Vyšlo júnové číslo časopisu

 
 


Na jeho stránkach si prečítajte:

Spektrum * Naši seniori * Blízke stretnutia s medveďom * Akú zbraň na diviaky? * Koniec legendy sitnianskych srncov * Zaujímavé a podnetné myšlienky * Zvernice u nás a v Európe * Značkovanie zveri * Výchova a výcvik * Srbský durič * Filatelia * Roky so štvornohými kamarátmi * Zelené príbehy * Mimoriadne teplý rok? * Lúky, stráne, pasienky... * Jún v revíri * Pytliactvo v Rakúsku ....

Naši seniori


V Mesiaci poľovníctva  nezabudnime ani na  najstarších členov v našich radoch.



Blízke stretnutia s medveďom



... v súčasnosti sa u nás  stavy medveďa hnedého, našej najväčšej šelmy, odhadujú na 800 až 1 000 jedincov,  píše autor článku Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD. a o. i.  upozorňuje, že  ak sa chceme vyhnúť  „blízkeho stretnutia“  s ním,   najdôležitejšie je – správne odhadnúť situáciu.  V článku sa venuje tiež otázkam terajšieho  stavu  medveďov hnedých a ich optimálnemu odlovu.

Zoznamujeme sa s novým zákonom o poľovníctve

V šiestej časti  otázok a odpovedí súvisiacich s novým zákonom o poľovníctve odpovedá  Ing. PAVOL SLAMKA na sedem otázok, ktoré sa týkajú výkonu poľovného práva v praxi.






Akú zbraň na diviaky?


Niekoľko dobrých rád z pera skúseného lesníka a poľovníka Ing.  VOJTECHA  KRIŽANA, ktorý o. i. pripomína, že streľba na diviaka sa zdá byť jednoduchá, no taká je iba na prvý pohľad.  Čo treba pri nej brať do úvahy predovšetkým? Aká zbraň je pre bezpečný a humánny lov najvhodnejšia? V článku nájdete odpoveď na tieto aj ďalšie otázky.



Koniec legendy sitnianskych srncov









Aké  a v čom boli  “sitnianske srnce“  výnimočné? – kladie otázku  prof. Ing. VALTÝNI , DrSc. v druhej časti príspevku venovanom  srnčej zveri a jej trofejam. Súčasne vysvetľuje  príčiny postupného znižovania kvality  nielen sitnianskych srncov.












Zaujímavé a podnetné myšlienky



Podrobná informácia o obsahu  medzinárodného seminára, ktorý sa konal pri príležitosti už pätnástych Levických poľovníckych dní.   Odznelo na ňom  viacero  zaujímavých  prednášok, ktorých obsah (nový zákon o poľovníctve, veľkoplošné poľovnícke hospodárenie, pytliactvo a i.)  môže zaujať každého poľovníka.




Zvernice u nás a v Európe



Prvá  časť  príspevku doc. Ing. JAROSLAVA SLAMEČKU, CSc., Ing. MARCELA LEHOCKÉHO, PhD. a prof. Ing. PETRA GARAJA, CSc.,   zoznámila čitateľa  s najznámejšími zvernicami v Európe,  jeho  druhá časť je venovaná zverniciam u nás – od ich začiatkov až po súčasnosť. Autori  sa zaoberajú  tiež projektom ich ďalšieho rozvoja, lebo ani v súčasnosti nestrácajú svoj význam a naopak, k doterajšiemu   pristupuje aj ich  výchovné poslanie smerom k širokej verejnosti.


Značkovanie zveri



Autor príspevku Ing. RASTISLAV PLAVÝ v úvode pripomína, že  značkovanie zveri je známe už od stredoveku, kedy sa využívalo na označovanie zveri chovanej v zajatí a venuje sa  najmä jeho  dnešnému  významu, keď slúži najmä výskumu a ekológii zveri. Má však  veľký význam i v poľovnej praxi,  preto uvádza podrobný popis, ako treba postupovať  pri označovaní zveri, ako  nám môže pomôcť pri zisťovaní (správnejšie: odhadovaní) jej stavov,  migráciách a pod. 











Výchova a výcvik



Nácvik  hlavných návykov výcviku poľovne upotrebiteľného psa .  Tieto ako i všetky  ďalšie,  treba robiť  hravým, nenásilným spôsobom.




