Vyšlo augustové číslo časopisu

 
 
Na jeho stránkach si prečítajte:

Líška a stratégia jej lovu * Diviak „na muške“ * Zdravotný stav zveri * Ako ďalej s našimi medveďmi * Koniec bez bolesti * Dobrý štart s Bonou * Prastaré plemeno * Po výstrele * Skvosty v Cisárskom salóne * Nielen o „presnej muške“ * Kraj močiarov, vtákov a komárov * Končí poľovníctvo v štátnych lesoch? .........
Spektrum

Líška a stratégia jej lovu



Líška, na rozdiel  od iných psovitých šeliem okrem času párenia a odchovu  mláďat žije väčšinou samotársky“, píše autor článku Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD. Zaujímavé sú jej bystré zmysly, vďaka ktorým  dokáže loviť korisť rôznymi spôsobmi.


Diviak „na muške“

Vari u nás ani niet revíru, v ktorom by sa aspoň občas  nezdržiavala diviačia zver, ktorá má najdlhšiu dobu lovu. O zásadách jej lovu na rôznych stanovištiach píše Ing. JOZEF HERZ, PhD.

Zdravotný stav zveri




Súhrnné informácie o celkovom zdravotnom stave našej zveri nájde čitateľ v rozhovore s hlavným veterinárnym  lekárom a ústredným riaditeľom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR  MVDr. JÁNOM PLI EŠOVSKÝM, CSc. Okrem najnovších informácií o zdravotnom stave zveri, nových chorobách (H1N1, „modrý jazyk“ a pod.) v rozhovore  pripomíname aj  spôsoby spolupráce poľovníkov s veterinárnymi lekármi.


Ako ďalej s našimi medveďmi




Prečo sa väčšina ochrancov prírody zaujíma iba o veľké predátory, vrátane medveďa,  menej alebo vôbec ich zaujíma  katastrofálny úbytok  vtáctva? – kladie si otázku autor  PAVEL HELL.   V článku rozoberá  problém regulácie početnosti medveďa, ktorú treba robiť nielen kvôli  škodám, ktoré spôsobuje na hospodárskych zvieratách, ale najmä kvôli principiálnym biologickým dôvodom.


Koniec bez bolesti




V druhej časti článku venovanému správnemu umiestneniu strely je  podrobne popísaná najvhodnejšia  poloha tak strelca ako aj  cieľa – raticovej zveri..


Dobrý štart s Bonou

O začiatkoch svojej chovateľskej stanici  Biela Breza  píše jej majiteľ JAROSLAV VASIL.


Prastaré plemeno




Seriál o plemenách poľovne upotrebiteľných psov pokračuje  článkom doc. Ing. JÁNA BUKOVENA, CSc., v ktorom píše o histórii chovu a praktickom využití jazvečíka hladkosrstého.


Po výstrele



Praktické rady, čo všetko treba urobiť, keď úlovok leží poľovníkovi už pri nohách. Informácie, ktoré spracoval Mgr. ŠTEFAN SPANYAR  sú doplnené  zoznamom pomôcok, ktoré  sú potrebné pri ošetrení úlovku.


Skvosty v Cisárskom salóne








O zaujímavej výzdobe Cisárskeho salóna vo svätoantonskom kaštieli, ktoré pochádzajú od barokového maliara Carl A. Aigena píše Ing. MARIAN ČÍŽ.


























Nielen o „presnej muške“






S Ing. JOZEFOM NOSÁLOM,  predsedom streleckej komisie MsO SPZ v Bratislave hovoríme o poľovníckom strelectve,  streleckej zručnosti poľovníkov, podmienkach pre „kontrolnú streľbu“ i o jeho poľovníckych skúsenostiach zo zahraničia. 

Ing. Nosál kráčajúci v obilí



















Na zelenej vlne




Vybrali sme z príbehov našich čitateľov –  JOZEF BALINA:  Z očí do očí,  IVAN STUDENÝ:  Breviár v lufte, ALOJZ DRÁBEK: Veľké kly,  ONDREJ BARTOŠ: Hrýzol ako tiger.



Kraj močiarov, vtákov a komárov




O zaujímavostiach krajného juhovýchodu Slovenska –  Medzibodroží a Použí  píše Ing. MATEJ REPEL, PhD.


Končí poľovníctvo v štátnych lesoch?



Problém, o ktorom sa v posledných týždňoch veľa hovorí – štátne lesy a prenájom  revírov. Nad otázkou, čo všetko s tým môže súvisieť a aký dosah to môže mať naše poľovníctvo, sa zamýšľa   PAVEL HELL.


Dobrú chuť!

Ponúkame recept na  Letný osviežujúci šalát s kúskami jelenieho mäsa. Na stránke je aj návod, ako si pripraviť  málo známu pochúťku – Mangoldový krém s diviačim  ragú.

Veselý revír




Na stránke nájdete: vtipy, kreslený humor a príbeh, ktorý sa naozaj stal – Čierne „grandle“ .


August v revíri




V rubrike sú  doby lovy,  rady týkajúce sa starostlivosti o zver, informácie o tom, čo sa práve deje v revíri, ľudová meteorológia, postreh  Sedím na posede,  strelecký kalendár, východy a západy Slnka a Mesiaca  a náš nový seriál  Preverte si  vedomosti.


Zaujímavosti
Výber z európskej poľovníckej tlače ponúka:  Straka s mobilom, Lov krkavcovitých  vtákov len na výnimku, V Portugalsku už vyhynul rys a ďalšie informácie.

Zver v erboch

Do zoznamu  o obciach so zverou v erboch si  môžeme zaradiť aj obce Kalša a Kačanov.

Upozorňujeme na ponuku  poľovníckych potrieb, doplnkov a najmä na 36 DVD s poľovníckou tematikou z celého sveta! 






Partneri

Kto je online?

Práve tu je 208 návštevníkov a žiadni členovia on-line