Hoci ešte na severe Slovenska je bohatá snehová nádielka a mrazy poľavili len v posledných dňoch, pre výrov skalných sa už zima definitívne skončila. Z väčšiny hniezdnych lokalít sa už od konca januára ozývalo húkanie a samičky zniesli vajcia ešte v čase, keď nočná teplota klesala hlboko pod bod mrazu.
Húkaním výra sa pre mnohých ornitológov začína hniezdna sezóna, obdobie, kedy sa najintenzívnejšie venujú pozorovaniu, výskumu a ochrane vtáctva. Hoci si väčšina ľudí spája príchod jari s prvou lastovičkou, v skutočnosti ten, kto pre nás oznamuje koniec zimy, je výr skalný“ hovorí Michal Noga z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.


Výr skalný je našou najväčšou sovou – v rozpätí krídel dosahuje až 170 cm. Osídľuje oblasti s dostatkom skalných útvarov, veľká časť populácie hniezdi v kameňolomoch. Vzácne vychová mláďatá i v starých hniezdach dravcov či bocianov. Vďaka svojej veľkosti a obratnosti dokáže uloviť i väčšie druhy cicavcov a vtákov, jeho korisťou sa však najčastejšie stávajú potkany a ježe.
V minulosti bol výr intenzívne prenasledovaný a jeho početnosť sa takmer vo všetkých európskych krajinách výrazne znížila. Až po zavedení zákonnej ochrany sa populácie výrov stabilizovali, no stále sú pod silným tlakom. Na Slovensku veľa jedincov zahynie po zásahu elektrickým prúdom na 22 kV vedeniach alebo pri kolíziách s dopravnými prostriedkami. Ornitológovia sa stále stretávajú i s nelegálnym usmrcovaním a vyberaním mláďat z hniezd.
„Ak chceme výra počuť, je potrebné vybrať sa za súmraku do prírody. Nemusíme za ním chodiť do hlbokých dolín Nízkych Tatier, alebo tiesňav Malej Fatry, ale stačí sa vyviesť na konečnú zastávku mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. I tu výr hniezdi a krátko po zotmení je možné počuť jeho húkanie,“ dodáva M. Noga.
Na Slovensku v súčasnosti hniezdi približne 350 – 500 párov. Za účelom ochrany tohto druhu bolo vyhlásených i päť Chránených vtáčích území.
Ochrana a výskum tejto najväčšej sovy je tiež cieľom projektu „Ochrana dravcov, bocianov a sov v regióne Záhoria a v Dolného Rakúska“, ktorý na západnom Slovensku realizuje Ochrana dravcov na Slovensku v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007 – 2013.

Kontakt:
Mgr. Michal Noga, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0911 339 193


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 433 návštevníkov a žiadni členovia on-line