V rámci projektu Ochrana dravcov, bocianov a sov v regióne Záhoria a Niederösterreich Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko boli v uplynulých dňoch na Záhorí označené rádiovou vysielačkou dve mláďatá vzácnych dravcov - orla kráľovského a haje červenej. Oba dravce dostali i mená - mladá haja bola pomenovaná Hanka a mladý orol Dano. Pomocou rádiovej telemetrie bude sledovaný ich pohyb po území. „Identifikácia plodín na loviskách a následná aplikácia zistených poznatkov do poľnohospodárskej praxe je kľúčová pre ochranu orlov a iných dravcov. Údaje získané sledovaním pohybu týchto jedincov nám pomôžu porozumieť životným potrebám týchto druhov, predovšetkým nárokom na biotop, čo bude využité pri ochrane druhu v európskej sieti chránených území NATURA 2000.“ vysvetlil Vladimír Nemček z Ochrany dravcov na Slovensku. Haja Hanka i orol Dano budú sledovaní  po dobu jedného roku. Po uplynutí tejto doby prestane vysielačka vysielať signál a po určitom čase sama odpadne. Na Záhorí je momentálne známy jeden hniezdiaci pár orla kráľovského a osem párov haje červenej.  

Mladé orly i haje ostávajú v blízkosti hniezda niekoľko týždňov až mesiacov. Neskôr sa osamostatňujú a opúšťajú teritórium rodičov. Potulujú sa po krajine, pričom sa určitý čas zdržujú na miestach s dostatkom potravy. Na vhodných lokalitách vytvárajú často zoskupenia s inými jedincami svojho druhu či inými druhmi. Práve na týchto územiach sú ohrozené nelegálnym odstrelom a otrávením spôsobeným vykladaním otrávených návnad.

Cieľom projektu je ochrana dravcov, sov a bocianov na Záhorí. Projekt je realizovaný organizáciou Ochrana dravcov na Slovensku v spolupráci so správou CHKO Záhorie na slovenskej strane a mimovládnymi organizáciami BirdLife Österreich a AURING na rakúskej strane. Rozvinutie spolupráce na medzinárodnej úrovni je dôležitým krokom pre účinnú ochranu dravcov a sov v prihraničných oblastiach. Projekt je podporený EÚ prostredníctvom Európskeho fondu regionálneho rozvoja.


Vladimír Nemček

Ochrana dravcov na Slovensku

viac info: mail:Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0910 971 960



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 246 návštevníkov a žiadni členovia on-line