Vyšlo aprílové číslo časopisu

 
 
Na jeho stránkach si prečítajte:


Spektrum
Les a papier
Niekoľko slov o jednej z mnohých stránok významu lesa.
Rozlúčka so slukou?


Rozlúčka so slukou?



O tom, prečo  v roku, keď si pripomíname 90. výročie založenia Loveckého ochranného spolku došlo k zániku rovnako dlhej a peknej poľovníckej tradície otvárania jari lovom dlhozobiek, píše BRANISLAV SOVIŠ, dlhoročný člen  Komisie poľovníctva a životného prostredia  OkO SPZ Nitra.  Príspevok obsahuje veľa  zaujímavostí   o love slúk v minulosti  aj v nedávnych rokoch, mapku ťahu slúk na jar a ďalšie  zaujímavosti zo života tohto famózneho vtáka.



Bažant potrebuje našu pomoc




Nad  najčastejšími  príčinami úbytku bažantov v našich revíroch sa zamýšľa Ing. JOZEF HERZ, PhD. Súčasne  pripomína cesty a možnosti, ktoré by ho  mohli zachrániť a vyslovuje názor, že pre záchranu bažanta sme ešte nevykonali všetko  a konkretizuje, akú podobu musí mať naša pomoc.



Denný a mesačný cyklus pohybu  zveri




Kedy, ako a prečo sa zver pohybuje vo svojom životnom priestore  píše Ing. VOJTECH KRIŽAN.  Pri opise jej rôznych náhlych a nečakaných únikov, často i celých čried, vychádza z vlastných dlhoročných pozorovaní.  Zaujímavé sú jeho sledovania  pohybu zveri v priebehu mesiaca, kedy je závislý od ročného obdobia, denného svitu, ale najmä fáz  Mesiaca.



Ranivosť a zastavovacia schopnosť nábojov




Medzi poľovníkmi  často dochádza k polemike  o účinnosti jednotlivých kalibrov.  Nečudo, veď jedným z hlavných stránok  hodnotenia kvality streliva je sledovanie jeho ranivosti,  píše  Ing. PAVOL KURUC.  Uvádza príklady aj porovnania TKO (tzv. ranivého indexu)  niektorých bežných kalibrov  na 100 m a v závere konštatuje, že na lov bežnej európskej zveri  postačuje používanie nábojov s TKO väčším ako 40 a s priemerom strely  väčším ako 6 mm.










Zoznamujeme sa s novým zákonom o poľovníctve

Štvrtá časť odpovedí na otázky čitateľov týkajúcich sa  nového zákona o poľovníctve, na ktoré odpovedá  náš spolupracovník Ing. PAVOL SLAMKA.



Líščatá




„Pozorovanie voľne žijúcej zveri v jej prirodzenom prostredí patrí snáď k najkrajším zážitkom, ktoré milovník prírody môže mať“ píše v úvode  svojho príspevku Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD. z Fakulty ekológie a environmentalistiky TU Zvolen. Čitateľovi  prostredníctvom zážitkov približuje  etológiu  mladých líšok: ich denný rytmus, učenie hrou, reakcie na nebezpečenstvo i prvé pokusy získať potravu.



Dostatok s najmenšími škodami













V súvislosti s úživnosťou našich revírov  Ing. PAVOL GAJDOŠÍK sa zamýšľa  nad niekoľkými osvedčenými spôsobmi,  ako ju skvalitniť  bez toho, aby  sa zvýšil tlak voľne žijúcej zveri na jej životné prostredie.  Osobitne pripomína  povinnosti lesníkov a poľovníkov, ktorí sa majú spoločne  usilovať, aby, sa dosiahla rovnováha  životného prostredia.






Nové ochorenie divých kačíc?




Ide o sarkocystózu, chorobu, ktorá sa  u divých kačíc  v poslednom období zistila na niekoľkých miestach už aj u nás.  O akú chorobu ide, ako  sa prejavuje (nápadné zmeny  v prsnej svalovine) píšu  D. RAJSKÝ, J. BRUNČÁK, K. OBERHAUSEROVÁ a J. CIBEREJ. 



Život v ihličnatom lese




V Medzinárodnom roku biodiverzity pokračujeme v seriáli , v ktorom jeho autor  doc. Ing. MIROSLAV  SANIGA, CSc. zoznamuje čitateľov  so zaujímavosťami, odohrávajúcimi sa  v ihličnatom lese. Jeho bežný návštevník ich často ani nepostrehne a nevie o nich, no pre poľovníkov sú potvrdením vlastných pozorovaní a skúseností.


