Vyšlo júnové číslo časopisu

 
 
Na jeho stránkach si prečítajte:

Uloviť srnca – akého? * Žitnoostrovský odborný seminár * Biodiverzita a lov zveri * Krížom krážom po Bardejovskom okrese * Genetika a zisťovanie stavu populácie medveďa hnedého * Stretnutie s rysmi * Chvála bígla * U nás dobre známy velšteriér *  Aj bohyňa lovu je žena * Po dlhšej zime a asi pred zvláštnym letom * Pozor, sme jedovaté! * Revír rovný ako dlaň * Mladí ľudia a poľovníctvo .....
Spektrum

Uloviť srnca – akého?




Druhá časť príspevku Ing. JOZEFA HERZA, PhD. o  spoľahlivých znakoch, ktoré si všímame   pri výbere pred odstrelom srnca. Netreba však pritom zabúdať   na dlhodobé chovateľské zámery.


Žitnoostrovský odborný seminár

Aké zaujímavé témy odzneli  na odbornom seminári, ktorý bol súčasťou Žitnoostrovských   poľovníckych slávností  v Báči.

Biodiverzita a lov zveri
Autori  seriálu  o biodiverzite – PAVEL HELL, PETER GARAJ st. –  zaujímavo približujú vážny celosvetový problém týkajúci sa  fylogenetického vývoja  všetkých živočíšnych organizmov. Čitateľ sa o. i.  dozvie,   prečo niektoré živočíchy boli vyhubené.








Krížom krážom po Bardejovskom okrese



O poľovníctve v krásnom prírodnom prostredí Čergovského pohoria a Ondavskej vrchoviny píše JÁN VISKUP.  Akej zveri sa tu darí? Čo robia poľovníci pre jej ochranu a zveľadenie? S akými problémami sa stretajú? Aj o tom a o inom sa píše v obsiahlom článku. 


Genetika a zisťovanie stavu populácie medveďa hnedého

Na roky pretrvávajúcu otázku – koľko u nás žije medveďov –  a o spôsoboch spoľahlivého zisťovania  počtu tejto šelmy,  hľadajú  odpoveď Mgr. MARTIN STRAKA a Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD z LU vo Zvolene. Súčasne bližšie opisujú metódu identifikácie jedincov na základe zistenia DNA.

Stretnutie s rysmi

Na zaujímavé zážitky  s rysmi  v Beskydských horách  si spomína autor príspevku  JAROSLAV PEŠAT. Ich pozorovaniu venoval  veľa času  a odmenou mu boli  nevšedné  výjavy.

V hodine dvanástej



Do seriálu Zlaté trofeje  patrí je  aj trofej  muflóna, ktorého ulovil  Vladimír Babjak z PZ Chyžištie Hontianske Nemce, ktorú mohli obdivovať návštevníci na tohtoročnej okresnej chovateľskej prehliadke v Krupine. O tom, ako sa mu ho podarilo uloviť naozaj takmer v „hodine dvanástej“, píše PAVEL KEĽHA.


Chvála bígla

Chovateľskú stanicu  DARKSAN  predstavuje jej majiteľka MARCELA PISZCATOWSKA.




U nás dobre známy velšteriér


Autor seriálu  o plemenách poľovne upotrebiteľných psov Ing. JÁN ZAJAC  zoznamuje čitateľov s vývojom  a šľachtením  velšteriéra, s ktorým sa možno aj u nás čoraz častejšie stretnúť na skúškach  poľovnej upotrebiteľnosti i priamo v revíroch.






















Majster loveckého zátišia



Skutočným majstrom  detailov zveri, osobitne vtáctva, bol  Karol Emrich, ktorého obrazy možno obdivovať  na chodbách i v sálach  kaštieľa vo Svätom Antone. Jeho diela – žánrové scény a lovecké zátišia z prvej polovice 18. storočia –  zdobia  viaceré šľachtické sídla. Dielo Karola Emricha  približuje autor seriálu MARIAN ČÍŽ.


Aj bohyňa lovu je žena




O vzťahu k poľovníctvu, prírode, o predstave svojho najlepšieho relaxu a zážitkoch  hovorí  tentoraz mnohým čitateľom známa sympatická  televízna redaktorka DANICA KLEINOVÁ.



Keď ide o život

a ďalšie  tri príbehy – Pochybná šnúra úspechov. Privábený a Divé húsky v ozimine  z pera našich čitateľov obsahuje  rubrika  Na zelenej vlne.


Po dlhšej zime a asi pred zvláštnym letom


O vývoji tohtoročného počasia píše prof. MILAN LAPIN z Fakulty  matematiky, fyziky a informatiky UK Bratislava. Podľa  neho sa predpokladá skôr teplé leto (až o viac ako 5 stupňov Celzia) nad normálom s občasnými výdatnými lejakmi. Zaoberá sa tiež príčinami meniacej sa klímy.


Pozor, sme jedovaté!


Nie každý poľovník pozná všetky  rastliny, ktoré  sa vyskytujú v jeho revíri. A o niektorých treba vedieť čo najviac, veď  sú medzi nimi i také, ktoré svojím vzhľadom nás môžu pomýliť a spôsobiť nám ujmu na zdraví. S niekoľkými podobnými zoznamuje v článku jeho autor Ing. MIROSLAV SANIGA.


Revír rovný ako dlaň



Pohľad do života  PZ  Vrakúň, ktorého revír sa rozkladá neďaleko VD Gabčíkovo a je „rovný ako dlaň“  píše jeho predseda VALENT KISS.



Dobrú chuť

Recept  na prípravu  pečenej prepeličky s raviolami a plnkou z divinového mäsa je z kuchyne majstra kuchára MILOŠA MIKLÁNKA.


Veselý revír



Rubrika ponúka za priehrštie vtipov,  kreslený humor a príhodu z pera BRAŇA SOVIŠA „Zaslúžilý“ úlovok.



Jún v revíri



Rubrika  obsahuje  doby lovu , niekoľko praktických rád  do revíru, kalendár významných dní, východy a západy Slnka a Mesiaca. V  príspevku Júnová prechádzka  jeho autor upozorňuje na niektoré zaujímavosti, ktoré si treba všimnúť v šiestom mesiaci roka.

Mladí ľudia a poľovníctvo

Medvede v Alpách, Zrážka so slonom,  Mína v lese zabíjala...  a ďalšie  informácie prináša rubrika Zaujímavosti.  Stránku doplňujú pekné erby s motívmi  zveri obcí Litava a Kochanovce. 

Naša ponuka

Veľký výber najrôznejších potrieb a doplnkov  pre pobyt v revíri, ktoré si možno objednať telefonicky, písomne, príp. elektronickou poštou. V ponuke nájdete tiež knihy a DVD s poľovníckou tematikou. Výhodou je  o. i. rýchle vybavenie každej objednávky





Partneri

Kto je online?

Práve tu je 211 návštevníkov a žiadni členovia on-line