Vyšlo marcové číslo časopisu

 
 
Na jeho stránkach si prečítajte:

Na jeho stránkach si prečítajte:

Spektrum
Kto pytliači?
Čo pripravujeme do aprílového  čísla

Obilie: riziká a prínos pre zver



Odpovede na otázky, ktoré si často kladieme v súvislosti s prikrmovaním zveri v čase zimnej núdze  dávajú  odborníci z výskumných pracovísk – Ing. MATUŠ RAJSKÝ a Dr. MIROSLAV VODŇANSKÝ, PhD. Článok poskytuje  čitateľovi  všetky najpotrebnejšie informácie súvisiace s vhodnosťou či nevhodnosťou  jadrového krmiva pre voľne žijúcu zver, o jeho stráviteľnosti a primeranom množstve v jej výžive a o živinách, ktoré jej  jadro  poskytuje.

Zoznamujeme sa s novým zákonom o poľovníctve
Tretia časť  otázok a odpovedí čitateľom, ktoré sa týkajú  nového zákona o poľovníctve. Na otázky odpovedá  náš spolupracovník Ing. PAVOL SLAMKA.

Odvody a poistné za členov SPZ

V súvislosti  s účinnosťou nového zákona 274/2009 Z.z. o  poľovníctve boli zmenené poistné podmienky   pre držiteľov platných poľovných lístkov;  § 52 cit. zákona určuje poistné krytie proti škodám spôsobeným pri výkone práva poľovníctva ublížením na zdraví alebo usmrtením iných osôb  na poistné plnenie najmenej vo výške  150 tisíc eur a pri škodách najmenej na  sumu 3 tisíc eur.  O poistnom ako aj o poľovníckych zbraniach, kalibroch a ich účinnosti nájdete podrobnosti v článku , ktorého autorom je Ing. PAVOL KURUC.


Tisíc rokov voľného chovu bažanta v Európe





Bažantia zver je u nás už dávno samozrejmosťou, ale viete, kedy a odkiaľ sa k nám dostal? Kedy stúpol jeho poľovnícky význam v Európe? Koľko geografických rás bažanta poznáme? Okrem  zaujímavých informácií o začiatkoch chovu bažanta v Európe  článok Ing. JOZEFA HERZA, PhD. obsahuje tiež popisy najrozšírenejších  rás.









Deň líšky




Čo sledovali  poľovníci okresu Nitra usporiadaním nezvyčajnej akcie pomenovanej Deň líšky – o tom píše  Ing.   BRANISLAV SOVIŠ.  Je to  predovšetkým permanentný  nárast stavov líšky, ktorý predstavuje  vážnu hrozbu pre malú zver,  čo autor dokazuje faktami:  v mnohých revíroch  sa ročne loví už viac líšok  ako – zajacov!  Článok je doplnený zaujímavými tabuľkami – prehľadmi o potravinových zložkách zistených pri brlohoch líšok v čase vyvádzania mláďat ako aj  praktickými  radami o účinnom postupe pri regulácii líšok.







Kedy a čím na líšky


Niekoľko dobrých  rád  zo skúseností  dlhoročného poľovníka a lesníka Ing. VOJTECHA KRIŽANA. O. i.  pripomína, čo treba zohľadňovať  napr.  aj  pri použití ďalekohľadu, lebo nie vždy platí, že čím viac ďalekohľad zväčšuje, tým istejší bude náš zásah.


Krásavec daniel   



I keď nie je čas odstrelu danielej zveri,  venuje mu pozornosť autor článku  MUDr. MARIAN ZELINA, ktorý  ho tento raz  posudzuje ako objekt  nášho pozorovania a fotografovania. I keď  získanie peknej snímky  danielej zveri  alebo pozorovanie spôsobu jej života si vyžaduje trpezlivosť a čas, stojí to za to, lebo, ako hovorí autor, daniel je krásavcom v každom ročnom období.
















Ustanovujúci snem Slovenskej poľovníckej komory



Základné informácie o priebehu ustanovujúceho snemu  Slovenskej poľovníckej komory  pripravil pre čitateľov  Ing. JOZEF HERZ, PhD. 


Retríver zo zálivu Chesapeake




V seriáli Kynológia jeho autor Ing. JÁN ZAJAC  predstavuje  zaujímavé  plemeno zo skupiny retrívrov   –  „čespíka“.  Dozvieme sa nielen  odkiaľ pochádza, ale najmä aké má vlastnosti a prečo sa aj u nás stáva obľúbeným.


Poľovnícky pitaval

Prečo  pri výkone poľovného práva pribúdajú  rôzne strelné poranenia, neraz i tragické,  o tom píše  súdny znalec z odboru poľovníctva Ing. ALFRÉD KOTEK.
Krása na puškách






MARIAN ČÍŽ, 
autor seriálu Poľovníctvo vo výtvarnom umení  predstavuje mladého umelca – Jaroslava Švarca, ktorý sa venuje gravírovaniu pažieb pušiek.


Oddaný poľovník, „občasný prispievateľ“ Mgr. Peter Kušík




Rozhovor so skúseným poľovníkom, ktorý je súčasne  pracovníkom na úseku ochrany prírody prináša mnoho zaujímavých myšlienok  a pohľadov na  kraj  v okolí  Veľkého Krtíša. 



Som z toho jeleň!




Jeden z troch príbehov  čitateľov v rubrike Na zelenej vlne, v ktorej nájdete aj  príbeh Vlkosmola a Okuliare.


Regulácia  medvedej populácie



v širšej oblasti NP Malá Fatra je  príspevok MICHALA KALAŠA.  Venuje sa o. i. tzv. ochrannému“ a „regulačnému“  lovu a pokúša sa prispieť k niektorým názorovým nezhodám, ktoré súvisia s reguláciou našej najväčšej šelmy – medveďa hnedého.


Tajomné vtáky močiarov




Patrí medzi prvých „navrátilcov“ do našich končín.  Čím sú chriaštele  také zaujímavé?  A prečo k nim možno priradiť prívlastok „tajomné“?  Aj na to dáva odpoveď článok, ktorého autorom je Ing. ĽUBOR ČAČKO.


Dobrú chuť!


Recept, aký  možno ešte nepoznáte – na diviačiu panenskú s brusnicovou zemiakovou kašou a grilovanou cuketou.  Na stránke nájdete tiež recept na dobrú polievku z bažanta.
Marec v revíri
Dve stránky dobrých rád pre praktického poľovníka: časy lovu,  čo treba robiť v revíri  v treťom mesiaci roka a čo Keď  má jeleň kašeľ, kalendár  svetových dní, východy a západy Slnka a Mesiaca , poznámku Sedím na posede...


Jedzte viac diviny

Nemecká poľovnícka bibliotéka,  Narastá počet slonov a zebier  a ďalšie  informácie   z poľovníckej tlače v rubrike Zaujímavosti.


–   S flintou nič netrafím... Akosi slabšie vidím!

Upozorňujeme na ponuku rôznych tovarov pre poľovníkov, ktorú nájdete na str. 22 a 23.





Partneri

Kto je online?

Práve tu je 360 návštevníkov a žiadni členovia on-line