Srbský durič




Nové plemeno, ktoré sa  v posledných rokoch dostáva i k nám (ako to už naznačuje jeho pomenovanie) zo Srbska sa vyznačuje viacerými dobrými poľovnými vlastnosťami.  O vývoji tohto plemena, štandarde, nenáročnosti a odolnosti píše  Ing. PAVOL ZAJAC.



Na  rozlúčku




Do večných lovísk odišiel Horár Sever, s ktorým sa lúči jeho dobrý dlhoročný priateľ JÁN BRTKO. Na Ing. Igora  Mráza, ktorého mnohí čitatelia z radov poľovníkov poznali ako Horára Severa , si spomína ako na človeka, priateľa, dobrého lesníka a poľovníka, ktorý dôverne poznal zver a vždy ju chránil.



Filatelia




O poštových známkach, na ktorých sa už mnoho desaťročí  predstavuje aj poľovná zver   v seriáli o výtvarnom umení  píše MARIAN ČÍŽ. 

 
Roky so štvornohými kamarátmi




Zhovárame sa s Ing. BRANISLAVOM BAKOM, čestným predsedom  Klubu chovateľov farbiarov, dlhoročným členom a funkcionárom SPZ, ktorý  sa 23. júna dožíva 83  rokov. Spomína na svojho prvého psíka, poľovnícke aj kynologické začiatky, na hodiny prežité  v čase  i nečase na poliach či v lesoch, keď  na skúškach  posudzoval výkony  poľovne upotrebiteľných psíkov.  Z pohľadu  človeka, ktorý je už  63 rokov v radoch členov SPZ môže oprávnene povedať:  „V minulosti poľovníctva boli tak pozitíva  ako aj negatíva a rovnako je to i dnes. Tvrdím však s plnou  zodpovednosťou, že bez poľovníckej organizácie a organizovanej starostlivosti o chov a lov  by nebolo ani ochrany a teda ani zveri.“ 



Zelené príbehy




V rubrike ponúkame tri: Išlo o život (MILAN VELICHA) , Medvedím chodníkom (IGOR MRÁZ) a Dvakrát  na slukách (BRAŇO SOVIŠ).


Mimoriadne teplý rok?


O predpokladanom vývoji počasia tohtoročného  leta  v súvislosti s pokračujúcim globálnym otepľovaním informuje prof. RNDr.  MILAN LAPIN z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave.


Významné mokrade – Alúvium Žitavy

Vzácna  mokraď sa nachádza medzi obcami Martovce a Vék . O jej mimoriadnosti  svedčí fakt, že počas troch rokov v nej napočítali 3 000 jedincov stálych a migrujúcich vtákov.  Aké druhy sa tu zdržiavajú, o tom píše Ing. VLADIMÍR ELIAŠ zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. 

  
Lúky, stráne, pasienky...










Pokračujeme v seriáli  k Medzinárodnému roku biodiverzity: v tejto časti sa jeho autor doc. Ing. MIROSLAV SANIGA, PhD.  zaoberá významom lúčnych biotopov.


















Dobrú chuť




Recept  na „steak z diviaka na zeleninovom ragú s karlovarskou knedľou“  pripravil JAKUB HARNIČAR. A ak máte v mrazničke odloženého bažanta, ponúkame i recept na „bažantiu polievku“.


Jún v revíri



Na dvoch stránkach nájdete:  Doby lovu, praktické rady súvisiace s našou činnosťou v revíri v šiestom mesiaci roka, ktoré pripravili PETER SKALKA a JÁN VALOVIČ, Dobrý tip,  návod, ako využiť staré pne stromov na zaujímavú „soľničku“, environmentálny kalendár,  Východy a západy Slnka a Mesiaca a postreh, ktorý sa zrodil Na posede.

 
Pytliactvo v Rakúsku




Akčný plán divá mačka, Väzenie za afrodiziakum a ďalšie zaujímavosti  zo zahraničnej poľovníckej tlače.


Na stránkach 22 a 23 si pozrite  NAŠU  PONUKU:   veľký výber poľovníckych nožov, ďalekohľadov, poľovníckych potrieb, kravát, kníh a DVD.



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 1432 návštevníkov a žiadni členovia on-line