13. novembra 2008
vo štvrtok o 16:45 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
         

I. repríza  tohto vysielania je plánovaná na  piatok 14. novembra 2008 so začiatkom o 00:05 hod. a II. repríza je v nedelu 16. novembra 2008 so začiatkom 06:40 na STV 2.

Obsah relácie:

Biologická ochrana lesov * Chovný zvod psov * Hohenlohe v Tatrách * Ekoplakáty * Týždeň lesov v Európe * Dobrá rada * Tip na výlet * Súťaž o vecné ceny z redakcie Halali.





 
 
Biologická ochrana lesov

Na zastavenie šírenia lykožrútov využívajú lesníci aj bilogické zbrane. Patrí medzi ne zaužívané odkôrňovanie kmeňov, ale aj úplná novinka: biologickú vojnu vyhlásila lykožrútom huba z rodu Bavaria. Používajú ju v Brazílii, letecky ju aplikovali na lesy v Národnom parku Šumava, proti lykožrútom ju využívajú v Poľsku a v Maďarsku ju  úspešne využívajú na likvidáciu chrústov v listnatých porastoch. Osvedčí sa aj na Slovensku?





  Hohenlohe v Tatrách

Obyvatelia Tatranskej Javoriny dodnes spomínajú meno gróf Hohenlohe. Nielenže pozdvihol sociálnu úroveň miestneho obyvateľstva, ale prispek aj k zazvereniu tatranských lesov najmä jeleňou zverou. Pre voľne žijúcu zver dokonca piekol "jelení chlieb". Kto bol tento milovník prírody, ktorý je nezmazateľný z dejín Tatier a konkrétne Tatranskej Javoriny?




  Týždeň lesov v Európe

V októbri bol jeden týždeň venovaný všetkým lesom Európy. Ich význam je nenahraditeľný - nielenže poskytujú obnoviteľné suroviny, ale zároveň aj komfort, na ktorý si ľudia už zvykli a nevedia si život bez neho predstaviť. Komfort v podobe kvalitnej vody, vzduchu, úrodnej pôdy a relaxu. 




   
 
Dobrá rada

V pravidelnej rubrike tentoraz poradia veterinári všetkých chovateľom dobytka a oviec, ale aj poľovníkom, ktorí sa venujú chovu muflónej, diviačej, či pernatej zveri. Aká je aktuálna situácia s klasickým morom ošípaných, vtáčou chrípkou a chorobou modrého jazyka sa dozviete od profesionálov zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

 


   
 
Dobrá rada

Ak vonku prší, vy neviete, čo s voľným časom a nechce sa vám sedieť pri počítači - máme pre vás super radu. Jednoducho si vytvorte les priamo v obývačke. Ako na to? Poradia Vám lesní pedagógovia, ktorí vás dokonale prevedú svetom tajomných zákutí lesa.

 

   
    Tip na výlet

Viete o tom, že na Slovensku máme Rozprávkovú vtáčiu záhradku? Tento jedinečný nápad sa zrodil v hlave Mira Sanigu. Liptovské Revúce úplne zdarma ponúkajú jedinečnú možnosť nahliadnuť do života nebeských kráľov výšin.

 

   
Chovný zvod psov

Súčasťou XII. ročníka Memoriálu Fridricha Konráda, bol aj chovný zvod psov vo Vrátnej doline. Aké plemeno psov považujú poľovníci za nenahraditeľné?
  Ekoplakáty

Nielen umelci, ale aj prostí grafici, či dizajnéri majú vzťah k prírode a častokrát sa v nej inšpirujú. Potvrdili to aj námetmi, ktoré zobrazili na plakátoch v rámci trienále súťaže Ekoplakát. Ich diela by však nemali ostať za múrmi Považskej galérie v Žiline - je dôležité toto posolstvo šíriť medzi všetky generácie.

   
  Súťaž o vecné ceny z redakcie Halali.

Správna odpoveď z predchádzajúcej relácie znie:
"zubria zvernica". Dozviete sa kto získal vecnú cenu  a zároveň aj novú súťažnú otázku. Hrajte sa s prírodou, hrajte sa s Halali.




Sledujte Halali - pravidelnú televíznu reláciu o živote v slovenskej prírode.
Vaše námety do vysielania: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 042 - 43 40 184 (záznamník)

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 258 návštevníkov a žiadni členovia on-line