Vyšlo januárové číslo časopisu

 
 
Na jeho stránkach si prečítajte:


Spektrum

O Slovenskej poľovníckej komore

hovoríme s prezidentom  SPZ Ing. TIBOROM LEBOCKÝM. Odpovedá na dopyty poľovníkov  týkajúcich sa počtu obvodných poľovníckych komôr, členstva v nich, o financovaní  Slovenskej poľovníckej komory a na ďalšie otázky súvisiace s  u nás novou  poľovníckou  štruktúrou. 

Počasie a rozdiely v úlovkoch zajacov




O dobrých skúsenostiach z ČR píšu doc. Ing. LADISLAV ZELINKA, PhD. a LUDVÍK KARÁSEK.  Vychádzajú z konkrétnej praxe – Poľovníckej spoločnosti Postoupky Hradisko, okres Kroměříž, kde sledovali  príčiny kolísania zajačej populácie v závislosti od počasia. 



Vlk – bojazlivý alebo krvilačný?






Druhá, posledná časť článku doc. Ing. MIROSLAVA SANIGU, CSc.  o vlkovi a spôsobe jeho života. Sám sa s vlkom stretol už veľakrát  a presvedčil, že   vždy je to len krátke, letmé stretnutie, ktoré pre človeka neznamená nebezpečenstvo.   Je iba jedna situácia, v ktorej  môže vlk ohroziť človeka. Ktorá to je – o tom píše podrobnejšie v článku.















Jeleňovité v centre pozornosti odborníkov




Vlani v novembri sa v Nitre  zišlo vyše sto slovenských a zahraničných odborníkov, ktorí  sa zaoberali chovom jeleňovitých: výživou, prostredím, zdravotným stavom, ale  aj  jej farmovými chovmi. Upozornili, že  v umelo vytvorených  podmienkach môže  zveri narásť také veľké parožie, ktoré už  – nedokáže uniesť!  To, pochopiteľne,  nemôže byť naším cieľom.





Capreolus capreolus





Každý poľovník vie, že „capreolus capreolus“  je latinské pomenovanie srnčej zveri,  ktorá patrí k našej najrozšírenejšej zveri, každý ju celkom isto pozná na prvý pohľad a mnohí  pri jej pozorovaní ju zatúžia fotografovať. Pretože je čoraz viac poľovníkov, ktorí si do revíru okrem pušky berú aj fotoaparát,  v článku MARIANA  ZELINU  nájdu dobré rady, ktoré im pomôžu pri prvých  pokusoch vrátiť sa domov so zaujímavým! “úlovkom“: peknou fotografiou srnčej zveri.




Karpaty – perla Európy 


Prečo druhé najrozsiahlejšie  pohorie Európy –  Karpaty –  je  skutočnou  „perlou“  európskeho kontinentu, o tom píše  Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD.  z TU vo Zvolene. Podrobne uvádza,  čo sa v tomto ekoregióne nachádza  a prečo ho treba chrániť a prečo ho aj poľovníci musia dôkladne poznať.


Divina na tanieri 





Mäso  z divokých zvierat odpradávna slúžilo  človeku ako základná potrava...“ píše v úvode článku prof. Ing. ALEXANDER PRÍBELA, DrSc.  z Fakulty chemickej a potravinárskej biochémie TU v Bratislave. Kým v mnohých iných krajinách je doteraz divina  vyhľadávanou a cennou potravou, u nás  sa „na tanieri“ vyskytuje iba zriedkavo  napriek tomu, že  má mnoho predností . Článok doplňuje zaujímavá tabuľka významných zložiek v niektorých druhoch mäsa zo zveriny.




Votrelci v revíri





Túlavé psy a mačky už narobili v revíroch veľa škôd, nečudo, že sú v nich nevítanými  hosťami. Starší poľovníci si iste pamätajú, ako pred niekoľkými desaťročiami  sa za odstrel takého „votrelca“ dávali  dokonca  odmeny. Ale pozor! I keď  aj  v súčasnosti treba chrániť zver pred  často zdivenými psami a mačkami, treba postupovať opatrnejšie, pripomína vo svojom článku  JOZEF ČALTICKÝ a vysvetľuje prečo.















