Vyšlo novembrové číslo časopisu

 
 
Na jeho stránkach si prečítajte:



Spektrum

Radosť z čítania
alebo  AKO SI OBJEDNAŤ  NAŠE POĽOVNÍCTVO

Kamera pri sokolom hniezde



Jedinečné poznatky  o živote vzácneho sokola sťahovavého zachytila filmová kamera umiestnená priamo na jeho  hniezde. O význame tohto sledovania v Belianskych Tatrách píše jeden z autorov tohto  zaujímavého projektu Ing. PAVOL LENKO, zoológ Správy TANAP-u.

Pasce a pastičky
Na čo všetko sú vhodné pasce  zhotovené z pletiva, ako ich používať, aké sú skúsenosti s nimi  – v revíri aj vo vidieckych  dvoroch – informuje ich výrobca JÁN PAVLÍK.

Čo nie je v katalógoch na výstavách trofejí
Dlhoročný člen hodnotiteľskej komisie OkO SPZ Nitra Ing. BRANISLAV SOVIŠ píše  o rôznych anomáliách  chrupu  zveri, z ktorých  sa môžeme veľa dozvedieť,  aký bol zdravotný stav zveri. 



Metódy na určenie veku ulovených jeleňov



Posúdiť vek jeleňa alebo inej raticovej zveri  vo voľnej prírode  je vždy ťažké a problematické, konštatuje autor článku Ing. JOZEF HERZ, PhD. Čitateľa zoznamuje  s najčastejšie používanými metódami, ktorými sa možno riadiť v praxi, ako a podľa čoho môže poľovník určiť vek svojho úlovku.  V článku ponúka autor aj jednoduchý návod.


 
Návšteva v rakúskom Prellenkirchene



Čo zaujalo našich poľovníkov na exkurzii   rakúskeho modelového revíru ? Nachádza sa  len 50 km od Bratislavy a  je zaujímavý  i preto, lebo v posledných rokoch  tu zaznamenali  zmeny, ktorých výsledkom je o. i. aj  výrazný rast početnosti malej zveri.



Lov raticovej zveri v ČR a SR




Poučné porovnanie  lovu  raticovej zveri v r. 2008 v Českej republike a Slovenskej republike doplňuje prehľadná tabuľka .



Čo je stredoeurópske poľovníctvo, kto je stredoeurópsky poľovník?


O  medzinárodnej konferencii Poľovníctvo v strednej Európe, ktorá sa konala v Židlochoviciach (ČR) informuje Ing. MATÚŠ RAJSKÝ.  Vo vystúpeniach na konferencii sa najčastejšie hovorilo  o obraze poľovníka a poľovníctva v spoločnosti, ale aj o otázkach, ktoré sa v súčasnosti kladú v súvislosti so stúpajúcim počtom zverofariem. Zaujímavý bol tiež postreh,  prečo je v strednej Európe  oveľa menší záujem  o konzumovanie diviny ako v severských krajinách  a ďalšie názory poľovníckych odborníkov.


Dub z Dulákovho vrchu




Autorom seriálu  o unikátnych stromoch z Tríbeča  je JOZEF ŠABO. Ako prvý predstavuje  dub, ktorého vek sa odhaduje na 350 až 400 rokov. Aj také vzácnosti možno  nájsť a vidieť v našich revíroch.



Obdivuhodné nože




S akými  výrobkami sa na tohtoročných Dňoch sv. Huberta  vo Svätom Antone predstavili slovenskí nožiari, informuje Ing. ALOJ DRÁBEK. Devätnásty  ročník súťaže  nožiarov  sa niesol v znamení mimoriadne krásnych  nožov s vysokou umeleckou i praktickou hodnotou.



Zo Srnčej doliny



Jazvečíky a anglické špringeršpaniele  z chovateľskej stanice zo Srnčej doliny  získali už veľa ocenení. Má na tom veľkú zásluhu aj majiteľka chovateľskej stanice a zanietená kynologička Mgr. IVANA CIGÁŇOVÁ, ktorá píše o svojich skúsenostiach.