Parson Russel teriér

Náš seriál Ing. JÁNA ZAJACA  o plemenách poľovne upotrebiteľných psov pokračuje predstavením  teriéra,  ktoré je starým anglickým plemenom a osvedčuje sa ako výborný brlohár a durič.


Odznaky a medaily






„Odznaky a medaily  patria medzi najmenšie umelecké dielka...“ píše v úvode príspevku Ing. MARIAN ČÍŽ  a niektoré z nich predstavuje – približuje nám tak dobu, v ktorej vznikli  a ostali trvalou pamiatkou na nejednu vzácnu a mimoriadnu  udalosť.



Krížom-krážom po svete
V rozhovore predstavujeme  Ing. EDUARDA DUBOVSKÉHO, známeho  ako autora  jedinečných i umeleckých  miniatúr  z parožia a rohov i ako organizátora poľovníckej turistiky, v rámci ktorej sprostredkúva cesty do viac ako pätnástich krajín sveta.  Napr. len  Namíbiu navštívil s poľovníckymi hosťami už viac ako osemdesiat raz.  Prečítajte si jeho skúsenosti  i názory  na zahraničnú poľovnícku turistiku.



Na zelenej vlne






Poviedkou Srna v Dolnom háji si pripomíname  10. výročie od  odchodu MILANA RAJSKÉHO do večných lovísk . Bol autorom viac ako desiatich knižiek krásnych poľovníckych príbehov, ktoré vyšli i za našimi hranicami.  Zážitok s  titulkom Jago a kuna   sa prihodil  JOZEFOVI ČALTICKÉMU a Útok zo vzduchu prežil (aj s poranením) vo svojom  krásnom  „vtáčom raji“  Ing. MIROSLAV SANIGA.




























Dreviny –  prirodzená potrava zveri



Je známe, že voľne žijúca zver v zimnom i letnom období konzumuje dreviny, ktoré sú pre ňu zdrojom živín.  Ktoré zo stromov má najradšej a čo robiť, aby ich príliš nepoškodzovala, píšu  autori článku – MATÚŠ RAJSKÝ, MIROSLAV VODŇANSKÝ a MÁRIA POLAČIKOVÁ. 




V krajine briez




O týždni prežitom v Rusku uprostred nekonečného brezového lesa, ktorých biele kmene  priam rozprávkovo osvetľujú celú krajinu, píše  Ing. MIROSLAV JEVOČIN.  Kraj za mestom  Čeľjabinsk aj s priateľom navštívil  kvôli krásnej   trofeji srnca.


Dobrú chuť!



V aprílovom čísle  ponúkame recept IVANA ŠTEFULU  na netradičnú úpravu pečeného danielieho chrbta.  Je pripravený v kruste z makadamových orechov a pistácií so špízom z údenej šunky a jabåk a podáva sa k nemu pyré zo stopkového zeleru.


Céder,  biblický strom



Jedným z unikátnych stromov pohoria  Tríbeč  je aj céder. Kde ho  ešte nájdeme,  ako  a kedy sa k nám dostal, píše JOZEF ŠABO.





















Praktický poľovník 






V rubrike si  na dvoch stranách čitateľ nájde Doby lovu, aktuálne informácie pre poľovníckych hospodárov,   čo treba vykonať v revíri v apríli, Dobrý tip,  ako využiť letorasty vtáčieho zobu,  Novinky v revíri, Kalendár  zaujímavých  dní, Východy a  západy Slnka a Mesiaca a zážitok  v rubrike Sedím na posede...


Zaujímavosti



Autor Peter Gossányi:
 –  Chlapi, to musíte všetci chodiť na poľovačky autami? Veď to nie je les, ale autosalón!

Informácie zo zahraničnej poľovníckej tlače: Auto vrazilo do čriedy diviakov, Slonovina z Afriky, Dráma sobov... a ďalšie. 
 
Všimnite si NAŠU PONUKU!

Sú v nej klasické ďalekohľady i ďalekohľady na nočné videnie, nože, rôzne poľovnícke potreby, knihy a DVD s poľovníckou tematikou.  Osobitne upozorňujeme na výhodnú ponuku  knihy, ktorú  treba mať v každom revíri: Kniha návštev poľovného revíru.





Partneri

Kto je online?

Práve tu je 264 návštevníkov a žiadni členovia on-line