Čas žatevných prác v obilí patrí medzi najkritickejšie chvíle pre kane popolavé, vzácne dravce nížinných oblastí Slovenska.  Hniezda si stavajú priamo na zemi v obilných poliach. Každoročne sa tu odohráva súboj s časom – mláďatá začínajú lietať približne v rovnakom čase, ako začína žatva. Ornitológovia preto v týchto dňoch pátrajú po ich hniezdach a snažia sa zabezpečiť ich ochranu.
Dohľadať hniezdo v obilnom láne je neľahká úloha a nie vždy sme úspešní. Jeho nálezom však pre nás tá najnáročnejšia práca len začína. Kontaktujeme sa s užívateľom pozemku, najčastejšie miestnym poľnohospodárskym družstvom a dohodneme sa na spoločnom postupe. Optimálnym opatrením je oddialenie termínu žatevných prác, pokiaľ mláďatá nebudú letuschopné, často je to otázka len niekoľkých dní. Druhou možnosťou je ponechanie časti porastu okolo hniezda bez zásahu a vybudovanie malého oplôtku, ktorý ochráni mláďatá pre líškami či diviakmi“ objasňuje spôsoby ochrany hniezd Michal Noga, z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.





Kaňa popolavá patrí medzi najvzácnejšie dravce, ročne na Slovensku zahniezdi len 5 – 15 párov. Jej ochrana je závislá na spolupráci ochranárov a užívateľov pozemkov.
Záchrana ohrozených hniezd kaní popolavých je realizovaná v rámci projektu podporeného prostredníctvom Nadácie Ekopolis z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho spoločenstva, Nórskeho finančného mechanizmu i Štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.


V prípade záujmu o podrobnejšie informácie môžete kontaktovať Michala Nogu, 0911 339 193



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 441 návštevníkov a žiadni členovia on-line