Taliansky durič


Autor seriálu  o plemenách poľovne upotrebiteľných psov Ing. JÁN ZAJAC  píše o jednom z najstarších plemien psov – talianskom duričovi.







Jubileum  Ing. Branislava Soviša 

O vklade Ing. Branislava Soviša do histórie a rozvoja nášho poľovníctva píše jeho  bývalý poslucháč VŠP v Nitre Ing. JOZEF HERZ, PhD. Ku  gratulácii  k jeho osemdesiatim narodeninám sa pripája naša redakcia aj OkO SPZ Nitra.
















Unikátne exponáty s motívmi zveri






V mobiliári svätoantonského kaštieľa  je veľké  množstvo  najrôznejších predmetov  zdobených motívmi  zveri, čo svedčí  o veľkej záľube jeho bývalých majiteľov o prírodu a poľovníctvo.  Je to o. i. sedacia súprava z danielieho parožia, paravány  zdobené kresbami zveri,  luster zo zoopreparátu posledného orla skalného uloveného na Sitne atď.  Autor  Ing. MARIAN ČÍŽ  spomína i mnohé ďalšie a predstavuje  aj  nočnú petrolejovú lampu, ktorej podstavcom je porcelánová sova.















Tichá noc v revíri




Mgr. Elemír Tassári je správcom  rímskokatolíckej farnosti v Trenčianskych Miticiach. Pozhovárali sme sa s ním, čo ho priviedlo k poľovníctvu, ako poľovníctvo vníma  a ako sám sa denne stretáva so zverou, ktorá prichádza až k farskej záhrade, kde v čase núdze nachádza  spoľahlivé útočisko i obživu.



Na zelenej vlne



Rubrika zostavená zo zážitkov našich čitateľov obsahuje tri príbehy: Pamätné tri diviaky, Iný kraj, iný mrav a Na pokosenej lúke.



Na muške: slon a byvol




Reportáž  nášho spolupracovníka RNDr. STANISLAVA HARVANČÍKA z jeho cesty  po Zimbabwe.  Bol svedkom ulovenia byvola kaferského a starého slona, ktorý po štvrtom výstrele padol a majestátne zviera už nespravilo ani krok.  Čo sa s úlovkami deje po ulovení? V africkom buši nič nevyjde nazmar.






Zoznamujeme sa s novým zákonom o poľovníctve


So   zákonom  č. 274/2009 sa podrobnejšie zaoberajú autori  Ing. PAVOL KURUC,  ktorý si všíma predovšetkým  Bezpečnosť pri poľovačkách.  Ing. PAVOL SLAMKA  odpovedá  na otázky súvisiace s novou legislatívnou úpravou,  s ktorými sa na nás obrátili čitatelia. 


Dobrú chuť



Autorom receptu  na  netradičnú prípravu  jeleních medailónkov  je majster kuchár MILOŠ MIKLÁNEK. Receptár je doplnený o návod na krémovú polievku z husacej pečene.


Unikátne stromy

O ďalších prastarých a vzácnych stromoch v pohorí Tríbeč píše  JOZEF ŠABO.  Sú to cery – velčický a hostiansky.


Praktický poľovník




Pestrá rubrika  obsahuje doby lovu,  čo robíme v revíri v prvom mesiaci roka, východy a západy Slnka a Mesiaca,  rubriku  Viete prečo...? (zajac vidí aj dozadu)  a 1. kapitolku O biodiverzite, ktorej autorom je MIROSLAV SANIGA. 


Zaujímavosti


Pád s úlovkom, Najväčší prípad pytliactva, Problematický bobor a ďalšie informácie zo zahraničnej poľovníckej tlače.
Pozrite si našu PONUKU TOVARU!










Partneri

Kto je online?

Práve tu je 300 návštevníkov a žiadni členovia on-line