Vyšlo septembrové číslo časopisu

 
 
Na jeho stránkach si prečítajte:



S prezidentom SPZ Ing. T. LEBOCKÝM  hovoríme
O NOVOM ZÁKONE O POĽOVNÍCTVE 

Kolobeh života jelenej zveri

Aký je rok jelenej zveri  v Chovateľskej poľovnej oblasti Poľana, píše autor článku Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD.  Podrobne zoznamuje  čitateľa s jej najčastejšími migráciami, potravou, vytváraním čried, prírastkami a s priebehom ruje v tejto  významnej jelenej oblasti.

Napínavé divadlo
Obdobie jelenej ruje je čas nielen na selektívny  lov „kráľa“ našich lesov a hôr, ale  i na jeho  pozorovanie a fotografovanie. Jeleniu zver  začiatkom septembra pozorne sledoval aj MARIÁN JAMRICH, ktorý si o. i. všímal , ako sa o takomto čase správajú jednotlivé vekové kategórie.




Pravenecká šesťdesiatka
„Na vrchu Majdaného kopca sme sedeli na pni  hádam aj storočného buka...“ píšu autori spomienky na šesťdesiate výročie  vzniku ešte nedávno známeho a veľkého Poľovníckeho združenia PZ Pravenec. Spomínajú na to, čo v revíri vykonali, o koľko zveri sa starali, spomínajú na ľudí, ktorí svojou  prácou významnou mierou prispeli k rozvoju poľovníctva v tomto regióne.  A smutne konštatujú: „V súčasnosti je PZ Pravenec bez revíru.“  Na šesťdesiatročné  pôsobenie  svojho PZ spomínajú: ANTON MIKUŠKA, Ing. JÁN MERCEL a EMIL OBERT.





Srnčia zver na Podunajskej nížine



Zaujímavé poznatky o počtoch srnčej zveri, jej zdravotnom stave, chove, love  a trofejovej kvalite  zhrnuli autori PAVEL HELL, PETER KAŠTIER a JAROSLAV SLAMEČKA. Článok  podáva nielen súhrnný prehľad o aktuálnom stave, ale  naznačuje aj  perspektívu, čo treba urobiť,  aby riadenie  chovu a lovu srnčej zveri v  Podunajskej nížine  v budúcnosti  bolo úspešnejšie ako doteraz.

 
Odišiel  doc.  Ing. Pavel Hell, CSc., hosť. profesor



Najbližší spolupracovníci a priatelia     dobre známeho PAVLA HELLA  sa s ním rozlúčili  hodnotením jeho práce, ktorou významne prispel k rozvoju nielen slovenského, ale aj československého a európskeho  poľovníctva.





















Zajac v obkľúčení




„Zajac má priveľa nepriateľov... “  konštatuje o. i. autor  Ing. JOZEF HERZ, PhD. V článku rozoberá príčiny terajšej situácie,  ktorá sa vyznačuje  mimoriadne nízkymi stavmi zajačej zveri a pripomína, že sa preň neurobilo takmer nič. Žiaľ,  doteraz sme nedokázali  využiť  na jeho záchranu ani  prostriedky, ktoré by mohli plynúť  z eurofondov.  Pripomína, že v tomto ohľade sa možno  poučiť z príkladu poľovníkov v ČR.



















Pekná práca s „profesorom“


Chovateľskú stanicu Zukon predstavuje jej majiteľ  JÁN HANKOŠČÁK. Venuje sa chovu  jazvečíka dlhosrstého, s ktorým aj v revíri má iba tie najlepšie skúsenosti.
Americký kokeršpaniel – najmenší zo sliedičov
O zaujímavom pôvode  populárneho plemena – amerického  kokeršpaniela – jeho využití a prednostiach píše autor seriálu Ing. JÁN ZAJAC.



Čo deformuje kamzičie rožky?








Najčastejšou príčinou  deformácií kamzičích rožkov  nemusia byť  choroby, u nás dokonca taký prípad ani nebol zaznamenaný. Zlomené rožky  spôsobuje  čosi  iné,  ale aj takto „poznačené“ kamzíky  sú (na rozdiel napr. od jelenej zveri) plnohodnotnými členmi čriedy, píše  JURAJ KSIAŽEK.

















Ako kamienky v mozaike




V seriáli Poľovníctvo vo výtvarnom prejave  Ing. MARIAN ČÍŽ  venuje pozornosť  stálemu  spolupracovníkovi  Múzea vo Sv. Antone a SPZ –   akad. maliarovi  Viktorovi Bilčíkovi, ktorý je autorom aj  známeho obrazu Devana.  


Vojsť do lesa s čistým svedomím

Zhovárame sa s MIRONOM CERULOM z Ruskej Poruby, ktorý je   autorom   troch kníh s poľovníckou tematikou. Ešte tohto roku by k nim mala pribudnúť ďalšia – štvrtá. Autor hovorí aj o svojom detstve, poľovníckych začiatkoch i problémoch, s ktorými sa stretá naše poľovníctvo.



Kráľ Skalnej Alpy




a ďalšie tri  príbehy  z poľovníckej praxe  prináša rubrika Na zelenej vlne.
Dni a noci na brehu Zambezi
O zaujímavej ceste do Afriky  za  hrochom  píše náš spolupracovník JORDAN JORDANOV.  Spolu s manželkou, sprievodcom, ale tiež s rojmi múch tse-tse prežili na brehu Zambezi  mnoho vzrušujúcich chvíľ.  Dokončenie v budúcom čísle.




Veľké aj malé obry v Zubrej zvernici


V Zubrej zvernici v Topoľčiankach nežijú iba zubry, píše autor príspevku JOZEF ŠABO,  ale aj niekoľko   malých „obrov“, ktoré sú však takisto vzácne  a nevyskytujú  sa  všade.  Je to napr.  aj „obor“ z ríše európskych plazov – užovka stromová a ďalšie.
Dobrú chuť!
Keď  budete mať  v zásobe  mäso napr. z jelenieho stehna, príde vám vhod  recept na výbornú pochúťku – jelenie zvitky.  Prečítajte si aj recept na dobrú „lesnícku  polievku“.


Úsmevne 



Vtipy, príbeh o tom, ako Voľačo šuchotalo a kreslený humor --  vám ponúka rubrika Veselý revír.



September  v  revíri




Doby lovu, Výnimka z času lovu zveri,  Praktické rady, Východy a západy Slnka a Mesiaca, Kalendár významných dní a test Preverte si svoje vedomosti o chove a ochrane zveri.


Zaujímavosti

Krátke  správy z poľovníckeho sveta.
Všimnite si našu exkluzívnu ponuku  Nikon a ponuku poľovníckych potrieb .  Máte tiež možnosť vybrať si niektoré  z 24 ponúkaných  DVD s poľovníckou tematikou. 






Partneri

Kto je online?

Práve tu je 218 návštevníkov a žiadni členovia on-line