Vyšlo februárové číslo časopisu

 
 
Na jeho stránkach si prečítajte:

Spektrum

Poľovníctvo a čas –  úvaha
Jarabice nás už nezaujímajú?

Autor  článku JOZEF ČALTICKÝ, ktorý pripomína početné úlovky jarabíc v minulosti konštatuje, že nemajú predpoklady na prežitie ak sa nezmení  poľnohospodárska výrova, ktorá ovplyvňuje jednotlivé zložky životného prostredia a súvisiace ekosystémy. Môžu nám pomôcť finančné prostriedky poskytované Európskou úniou?  V ČR sa čerpali aj na poľovníctvo už v r. 2003, u nás  sa tento zdroj nevyužíval.  Na aký cieľ by sa mohli využívať?





Ako sa sledujú medvede?



O letnom monitoringu našej najväčšej šelmy  v oblasti Malej Fatry píše MICHAL KALAŠ. Aké  údaje sa zaznamenávajú, na akých miestach? A čoho svedkom sa stávajú pozorovatelia?  Od tohto roku budú medvede pozorované  už na jar a tak sa dozvieme viac o ich živote, správaní i miestach, na ktorých sa najradšej zdržiavajú.


Zbrane, kalibre a nábojnice







V článku  jeho autor Ing. PAVOL KURUC pripomína, aké zbrane sa u nás môžu používať na poľovné účely, uvádza, ktoré zbrane sú zaradené do kategórie B a do kategórie C, ktoré spôsoby lovu zakazuje nový zákon o poľovníctve.  A aké kalibre a nábojnice sú povolené pri love jednotlivých druhov zveri?  Článok čitateľovi pomôže  orientovať sa   aj pri nákupe poľovníckej munície.












Zoznamujeme sa s novým zákonom o poľovníctve

Pokračujeme v otázkach čitateľov položených v súvislosti s prijatím nového zákona o poľovníctve, na ktoré  odpovedá Ing. PAVOL SLAMKA.
Karpaty – perla Európy



„V súčasnom svete, keď sa mnohým rastlinným a živočíšnym druhom stále viac ukrajuje z ich biotopov predstavujú Karpaty baštu nesmiernej ceny...“  píše v druhej časti svojho príspevku Ing.  VLADIMÍR VICIAN, PhD. z TU Zvolen.  Svoju rozsiahlu  informáciu o našom významnom ekoregióne doplňuje   základnými údajmi o horskom masíve Karpaty.



Vábivé vábničky




Podrobnú informáciu o nových vábničkách na našom trhu  doplňuje spomienka na VÁBEC PO DEDOVI, v ktorej sa jej autor  BRAŇO  SOVIŠ  vrátil  k svojim a kolegovým  začiatkom vábenia. A čo sa im podarilo privábiť tou osvedčenou dedovou vábničkou?  V spomienke píše aj o tom „zázraku“.



Chovateľská stanica „z Milhostovských polí“






Zo svojho obdivu k slovenskému hrubosrstému stavačovi sa vyznal  ich chovateľ  MICHAL URBAN. Že sú to psy mimoriadne schopné, o tom svedčia výsledky, ktoré dosiahli  na národných, medzinárodných i svetových výstavách ako aj ich  úspechy v praxi. Z milhostovskej chovateľskej stanice sa už mnohé dostali  i ďaleko za hranice Slovenska.













Velšský špringeršpaniel


Pôvodne stredovekého velšského poľovného psa a jeho súčasný  moderný štandard predstavuje  v seriáli  o plemenách poľovných psov Ing. JÁN ZAJAC. 


SILVA REGINA: poľovnícke rarity


Už onedlho sa otvoria brány známeho  medzinárodného lesníckeho a poľovníckeho veľtrhu, ktorý sa bude konať  od 21. marca v Brne. Pre poľovníkov  budú na ňom  osobitne zaujímavé exponáty a podujatia. V našej pozvánke sa dozviete, aké.

