30. októbra 2008
vo štvrtok o 16:45 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
         

I. repríza  tohto vysielania je plánovaná na  piatok 31. októbra 2008 so začiatkom o 00:05 hod. a II. repríza je v nedelu 02. novembra 2008 so začiatkom 06:40 na STV 2.

Obsah relácie:

Drevo a lesy * Revitalizácia lesov * Vzácne územia * Dobrá rada * Tip na výlet * Súťaž o vecné ceny z redakcie Halali.



 
 
Drevo a lesy

Aký majú pre spoločnosť 21. storočia význam lesy a ich funkcie? Je vôbec potrebné lesy vytvárať, vychovávať a následne ťažiť drevnú hmotu? Na tieto aj ďalšie otázky týkajúce sa produkčnej a mimo produkčných funkcií lesov odpovedajú nielen odborníci, ale aj laická verejnosť.





  Revitalizácia lesov

Ročne vysadia lesníci v Tatrách milión sadeníc, aby prinavrátili postihnutému územiu pôvodnú tvár. Ak vás zaujíma aké druhy drevín vysádzajú na kalamitné plochy a kedy uvidíme Tatry opäť porastené stromami, sledujte reportáž o revitalizácii lesov v Tatranskom národnom parku.




  Vzácne územia

Je to paradox, alebo normálny vývoj situácie? Kladú si otázku mnohí odborníci, pri pohľade na vzácne územia, ktoré sa nachádzajú vo vojenských výcvikových priestoroch. Vo väčšine tkvie predstava, že vojenské prietory sú zdevastované. Opak je pravdou - našli sme tam nielen vzácne druhy fauny a flóry, ale aj jedinečné územia, akým bezpochyby je Kyjovský prales alebo prírodné jazierko Kotlík.




   
 
Dobrá rada

V pravidelnej rubrike tentoraz poradia veterinári všetkých chovateľom dobytka a oviec, ale aj poľovníkom, ktorí sa venujú chovu muflónej, diviačej, či pernatej zveri. Aká je aktuálna situácia s klasickým morom ošípaných, vtáčou chrípkou a chorobou modrého jazyka sa dozviete od profesionálov zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

 


   
 
Tip na výlet

Ak sa chystáte stráviť víkend v prírode, a pritom nemáte chuť absolvovať náročnú niekoľkokilometrovú túru pozývame vás na super výlet pre celú rodinu. Nedávno otvorený náučný chodník vedie okolo zubrej zvernice pri Topoľčiankach. Nielenže uvidíte najväčšieho európskeho cicavca na vlastné oči, ale spoznáte jeden z krásnych kútov Slovenska, ktorý s obľubou navštevoval aj prvý prezident Československa T.G.Masaryk.

 

   
    Správna odpoveď z predchádzajúcej relácie znie:

"Jastrab lesný." Dozviete sa kto získal vecnú cenu  a zároveň aj novú súťažnú otázku. Hrajte sa s prírodou, hrajte sa s Halali.


Výhercom blahoželáme.

     




Sledujte Halali - pravidelnú televíznu reláciu o živote v slovenskej prírode.
Vaše námety do vysielania: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 042 - 43 40 184 (záznamník)

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 241 návštevníkov a žiadni členovia on-line