Na ploche približne 60x50m našli pod hniezdami havranov (agátový porast) na relatívne neveľkom priestore celkom 47 uhynutých havranov poľných (z toho 2 dospelé a 45 mladých, v prvom, ešte neúplnom operení). V lesnom podraste zároveň našli 2 zranené ešte žijúce mladé havrany.

Jedno z mláďat počas prevozu k veterinárovi do Dunajskej Stredy uhynulo (priestrel krídla, otvorená rana s trieštivou zlomeninou krídlovej kosti, bočná strelná rana na boku zobáka), druhé mláďa s čistým priestrelom stehna prežilo a bolo ošetrené u veterinárneho lekára. Zo 47 uhynutých havranov 10 bolo odobratých na RTG vyšetrenie. Potvrdil sa zástrel mladých havranov. Na RTG snímkoch boli badateľné projektily zo vzduchovky a v jednom prípade šlo o projektily z brokovej zbrane.






Pracovník S-CHKO D. luhy vypracoval pre ObÚŽP Galanta vyčíslenie spoločenskej hodnoty, ktorá v danom prípade pri 11 dokázateľne zastrelených mladých havranoch činí celkom 55.000.- Sk. Zvyšné uhynuté havrany v dôsledku rozkladu neboli odobraté na RTG vyšetrenie. Je predpoklad, že celkový počet uhynutých mláďat havranov v kolónii bol ešte vyšší.
Kolónia havranov poľných pri Topoľnici je pod neustálym antropickým tlakom, ide o druhý oficiálne zaregistrovaný prípad zástrelov havranov v hniezdnom období (prvý prípad bol dokumentovaný členom SOVS na rovnakej lokalite v roku 2000). V germánskej mytológii boli havrany považované za posvätné vtáky ... Dnešok je v tomto smere paradoxom.
S-CHKO D. luhy od roku 2002 sa snaží spolupracovať s orgánmi štátnej správy pri potieraní vtáčej kriminality. Pracovníkov ObÚŽP Galanta Mgr. A. Hollú a Ing. F. Antala, hodnotíme ako pomerne agilných zamestnancov štátnej správy (čo nieje vždy samozrejmosťou). Havranie kolónie sú častým terčom strelcov, zanechané nábojnice a krabice od malorážkových a brokovnicových nábojov hovoria často sami za seba o pôvodcoch streľby....


V D. Strede, 24.5.2005

Mgr. J. Lengyel, I. Vincze


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 190 návštevníkov a žiadni členovia on-line