Fajky, penovky, zapekačky



„Fajka patrí medzi poľovníkových 5 F“...  píše MARIAN ČÍŽ  v ďalšom z príspevkov  seriálu Poľovníctvo vo výtvarnom umení.  Čitateľa  zavedie do Fajčiarskeho salóna  v kaštieli vo Svätom Antone, kde  návštevník sa môže pokochať  poľovníckymi motívmi vyzdobených najrôznejších fajčiarskych potrieb.














Od pozorovacej techniky po cengáč









Hovoríme s JUDITOU PIAROVOU, majiteľkou  veľkoobchodu a maloobchodu  TROMF v Banskej Bystrici  o. i. aj o tom, ako sa u nás  rozvíjal  predaj poľovníckych potrieb,  aká významná je kvalita ponúkaných tovarov,  odbornosť predávajúcich,  ale aj ich ústretovosť voči zákazníkom...  Dozviete sa tiež, že v predajniach  TROMFU  si môžete kúpiť aj  zvláštny a možno  „zázračný“ cengáč. 










Na zelenej vlne




Tri príbehy, ktoré vás iste zaujmú: Dramatické okamihy, ktoré opísal MIRON CERULA, Môj prvý a posledný lev – autorom príbehu je Ing. VOJTECH KRIŽAN  a VANDROVNÍK A BITKÁR – s ktorým  stretol  IGOR STUDENÝ.


Koniec sezóny v kraji danielov



Televízna stanica Fishing &  Hunting  ponúka zaujímavé filmové dokumenty z prírody a lovu.  Viete ako  môžu byť  dostupné  nádherné poľovnícke  (aj rybárske) programy i na vašej televíznej obrazovke?  Veľmi jednoducho a „návod“  nájdete na stránke, na ktorej vám ponúkame jeden z jej mnohých  programov.



V kàmidlách nesmú chýbať


V kàmidlách nesmú chýbať minerálne látky, ktoré potrebuje zver. Ktoré sú to a v čom sa nachádzajú?  O ich významne a o minerálnych lizoch  píše MVDr. ĽUBOMÍR DZIMKO


V ohrození




Rok 2010 je  Medzinárodným rokom biodiverzity. V tomto čísle  pokračujeme v informáciách o význame biodiverzity v seriáli, ktorý pripravuje  doc. RNDr. MIROSLAV SANIGA, CSc. O. i. objasňuje pojmy: genetická diverzita a diverzita ekosystémov.



Opäť sa k nám vrátili




Vlani niekoľkí čitatelia zaznamenali vo svojich záhradách  stromy „obsypané“  neveľkými pestrofarebnými vtáčikmi a nie vždy presne vedeli určiť čo sú zač: boli to – chochláče severské. Vrátili sa k nám  aj počas tohtoročnej zimy a možno, že tak ako vlani, ostanú u nás až do apríla ba i mája, píše  RNDr. STANISLAV HARVANČÍK.


Unikátne stromy  Tríbeča



Tento raz autor seriálu  JOZEF ŠABO zoznamuje čitateľov s dvoma zaujímavými stromami.  Sú to:  sekvoja a ginko dvojlaločné. Aj tie sa nachádzajú v pohorí Tríbeč.



Dobrú chuť!

Ponúkame recept na –  grilovaný hamburger z diviny.  Skúste divinu využiť na netradičnú, ale v súčasnosti veľmi obľúbenú formu  mletého mäsa, korenia a zeleniny.

Február v revíri



Na dvoch stránkach  ponúkame praktické rady, doby lovu, informácie o tom, čo sa práve deje v revíri, východy a západy Slnka a Mesiaca, zamyslenie, keď Sedím na posede  a ešte i predstavenia bresta horského z Liptovských Revúc, ktorý sa stal „vicestromom“  roka 2009.


Líška v kuchyni




Vyšší odlov diviakov, Rys na slobode... a ďalšie zaujímavosti zo zahraničnej poľovníckej tlače.


 –  Nebojte sa! Môj pes zacíti jeleňa na dvesto metrov...,




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 340 návštevníkov a žiadni členovia on-line