16. októbra. 2008
vo štvrtok o 16:45 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
         

I. repríza  tohto vysielania je plánovaná na  piatok 17. októbra. 2008 so začiatkom o 00:30 hod. a II. repríza je v nedelu 19.októbra. 2008 so začiatkom 06:35 na STV 2.

Obsah relácie:

Lesné vegetačné stupne * Sokoliari v Diakovciach * Povodeň v Tatranskej Javorine * Dobrá rada * Besnota * Tip na výlet * Súťaž o vecné ceny z redakcie Halali ...  


 
 
Lesné vegetačné stupne
Aká je história obhospodarovania lesov na Slovensku a aké dreviny rastú v lesoch od Dunaja až po Tatry? Reportáž vás prevedie dejinami lesníctva a všetkými typmi lesov, ktoré sa na Slovensku vyskytujú v rámci lesných vegetačných stupňov.




  Sokoliari v Diakovciach
Lov zveri pomocou dravých vtákov je starý taker štyri tisícky rokov. Pretrval až do dnešných čias a je pozoruhodné, že chovu dravcov sa venujú ľudia všetkých vekových kategórií.




  Povodeň v Tatranskej Javorine
V júli 2008 zaliala oblasť Tatranskej Javoriny povodňová vlna. Bol dôvodom jej "zúrivého útoku" spôsob, akým tatranskí lesníci obhospodarujú lesy, alebo išlo o nezastaviteľnú pohromu? Spolu s Jánom Slivinským, tunajším horárom, sme sa vybrali na miesta, ktoré boli pod vodou.



   
 
Dobrá rada

Ak sa neviete rozhodnúť, ktoré plemeno psa je pre vás najideálnejšie nechajte sa inšpirovať slovami chovateľa slovenských kopovov. Naše národné plemeno si zaslúži pozornosť - nielenže výborne durí a dohľadáva zver, ale zároveň aj bráni svojho pána, a to aj pri stretnutí s medveďom.
 


   
 
Besnota

Všetci, ktorí radi chodievate na výlety do prírody zbystrite pozornosť. Slovensko je už dva roky prosté nebezpečnej nákazy - besnoty. Orálna vakcinácia bola mimoriadne úspešná a pravdepodobne sa priradíme k štátom, ktoré boli svetovou zdravotníckou organizáciou vyhlásené za štáty bez výskytu besnoty, čo priamo ovplyvňuje kvalitu ochrany zdravia obyvateľov, pretože besnota je prenosná aj na človeka a naviac je to ochorenie so smrteľným následkom.
 

   
    Tip na výlet
Turistom i rekreantom je oblasť Duchonka celkom určite známa. Málokto však vie o tom, že prednedávnom tu otvorili lesný náučný chodník pre turistov i cykloturistov. Nenáročná trasa je určená aj pre rodiny s deťmi.
     


Súťaž o vecné ceny z redakcie Halali.

Správna odpoveď z predchádzajúcej relácie znie:
"V Tatrách odumierajú limby." Dozviete sa kto získal vecnú cenu  a zároveň aj novú súťažnú otázku. Hrajte sa s prírodou, hrajte sa s Halali.



Sledujte Halali - pravidelnú televíznu reláciu o živote v slovenskej prírode.
Vaše námety do vysielania: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 042 - 43 40 184 (záznamník)

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 148 návštevníkov a žiadni členovia on-line