Vyšlo decembrové číslo časopisu

 
 
Na jeho stránkach si prečítajte:








Spektrum



Nad čím sa zamýšľame na prelome rokov










Zajac poľný – stagnácia, či ďalší pokles?



Populáciám zajacov by sa malo venovať oveľa viac pozornosti...“ píše štvorica autorov – JAROSLAV SLAMEČKA, RASTISLAV JURČÍK, JOZEF GAŠPARÍK a DUŠAN MERTIN,  ktorí rozoberajú  o. i.  príčiny stále malej početnosti zajaca poľného v našich revíroch.  Upozorňujú, že na výskum  malej zveri u nás nie je dostatok finančných prostriedkov, preto by potreboval podporu zväzu, ale aj rezortného ministerstva. Článok je doplnený  grafmi o love, odchyte a prírastkoch zajaca poľného v niekoľkých sledovaných regiónoch. 



Prikrmovanie v čase núdze




Prikrmovanie zveri  v zimnom období patrí k základným povinnostiam užívateľov poľovných revírov...“ píše v úvode príspevku Ing. PAVEL GAJDOŠÍK a ďalej odpovedá na viaceré otázky, ktoré  úzko súvisia s touto povinnosťou: Čím prikrmovať?  Prečo krmivo musí byť kvalitné...? Zdôrazňuje tiež, že zver – aj malá – potrebuje hojnosť po celý rok.


Otázniky nad bažantom



Výrady bažantov sú z roka na rok chudobnejšie... konštatuje autor článku Ing. JOZEF  HERZ, PhD.  a zamýšľa sa nad príčinami tohto javu a možnými východiskami terajšieho stavu. Upozorňuje však na  prax, keď sa umelo odchované bažanty lovia bez toho, aby mali čas sa v prírode aklimatizovať.




Vlk – bojazlivý alebo krvilačný?




Zaujímavý pohľad na vlka a jeho poslanie  v našej  prírode, ponúka článok doc. Ing. MIROSLAVA SANIGU, CSc.  Ako  znalec  regiónov, v ktorých sa u nás vlk vyskytuje, približuje čitateľovi  svoje pozorovania a znalosti o správaní vlkov –  samotárov, ale aj vlčích svoriek.
 


Viete, kde rastie Putifárova hruška?



Putifárová hruška, strom, ktorého vek sa odhaduje na 150 až 180 rokov,  je len jedným z množstva zaujímavých stromov pohoria Tríbeč, s ktorými čitateľov postupne zoznámi  autor seriálu  JOZEF ŠABO.  V prvej časti  je zaradená aj známa Jelenecká gaštanica.


Obávaný „Silvester“ zveri

Aj vy patríte k tým, čo počas silvestrovskej noci vítajú nový rok ohňostrojmi, delobuchmi, svetlicami a s čo najväčším hrmotom?  Ako všetky tie zvuky a svetlá vníma zver? Je smutné, že  podobné zvyky  vítania  nového roka sa preniesli  aj do chát a horských hotelov. Tam sa  ich vplyv veľmi vážne prejaví na zveri, ktorá  sa z pokojovej hladiny  odrazu a nedobrovoľne ocitne  v stave strachu a úzkosti...
Chovateľská stanica: Tupá hora


Majiteľ  chovateľskej stanice  ZDENO ČIERNY  z Lutily  sa vyznáva zo svojej chovateľskej záľuby a obdivu k nemeckému jagdteriérovi.  Píše o tom, prečo  sa venuje práve tomuto plemenu a prečo si ho tak obľúbil.
Škótsky  teriér




Do albumu zo seriálu Ing. JÁNA ZAJACA pribudol škótsky teriér, ktorý sa považuje za najpôvodnejšiu  formu nízkonohých teriérov. Článok  sa venuje histórii jeho chovu, štandardu a vlastnostiam, ktoré sú naozaj obdivuhodné, veď sa osvedčuje nielen ako durič, ale aj ako sliedič.




Maľované terče



Sú to malé umelecké dielka, ktoré boli svedkom zručnosti dávnych generácií strelcov. O tom,  kde ich možno vidieť, čo   nám pripomínajú, prečo vôbec vznikali – o tom píše MARIAN ČÍŽ.


Náš rozhovor: Návšteva na Záhorí




O činnosti  Poľovníckeho združenia  Malačan sa zhovárame s jeho dlhoročným predsedom JUDr. IMRICHOM FOLTÝNOM a pretože je  aj podpredsedom OkO SPZ Malacky, hovorí tiež o tom, ako sa darí okresnej organizácií.  O. i. potvrdil, že o poľovníctvo je čoraz väčší záujem  najmä medzi mladými ľuďmi, veď napr. len v r. 2009 pripravili na poľovnícke skúšky 148 kandidátov.


Na zelenej vlne
Z príbehov našich čitateľov sme vybrali štyri: Dve líšky za svitania, Bolo to tak dávno, Smola za pätami a Taká obyčajná líška.
(snímka líšky)


Za jeleňom na koňoch
Informácia pre všetkých, ktorí sa potešia, keď na televíznej obrazovke môžu sledovať život zveri alebo poľovnícke zážitky: je tu nový televízny  kanál Fishing&Hunting. Ponúka (v českom jazyku) najrôznejšie filmové dokumenty. O obsahu jedného z nich – poľovačke na koňoch – píšeme podrobnejšie.





Značka kvality
: samonabíjacia guľovnica Browning Bar




Patrí k najpredávanejším na svete – aké sú jej prednosti, prečo je taká obľúbená najmä pri love diviakov a  ďalšie informácie o zaujímavej  poľovníckej zbrani približuje čitateľovi autor príspevku JORDAN JORDANOV.



Prvá guľa, posledný brok


Úvaha ŠTEFANA SPANYÁRA o otázke o ktorej sa často hovorí na spoločných poľovačkách. Ak sa stane, že by došlo k podobnému sporu, autor radí riešiť ho vždy s chladnou hlavou.


Dobrú chuť!

Recept na prípravu „diviačej panenky s trojfarebnou zemiakovou kašou a gratinovanými hubami“ ponúka majster kuchár JAKUB SOKOL.  Strana je doplnená  aj o recept na naozaj dobrú bažantiu polievku.



Veselý revír




Na stránke nájdete  príbeh Naozaj sa stalo alebo Balík ako balík, zopár vtipov z revírov a kreslený humor.  Dobrú zábavu!



Praktický poľovník


Na dvoch stranách ponúkame: Doby lovu, December v revíri s praktickými radami,  Kalendár významných dní, vianočný verš  z básne Víťazoslava Hečka, Východy a západy Slnka a Mesiaca.


Zaujímavosti 


Viete, že jeleň stále ostáva klasickým námetom mnohých výtvarných umelcov?  Nedávno obrazy s jeleňom vystavovali  v Nemecku, konkrétne v Durýnsku. Návštevníci výstavy mohli vidieť jelene  na maľbách, grafikách, fotografiách  alebo ako sochy...  V rubrike nájde čitateľ aj  ďalšie zaujímavé  informácie z poľovníckeho sveta.


Zver v erboch

Končíme náš niekoľkoročný seriál o zveri v erboch obcí a miest erbom obce Osádka a Olšavce. Ak sme všetky nestihli  zaradiť do seriálu, po čase sa vrátime aj k nim.



Pozrite si našu ponuku na str. 22 a 23,  možno aj vás bude inšpirovať na kúpu vhodného vianočného darčeka.


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 407 návštevníkov a žiadni členovia on-line