Vyšlo októbrové číslo časopisu

 
 
Na jeho stránkach si prečítajte:



Spektrum
správy, informácie
Zmeny v čase lovu
Od 1.9. t. r. sa zmenil počet druhov a doby lovu poľovnej zveri. 


Podrobnejší pohľad na jelenie trofeje


Medzi poľovníkmi  často počuť pripomienky ku kritériám chovnosti  jeleňov, ktoré sú určené  podľa parametrov parožia paušálne pre celé územie SR.  Je to správne? Ako sa  takéto hodnotenie  prejavuje v praxi, konkrétne  v chovateľskom celku Nitra, píše  člen okresnej hodnotiteľskej komisie Ing. BRANISLAV SOVIŠ.


Umenie dohľadať diviaka



O úspechu lovu diviačej zveri rozhoduje aj jej dohľadanie, lebo nie vždy zhasne na mieste. Kam zvykne unikať a na čo si treba  dať pozor pri jej dohľadávaní?  Veď práve diviak  je pri poranení alebo ochrane mláďat jedinou raticovou zverou, ktorá je schopná zaútočiť na človeka! Prečo je práve v takých okamihoch neoceniteľný poľovne upotrebiteľný pes?  Na túto  aj ďalšie otázky  ponúka praktické rady článok, ktorého autorom je Ing. JOZEF HERZ, PhD.



Prečo je málo medailových trofejí?

V mnohých revíroch, v ktorých  žije danielia zver  sa  dlhé roky nedarí  získať čo len jednu medailovú trofej.  Príčin je viacero – ktoré sú to?  Podrobnejšie ich rozoberá v článku  Ing.  PAVOL GAJDOŠÍK. 



...lopata narazí na lopatu




Kde a ako sa odohráva danielia ruja? Býva to, ako o tom  slovom i fotografiami  informuje
 MARIÁN JAMRICH,  zaujímavé divadlo, ktoré dokresľuje  krásnu atmosféru jesenného lesa. Zvuky, ktoré vydávajú   lopaty dvoch súperiacich sokov počuť  na veľkú diaľku...


Znova počuť hvizd svišťa



Vlani  sme informovali  o prvých krokoch  súvisiacich  o zaujímavom  premiestňovaní svišťov z územia Západných do Belianskych  Tatier,  kde sa  už niekoľko rokov nevyskytovali. Pracovníkom TANAP-u, ktorí sa podujali na reštitúciu tohto autochtónneho druhu, sa ich námaha  vrátila v podobe  prvých tohtoročných prírastkov.  Podrobnejšie  o tomto  náročnom projekte  „reštitúcie“  vzácneho druhu informuje  jedna z jeho autoriek Ing. VIERA KACEROVÁ.



Vzácne okamihy




„Tak ako poľovník, aj fotograf zveri má svoje neúspešné obdobia lovu. Potom ale príde čas,  keď  do svojho fotoaparátu „uloví“  naozaj vzácne výjavy...“  píše autor článku a snímok IVAN KŇAZE.  Do  jeho  zbierky vzácnych snímok patrí aj –  ospalý rys.


Pestrý a zaujímavý





Informácia o tohtoročnom  sviatku poľovníkov – celoslovenskom podujatí Dni sv. Huberta vo Svätom Antone.


Naše úspechy na Dunajskom pohári




Možno mnohí nevedia, že Dunajský pohár je súťažou nemeckých krátkosrstých stavačov,  ktoré patria k skupine plemien, ktoré má   najvšestrannejšie využitie.  Na tohtoročnom už III. ročníku Dunajského pohára  zaznamenali  zverenci našich chovateľov mimoriadne významné úspechy. Informuje o tom Ing. JOZEF JURSA, CSc.

Anglický seter – spoľahlivý , ovládateľný


O tomto plemene sa hovorí, ako píše Ing. JÁN ZAJAC, že má najjemnejšiu povahu a  je najľahšie ovládateľný.  V článku sú podrobne  opísané jeho vlastnosti, ktoré ho predurčujú za výborného poľovne upotrebiteľného psa, ale aj ako  príjemného rodinného spoločníka.


Čo nosím v batohu


„Poľovníkom som už tridsaťšesť  rokov“, píše autor   článku VLADIMÍR ŠOKA  a to ho iste oprávňuje  porozprávať o svojich praktických skúsenostiach týkajúcich sa nevyhnutného obsahu  poľovníkovho batohu.  Pozrite sa do svojho,  porovnajte s obsahom autorovho a možno zistíte, čo vám v ňom chýba!


Obdivuhodný talent



Autor seriálu Poľovníctvo vo  výtvarnom umení  MARIAN ČÍŽ predstavuje  práce  Dionýza Šarközyho z Lehníc, ktoré sa vďaka  ich umeleckej hodnoty dostali i do  svätoantonského Múzea. Sú to výtvarné diela  v dreve a miniatúry v parohovine . Jeho najnovšou prácou je  Videnie sv. Huberta, ktoré   stvárnil na danielej lopate.


Sokoliarske roky




Zhovárame sa s Ing. VLADIMÍROM VÍŤAZOM,  ktorý je jedným zo zakladateľov  Slovenského klubu sokoliarov a predsedom PZ Kálnica. Mnoho rokov vykonával  funkcie v SPZ, ale tiež v  OkO a RgO SPZ v Trenčíne. V obsiahlom rozhovore vyznáva sa zo  svojej sokoliarskej záľuby,  hovorí o  rozvoji sokoliarstva u nás, poľovníctve minulých desaťročí aj v súčasnosti. Zaujímavé sú tiež jeho skúsenosti z činnosti PZ ako aj  kritické postrehy na javy, s ktorými sa stretávame dnes. 
(snímka  „rozhovor o sokolom“)


Na zelenej vlne

Tri príbehy našich čitateľov –  POĽOVNÍCKI HOSTIA,  SAMÉ TROJKY  a DIANIN MILÁČIK  –  sú určené na chvíle oddychu, aby ste  sa v duchu preniesli  tam, kde sa odohrali – do prírody, kde sa v každom okamihu odohrávajú zaujímavé, pekné aj dramatické  deje.



Dni a noci na brehu Zambezi



Dokončenie  reportáže JORDANA JORDANOVA o jeho j anabáze, ktorú  podnikol do Afriky za jedným zvieraťom  povestnej   „africkej päťky“  – za hrochom.


Veselý revír



Na stránke nájdete príbeh, ktorý „sa naozaj stal“, vtipy a kreslený humor.



Praktický poľovník


Dvojstrana okrem aktuálnych informácií obsahuje  prehľadné porovnanie  lovu jednotlivých druhov zveri  podľa starého a nového zákona o poľovníctve, Október v revíri –praktické rady týkajúce sa starostlivosti o zver ,  čo sa v tomto mesiaci deje v revíri, kalendár významných dní,  východy a západy Slnka a Mesiaca.



Zaujímavosti
Výber informácií z poľovníckej tlače o tom, čo sa deje vo svete.
Zver v erboch

UPOZORNENIE

v čísle okrem Našej ponuky nájdete upozornenie  súvisiace s predplatným na Naše poľovníctvo na r. 2010.

KNIHA NÁVŠTEV V POĽOVNOM REVÍRI JE ZNOVA V PREDAJI.
POZRITE SI STRANY  2,  22  a  23.







Partneri

Kto je online?

Práve tu je 319 návštevníkov a žiadni členovia on-line