Keď ornitológovia začiatkom júla pri Trnave dohľadali hniezdo vzácnych kaní popolavých v jačmennom poli, mali dravce neuveriteľné šťastie. Kombajn sa vtedy podarilo zastaviť len pár metrov od mláďat. Vďaka ústretovosti poľnohospodárov bolo hniezdo obkosené a dravce mohli nerušene pokračovať vo výchove mláďat. Bohužiaľ, pri poslednej kontrole namiesto lietajúcich mláďat našli ornitológovia na poli už len tri uhynuté mláďatá a samicu z hniezdneho páru.
Kaňa popolavá patrí k naším najvzácnejším dravcom, ročne nájdeme 3 až 8 hniezd. Tento druh hniezdi na zemi, veľmi často v obilnom poli. Preto sa snažíme každý pár dohľadať a dohodnúť sa s užívateľom pozemku na jeho ochrane. V tomto prípade sa nám to podarilo doslova na poslednú chvíľu a z nálezu sme mali veľkú radosť. To sme ešte netušili, že o dva týždne tu budeme stáť nad màtvymi mláďatami“ hovorí Michal Noga, z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.



Hniezda kaní ohrozujú diviaky, líšky, túlavé psy ale aj človek. Ochranári zaznamenali prípady úmyselného ubitia mláďat, ale aj zastrelenie a otravu. Podozrenie na zásah človeka existuje i v tomto prípade: „Videl som už viac hniezd, ktoré zničili diviaky, alebo líšky. Mláďatá na nich zmizli bez stopy.




 Navyše, tu sa našla i màtva samica – vzhľadom na jej opatrné správanie si len ťažko viem prestaviť, že by sa stala obeťou túlavého psa, alebo líšky. Uvidíme, či nám viac o príčinách smrti povie veterinárne vyšetrenie. Ešte v deň nálezu sme na políciu podali oznámenie z podozrenia na spáchanie trestného činu usmrtenia chráneného druhu živočícha“ uzatvára M. Noga.
Ochrana kaní popolavých je na západnom Slovensku podporená EU prostredníctvom Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci projektov cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskou republikou a Rakúskom.


Mgr. Michal Noga, Ochrana dravcov na Slovensku
kontakt: 0911 339 193, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 207 návštevníkov a žiadni členovia on-line