Vyšlo májové číslo časopisu

 
 

Na jeho stránkach si prečítajte:




Spektrum

Bažanty: polodivý alebo umelý chov ?



Autor  článku Ing. JOZEF HERZ, PhD.  odpovedá na  otázku, ktorou sa zaoberajú v mnohých  revíroch keď sa rozhodujú  o návrate bažantov.  Súčasne radí, aká má byť starostlivosť o kurčatá z umelých chovov  a prečo je vhodné  namiesto umelého liahnutia  zvoliť prirodzenejší postup – pod kvočkou.



O poľovačkách na kapitálne srnce




Kedy sa  poľovníci začali zaujímať o srnčie parožky ako o trofej, ako sa spočiatku oceňovali,  čo boli „čestné štítky“ , ktoré  srnčie parožky  sa v minulosti považovali za  „rekord“ – o tom všetkom píše v prvej časti článku prof. Ing. JÚLIUS VALTÝNI, DrSc.  Článok ilustruje  aj snímkou u nás najstaršej a zrejme prvej  zbierky srnčích trofejí.



Zoznamujeme sa s novým zákonom o poľovníctve




Pokračujeme v odpovediach  na otázky súvisiace s novým zákonom o poľovníctve – tentoraz sa  týkajú povinností a právomocí poľovníckej stráže. Odpovedá Ing. PAVOL SLAMKA.
Výber vhodného kalibra  zbrane
Dobré rady súvisiace s rozhodovaním sa pri voľbe vhodného kalibra zbrane nájdete v článku  Ing. PAVLA KURUCA.



Regulácia medvedej populácie v širšej oblasti NP Malá Fatra




V druhej časti článku MICHAL  KALAŠ  sumarizuje  údaje  z posledných jedenástich rokov  o rôznych príčinách  úhynov  medveďov v oblasti, ktorá by im mala poskytovať bezpečie.



Zvernice u nás a v Európe




Kedy začali vznikať zvernicové chovy v Európe? V ktorých krajinách sa rátajú na tisícky a koľko ich je u nás?  O začiatkoch  a niektorých najznámejších  európskych zverniciach  píše  v prvej časti príspevku  trojica autorov: JAROSLAV SLAMEČKA, MARCEL LEHOTSKÝ a PETER GARAJ.



Začiatky s Kirou



Chovateľskú stanicu Z Rovných lazov a svoje prvé chovateľské skúsenosti  s jazvečíkmi hubosrstými trpasličími  predstavuje jej majiteľ  JOZEF KOVÁČIK.



V lese, na poli, vo vode



 
... všade tam kde sa osvedčuje  zaujímavé plemeno poľovne upotrebiteľných psov: maďarský drôtosrstý stavač. O vzniku  tohto plemena, jeho pôvode a všestrannosti píše Ing. JÁN ZAJAC. 


Chovateľské prehliadky





Informácie o troch chovateľských prehliadkach  (Veľký Krtíš, Liptovský Mikuláš, Senica).



Maliar zveri





Kto bol  Jiří Židlický, ktorého  maľby a kresby  zveri  vzbudzujú obdiv  aj dnes – píše  Ing. MARIAN ČÍŽ , autor seriálu  Poľovníctvo vo výtvarnom umení.


Naučiť deti poznať prírodu




Hovoríme s Ing. ŠTEFANOM PALAŤKOM o zaujímavej aj keď na trpezlivosť a čas  náročnej práci s deťmi v krúžkoch mladých priateľov poľovníctva.  Práca vedúceho  KMPP  v jednej z levických škôl mu však priniesla  veľa pekných chvíľ a dobrý pocit, že niekoľko desiatok detí  naučil  poznávať prírodu a obľúbiť si ju tak, aby po celý život  nachádzali v nej krásne dojmy a vedeli ju aktívne chrániť a zveľaďovať.


Zelené príbehy



Dobrý deň, horár!, Ťažké lúčenie a Popoludnie s jeleňmi – tri pútavo napísané  zážitky čitateľov  z revírov, ale nielen z nich.
(24-1)

Lovcova pýcha




U nás nezvyčajné  povolanie „pikér“   poznajú ešte v severnom Francúzsku, kde  tento psovod  na koni  pripravuje a vedie  lov jeleňa.  Čo musí vedieť, ako  sa odohráva  takýto lov, o tom   kanál Fishing and Hunting  ponúka dvojdielny dokument . Zavedie  nás na  poľovačku, ktorú  lovci prežívajú na  chrbtoch cválajúcich koní.


Všestranne užitočný topinambur




Prečo  je vhodné pestovať v revíroch topinambur  informuje   doc. Ing. FRANTIŠEK ZABLOUDIL v článku  venovanom rastline, ktorá je naozaj všestranne užitočná:  poskytuje zveri  nielen potravu, ale aj úkryt.


Čo sa deje v listnatom lese


K Medzinárodnému  roku biodiverzity  píše doc. Ing. MIROSLAV SANIGA, PhD.  o význame  pestrého druhového zastúpenia stromov a živočíchov v listnatom lese.

EÚ podporuje vzdelávanie poľovníkov



Ako sa u nás po prvý raz realizuje  nadstavbový vzdelávací program  finančne podporovaný Európskou úniou.  Čo je jeho cieľom  aký bol záujem poľovníkov o túto formu získavania  nových vedomostí. 


Dobrú chuť!



Srnčí koláč ste ešte asi nepripravovali, preto  možno vyskúšate  trocha prácnejší, ale o to zaujímavejší recept.


Máj v revíri





Dve stránky praktických rád a informácií: Lov, Starostlivosť o zver,  Nezabúdajme na letninu, Vábničky, Kalendár,  Dobrý tip...

Zaujímavosti

Otrávené návnady, Ofenzíva proti kormoránovi, Nebola to líška... a ďalšie  informácie  zo života  poľovníkov z európskej  poľovníckej tlače. 
Vyberte si z našej ponuky kníh, DVD, odevov a najrôznejších doplnkov vhodných  do revíru.








Partneri

Kto je online?

Práve tu je 426 návštevníkov a žiadni členovia on-line