Vyšlo júlové číslo časopisu

 
 
Na jeho stránkach si prečítajte:


Zákon až v septembri * Srnčia zver v agrárnej krajine * Koniec bez bolesti * Koľko vody potrebuje zver? * „Rok medveďa“ pod Gindurou * Ešte raz o starých pohľadniciach * Sochár, maliar a poľovník * Sochár, maliar a poľovník * Začiatky s Darou * Verná západosibírska lajka *  Stop extrémizmu v poľovníctve!  *  Rozhoduje láska k prírode *  Kto môže predávať zverinu? * Bobor je aj v Blave * Chapuis – guľovnica so sklopnými hlavňami * Praktický poľovník ...
Spektrum

Prezident SPZ Ing. Tibor Lebocký:
Zákon až v septembri




Srnčia zver v agrárnej krajine



O podmienkach, ktoré nachádza srnčia zver  v nížinných polohách píše Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD. z Technickej univerzity vo Zvolene.



Koniec bez bolesti




„Pri streľbe na zver naším prvoradým cieľom musí byť zasiahnuť ju tak, aby sa ihneď dosiahol smrtiaci účinok...“ pripomína v úvode  príspevku jeho autor Ing.  JOZEF HERZ, PhD. V článku nájde čitateľ veľa praktických rád súvisiacich so streľbou, vzdialenosťou a ďalších  okolnostiach súvisiacich s úspešným výstrelom. Len taký  znamená pre zver koniec v okamihu,  bez bolesti.



Koľko vody potrebuje zver?

Na prahu leta pripomínajú autori doc. Ing. FRANTIŠEK ZABLOUDIL a Ing. JIŘÍ PETR nevyhnutnosť postarať sa zveri o dostatok vody. Koľko jej však potrebuje? Odkiaľ ju zver získava? Aké množstvo vody sa nachádza v jednotlivých rastlinách? Ktoré rastliny obsahujú koľko vody? Odpovede na tieto a ďalšie otázky nájde čitateľ v článku.  



„Rok medveďa“ pod Gindurou



Kde je revír Gindura a aké škody  v ňom spôsobili medvede za jeden rok? O konkrétnych  poznatkoch z  „medvedej invázie“ doplnených  vlastnými  pozorovaniami  a skúsenosťami informuje autor JAKUB HRONEC.



Ešte raz o starých pohľadniciach








Článok je reakciou  na príspevok  v májovom čísle, ktorý sa venoval „čaru starých pohľadníc“.  Tak ako v ČR aj u nás sú zberatelia, ktorí  podľahli  kráse pohľadníc zobrazujúcich poľovnú zver.


















Sochár, maliar a poľovník




I keď sme už našich čitateľov zoznámili s dielom akad. sochára Ladislava Beráka, jeho meno nemôže chýbať v galérii umelcov venujúcich sa vo svojej tvorbe  poľovnej zveri. Autor MARIAN ČÍŽ  pripomína, ktoré autorove diela  sa nachádzajú aj  v Múzeu vo Svätom Antone.



Začiatky s Darou



Mladá chovateľka plemena maďarskej vyžly  DANA ČINTALANOVÁ  zaujímavo rozpráva, prečo  ju zaujala poľovnícka  kynológia a ako zakladala vlastnú chovateľskú stanicu.



Verná západosibírska lajka
Seriál  Ing. JÁNA ZAJACA  o poľovne upotrebiteľných psoch pokračuje predstavením západosibírskej lajky.


Stop extrémizmu v poľovníctve!




V aktuálnej úvahe sa jej autori – PAVEL HELL, MIROSLAV VODŇANSKÝ, PETER  GARAJ a JOZEF GAŠPAROVIČ – zamýšľajú nad  niektorými vážnymi problémami súčasného poľovníctva. Súvisia  s honbou za mimoriadnymi trofejami, aké  sa produkujú spôsobmi, ktoré môžu vážne poškodiť genofond zveri. Kam až vedie podobný extrémizmus, možno vidieť na snímke „očakávaného svetového rekordu“ jelenej trofeje.



Rozhoduje láska k prírode



Ing. JÁN MITÚCH, CSc.  zložil poľovnícke skúšky  v roku 1943! Za desiatky  rokov svojho členstva  v SPZ  významne prispel najmä k rozvoju slovenskej poľovníckej kynológie. Ako dlhoročný  vedecký pracovník Parazitologického ústavu SAV v Košiciach  sa zaslúžil o nové poznatky týkajúce sa chorôb voľne žijúcej zveri. V rozhovore spomína na poľovníctvo, keď sám bol začiatočníkom aj na poľovníctvo z neskoršieho obdobia. O dnešnom hovorí: Som realistom a preto terajší stav poľovníctva  považujem za primeraný  spoločenským hospodárskym a politickým podmienkam. Napriek tomu ma hnevá istá komerčnosť v ňom...



Na zelenej vlne




Rubrika je zostavená z troch zaujímavých príspevkov našich čitateľov:  Útok, Bola to asi rozlúčka... a Oči plné såz.


 
Kto môže predávať zverinu?
Informáciu o predpisoch týkajúcich sa predaja zveriny  podáva MVDr. MÁRIA KANTÍKOVÁ, PhD., gen. riaditeľka sekcie potravinárstva, výživy a obchodu MP SR.



Bobor je aj v Blave
„...je istou záhadou, ako sa bobry mohli dostať z rieky Moravy, západnej časti Myjavy, prípadne z Kunovskej  priehrady alebo  zo Stupavského potoka cez Malé Karpaty až k potoku Blava, ktorý vyviera v Dobrej vode“ – zamýšľa sa  autor príspevku JÁN VALOVIČ. I keď zrejme tu môže spôsobiť rybárom a lesníkom isté  škody, treba  sa postarať, aby  sa aj v týchto miestach udomácnil.



Chapuis – guľovnica so sklopnými hlavňami



Popis vlastností jedinečnej francúzskej guľovnice. Je vhodná na viaceré  spôsoby lovu – od diviačej až po  veľkú africkú zver.


Dobrú chuť
Recept na dve špeciality:  jeleniu roládu a krémovú polievku z kohúta.


Veselý revír



Vtipy, kreslený humor a príbeh  o „zajacovi na smotane“.


Srna s parožkami

...a ďalšie zaujímavosti zo svetovej poľovníckej tlače.

Zver v erboch

Z veľkého počtu erbov obcí, v ktorých dominuje zver,  tento raz sme vybrali obec ŽIPOV a obec JAMNÍK.



Praktický poľovník



Dve strany praktických rád a informácií týkajúcich sa našej činnosti  v revíri počas mesiaca júl: doby lovu, starostlivosť o zver, čo sa deje v revíri, strelecký kalendár, ľudová meteorológia a rubrika Sedím na posede.


Exkluzívna ponuka

Veľký výber  knižných publikácií a DVD s poľovníckou tematikou, ďalekohľadov, puškohľadov, pomôcok, odevov, nožov... ktoré si môžete objednať na drese redakcie.




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 212 návštevníkov a žiadni členovia on-line