Telá havranov na zemi, visiace na konároch a hniezdach a živé ťažko zranené jedince objavila polícia a stráž prírody. Ako agentúru SITA informoval koordinátor pre boj proti vtáčej kriminalite Spoločnosti pre ochranu vtáctva na Slovensku (SOVS) Marek Brinzík, s vysokou pravdepodobnosťou sú ďalšie desiatky uhynutých mláďat v hniezdach, iné uhynú na následky strelných zranení v najbližších dňoch a týždňoch. "Celkový počet obetí bude s veľkou pravdepodobnosťou viac ako 300," uviedol Brinzík.
Políciu o náleze informoval Obvodný úrad životného prostredia v Galante. Ako tlmočil Brinzík slová Mária Kerna z Prezídia Policajného zboru, z obhliadky miesta sa dá usúdiť, že havrany boli usmrcované vo viacerých termínoch. Nasvedčuje tomu rozdielne štádium rozkladu tiel. "Vzhľadom na celkovú výšku škody, ktorá predstavuje 1, 2 mil. Sk ako aj na zavrhnutia hodný spôsob spáchania tohto činu hrozí páchateľovi trest až päť rokov väzenia," konštatoval Kern. Polícia už začala trestné stíhanie pre trestné činy pytliactva a porušovania ochrany rastlín a živočíchov.
"Hoci nelegálna streľba na havrany, ktoré sú ešte i dnes nesprávne považované za škodnú zver nie je ničím výnimočným, s prípadom takéhoto rozsahu sme sa dosiaľ nestretli," uviedol Brinzík. Okres Galanta patrí podľa ochranárov medzi oblasti s najväčším počtom odhalených prípadov vtáčej kriminality na Slovensku. Prenasledovanie vtáctva so zbraňou v ruke je tu hlboko zakoreneným problémom, kritizuje Brinzík. Najčastejšie boli zistené prípady nelegálnych odstrelov myšiakov a jastrabov lesných, ale aj ďalších druhov dravcov, sov a vodného vtáctva. Neraz pritom išlo o kriticky ohrozené druhy, uviedol Brinzík.

(SITA, ra;bl),




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 378 návštevníkov a žiadni členovia on-line