri netreba ani plomby, ani povolenky, lov vysokej v noci bežný a revír pre radového člena SPZ je nepristupný aj keď nájom sa platí s jeho členských príspevkov - o tom všetkom to je, o tom píše Papo, Ja a všetci Tí čo legislatíve a poľovníctvu rozumejú!!!!
<br/>Určite máte obdobné skúsenosti aj doma. Neverím, že je to inak niekde na Slovensku.