Plochosrstý retríver


Do skupiny retríverov patrí aj ušľachtilý   plochosrstý retríver. O jeho vlastnostiach, štandarde a praktickom využití  informuje  Ing. JÁN ZAJAC. 


Prvý v Jedľových Kostoľanoch




Tradícia slávností zasvätených patrónovi poľovníctva sv. Huberta je z roka na rok obľúbenejšia. Preto pribúdajú PZ, ktorých členovia neľutujú námahu a čas, aby  nielen pre seba, ale svojich spoluobčanov pripravili  podujatie,  ktoré sa stáva významnou súčasťou spoločenského života  obce.  Takýto sviatok sa po prvý raz odohral aj v Jedľových Kostoľanoch, okr. Zlaté Moravce.



Realisticky aj poeticky






Do galérie výtvarníkov, ktorí svoj talent venujú prírode a poľovnej zveri sa zaraďuje aj mladý  Ing. MARTIN KISS – jeho práce predstavuje autor seriálu  Poľovníctvo vo výtvarnom umení  MARIAN ČÍŽ. 



Po horách a dolinách





Od detstva ho zaujímala príroda a jej fotografovanie. Doteraz vydal sedem obrazových publikácií a ani teraz, po dovàšení dôchodkového veku ho neprestali lákať potulky po prírode.  O svojej  celoživotnej záľube a zážitkoch v prírode  v rubrike Rozhovor rozpráva  IVAN KŇAZE.


Na zelenej vlne




Zo zážitkov našich čitateľov sme vybrali tri príbehy – Poradie dôležitosti, Tvrdohlavé  barany a V noci na posede.



 Poľovnícka sezóna v Gemenci




V „liste  z Maďarska“  píše autor článku VILMOS FODERMAYER o poľovníckej sezóne  na trofeje  bohatom a po každej stránke zaujímavom revíri , ktorý sa nachádza na juhu krajiny.


Malebné miesto menom Radějov



Pohľad do zvernice Radějov  v Bielych Karpatoch, ktorá v Českej republike patrí medzi najväčšie. Návštevníkovi ponúka bohaté poľovnícke príležitosti vďaka tomu, že jej  obhospodarovatelia sa o ňu aj dobre starajú. 



Výstup za kozorožcami




Na tohtoročnom  už 29. stretnutí  Medzinárodnej federácie fotografov prírody sa zúčastnil  aj MUDr. MARIAN ZELINA. A pretože sa konalo vo Švajčiarsku, v rezervácii v kantóne Fribourg  mohol vystúpiť do alpských výšav a fotografovať – kozorožce.  S čitateľmi sa podelil s nezabudnuteľnými zážitkami  zo stretnutia u nás nežijúcim druhom.



Dobrú chuť


Ponúkame dva zaujímavé recepty: ako upraviť divú kačicu na hubovom ragú s karlovarskou brusnicovou tortou, ktorého autorom je   JAKUB SOKOL  a na výbornú zajačiu polievku .
Veselý revír
Čo sa „naozaj stalo“  v revíri a s akou „šelmou“  sa môžete stretnúť  hocikto z nás,  píše z vlastnej skúsenosti  ONDREJ KADNÁR. V rubrike nájdete aj  zopár vtipov, ktoré sa dajú ľahko zapamätať a kreslený humor.



 – Tuším sa vzdáva.  Berieme vôbec zajatcov?


November v revíri




Čo sa loví v novembri , Starostlivosť o zver,  Kalendár, Východy a západy Slnka a Mesiaca , Sedím na posede – postreh BORISA OKOLIČA.  


Zaujímavosti

Pozor na analýzy DNA, Žiadajú odstrel medveďov, Počet poľovníkov stúpa... a ďalšie informácie zo zahraničnej poľovníckej tlače.
Všimnite si našu ponuku na str. 22 a 23! Možno bude dobrou inšpiráciou na vianočný darček!












Partneri

Kto je online?

Práve tu je 356 návštevníkov a žiadni členovia on-line