V týchto dňoch ornitológovia uzatvárajú jarné mapovanie výra skalného, našej najväčšej sovy. Od februára do polovice apríla využívali intenzívny jarný tok na zistenie jeho prítomnosti na vhodných lokalitách, najmä v kameňolomoch a v skalných oblastiach. V Malých Karpatoch evidujú minimálne 14 hniezdiacich párov.
Zistiť prítomnosť výra je pomerne jednoduché. Samec sa ozýva doďaleka počuteľným húkaním. Láka tým samičku a obhajuje si svoje hniezdne teritórium pred inými výrmi. Za bezveternej noci je možné jeho hlas počuť až do vzdialenosti 4 – 5 km. Roztúžený výr vydrží húkať i hodinu a pol bez prestávky, za ten čas sa ozve až 220 krát. Tento rok sme začali ich hlasové prejavy nahrávať a analyzovať  s cieľom lepšie spoznať biológiu a etológiu druhu, ako aj individuálne odlíšiť jednotlivé páry. Získané poznatky by nám mali pomôcť pri ich ochrane. “ hovorí Michal Noga z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.


Hniezdo si tieto sovy nestavajú, samička zvyčajne vyhrabe drobnú kotlinku na skalnej terase, alebo osídli priestrannejšiu skalnú dutinu. Kým zohrieva znášku 1 – 3 vajec, samec zatiaľ zaobstaráva potravu. „Podľa rozboru potravných zvyškov vieme pomerne presne zistiť, čím sa výr živý. V oblasti Malých Karpát sú to najmä ježe a potkany. Častou korisťou sú aj drozdy a holuby, ale trúfne si i na vrany alebo dravce a sovy. Nepohrdne ani drobnou korisťou, ako sú hraboše, žaby a chytí i netopiera. Pri love sa podobne ako ostatné sovy orientuje výborným sluchom, preto nie je prekvapujúce, že časťou korisťou sú pomerne hlučné ježe.
Výr skalný pre svoju veľkosť má málo prirodzených nepriateľov, jeho hniezdo však môže vyplieniť krkavec, v prípade dostupných hniezd i líška. Hrozbou sú i prudké dažde, ktoré vyplavia hniezdnu kotlinku, alebo zosuvy pôdy v nestabilných stenách kameňolomov. Omnoho väčšou hrozbou pre výra je ale človek. Každoročne nájdeme niekoľko výrov uhynutých pod ståpmi 22 kV elektrického vedenia; výr sa stáva i obeťou zrážok s dopravnými prostriedkami. Bohužiaľ, napriek zákonnej ochrane nám sú známe prípady postrelenia výrov, alebo ich nelegálny chov.“ uzatvára M. Noga. Ochrana a výskum tejto najväčšej sovy je tiež cieľom projektu „Ochrana dravcov, bocianov a sov v regióne Záhoria a Dolného Rakúska“, ktorý na západnom Slovensku realizuje Ochrana dravcov na Slovensku v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007 – 2013.



Kontakt: Mgr. Michal Noga, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0911 339 193


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 139 návštevníkov a žiadni členovia on-line