Nielen na Slovensku sú dravé vtáky stále viac prenasledované. Màtvolu orla kráľovského, jedného z najohrozenejších európskych druhov vtákov, našli miestni ornitológovia v rieke Dyje v oblasti Weinviertel v Rakúsku, neďaleko od našej hranice.

V júli tohto roku okrúžkovali odborníci z organizácie BirdLife Rakúsko orlie mláďa a vybavili ho aj satelitným vysielačom, pomocou ktorého sledovali jeho pohyb po vyletení z hniezda. Ten sa však 19. septembra zastavil, signál prichádzal len z jedného miesta. Ornitológovia pomocou GPS navigátorov našli v rieke už len bezvládne telo orla.
Ako povedal Gabor Wichmann z BirdLife Rakúsko, màtvy orol uviazol v rieke a bol nájdený len vďaka satelitnému vysielaču. „Obhliadkou màtvoly orla bol zistený nález oloveného projektilu. V regióne žijú len tri hniezdne páry tohto majestátneho dravca, a to vďaka náročným opatreniam ochrany druhu. Orol kráľovský patrí v Rakúsku k druhom ohrozeným vyhynutím. Tento rok sa začal projekt cezhraničnej spolupráce, podporený prostredníctvom Európskeho fondu regionálneho rozvoja, ktorý ochranu druhu podporuje permanentným sledovaním jedincov pomocou telemetrie“. – dodal Wichmann.

„Nepripustíme, aby nezodpovedný jednotlivci ničili naše spoločné úspechy“, dodáva Christian Pichler, expert organizácie WWF na orliaka morského. Pobúrene reagujú na aktuálny prípad aj zástupcovia poľovníctva. „Máme pred sebou jeden celkom jasný prípad porušenia výkonu práva poľovníctva“, reaguje Dr. Peter Lebersorger z centrály Krajinského úradu poľovníctva. Orol kráľovský je podľa poľovného práva celoročne chránený. „Likvidácia dravých vtákov nie je žiadny bagatelizovateľný delikt. Naše orgány budú intenzívne spolupracovať na tom, aby takéto nezmyselné činy konečne raz patrili minulosti“.

Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa bolo podané spoločne organizáciami WWF, BirdLife a orgánmi poľovníctva a dôkazový materiál bol odovzdaný pre účely vyšetrovania. Prípad v súčasnosti prešetruje policajná inšpekcia v Bernhardsthal. Gabor Wichmann z BirdLife dodáva: „Spoločne s WWF a úradom poľovníctva budeme podporovať policajné vyšetrovanie a dôrazne bojovať proti pytliactvu“.

O situácii na Slovensku ďalej hovorí Jozef Chavko z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku: „Podobný osud usmrtenia dvoch orlov kráľovských a dvoch myšiakov lesných sme zaznamenali aj u nás začiatkom tohto roku v Trnavskom regióne. Odborným vyšetrením bolo zistené, že orly a myšiaky niekto otrávil. Žiaľ, aj na Slovensku sú každoročne postrieľané alebo otrávené chránené druhy orlov, sokolov, myšiakov, kaní, jastrabov ale aj iných druhov vtákov. Iba malé percento obetí tzv. vtáčej kriminality sa podarí nájsť a ak sú aj živé, väčšina je trvalo neschopná návratu do prírody. Náklady na ošetrenie nie sú malé, musí ich znášať štát, ktorému zo zákona vyplýva povinnosť starostlivosti o chránené druhy, ale aj mimovládne organizácie a dobrovoľníci, ktorým nie je osud dravých vtákov ľahostajný“.

Vtáčia kriminalita má narastajúcu tendenciu v celej Európe, čo dokazuje množstvo zdokumentovaných prípadov z posledných rokov. O situácii na Slovensku sa možno dozvedieť viac na www.vtaciakriminalita.sk.


Kontakt:

Jozef Chavko, k situácii na Slovensku, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0903 768 394

Gabor Wichmann, k situácii v Rakúsku, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., +43 699 181 555 74 (v nemeckom alebo anglickom jazyku)

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 807 návštevníkov a žiadni členovia on-line