Ak vodič zrazí zviera, nemal by si ho v žiadnom prípade prisvojiť. Okamžite by mal kontaktovať políciu, ktorá bude vedieť, čo robiť ďalej. Pre agentúru SITA to povedal výkonný riaditeľ Slovenského poľovníckeho zväzu Imrich Šuba. Polícia zavolá užívateľovi poľovníckeho revíru, ten v prípade, že vodič zviera neusmrtil, zranené zviera nájde. 
 
Neoplatí sa ani brať zviera k zverolekárovi, pretože vodičovi hrozí obvinenie z trestného činu pytliactva za manipuláciu a prechovávanie zveri. V minulosti to bolo možné, no často pytliaci tvrdili, že zviera iba prevážajú, povedal Šuba. To viedlo k sprísneniu zákona. Pri zrážke auta so zverou vznikne tiež problém so škodou. Za poškodenie vozidla nezodpovedá užívateľ revíru, za zranenie zveri nezodpovedá vodič. Neplatí teda ani vodič, ani užívateľ. Poistku vodičovi podľa Šubu vyplatia iba vtedy, ak má uzavreté havarijné poistenie.
Zver žije v prírode voľne, nedá sa jej zabrániť, aby migrovala z porastu do porastu. Často prechádza cez cesty a diaľnice. Z tohto dôvodu sú napríklad v Rakúsku diaľnice oplotené, na Slovensku to tak nie je, dodal Šuba.
 
 
(SITA) 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 917 návštevníkov a žiadni členovia on-line