V nedeľu popoludní bol v katastri obce Roštár v okrese Rožňava nájdený miestnymi obyvateľmi ťažko poranený orol skalný. Občania ihneď informovali ochranárov zo Správy NP Slovenský kras a políciu. 
 
 
V nedeľu popoludní bol v katastri obce Roštár v okrese Rožňava nájdený miestnymi obyvateľmi ťažko poranený orol skalný. Občania ihneď informovali ochranárov zo Správy NP Slovenský kras a políciu. Krvácajúci dravec však pri prevoze do rehabilitačnej stanice uhynul.Pri veterinárnom vyšetrení sa preukázalo, že orol bol zastrelený guľovou zbraňou.
 
Strela preletela pravým krídlom a hrudníkom. „Úspešný strelec“ nechal orla zmietajúceho sa v smrteľných kàčoch ležať na mieste. Hoci sú dravce veľmi plaché živočíchy, páchateľovi sa zrejme podarilo sediaceho orla prekvapiť.
Usmrtený orol bol ako mláďa na hniezde na východnom Slovensku označený ornitologickým krúžkom v máji 2002.
Ochranári okamžite podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Hrozí mu trest odňatia slobody až na dva roky.
Orol skalný je jedným zo symbolov slovenskej prírody. Patrí medzi významných vrcholových predátorov v karpatských ekosystémoch. Živí sa najmä menšími cicavcami a vtákmi. Ako jeden z mála dravcov loví aj líšky a krkavce. Požiera aj zdochliny.
 
 
 
 
V prírode nemá prirodzených nepriateľov okrem človeka. V minulosti bol často prenasledovaný a jeho stavy sa znížili na kritickú hranicu. V súčasnosti sa vďaka intenzívnej ochrane a čiastočnej eliminácii negatívnych vplyvov podarilo populáciu orla skalného stabilizovať. Aj dnes ešte ale orlov ohrozuje devastácia ich biotopov, „ståpy smrti“ (ståpy 22 kV el. vedení) a najmä prenasledovanie človekom. Vykrádanie hniezd, otrávené návnady a zástrely sú stále hrozbou pre tohto majestátneho kráľa oblohy nad slovenskými horami.
 
 Aj tento brutálny a odsúdeniahodný prípad je len ďalším svedectvom, že ešte stále medzi nami žijú jedinci, ktorí vlastnou hlúposťou a chamtivosťou spôsobujú neospravedlniteľné škody na našej prírode.
 
 
Pýtam sa: DOKEDY EŠTE?

Text: Jozef Izakovič,
         Ochrana dravcov na Slovensku
 

Foto. Milan Olekšák,
         Správa NP Slovenský kras
 
 
 
 
 
 
 


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 1341 návštevníkov a žiadni členovia on-line