Vyšlo júlové číslo časopisu

 
 


Na jeho stránkach si prečítajte:

Spektrum
O zajacoch a líškach


...zbytočne budeme naše revíry zazverovať zajacmi, vysádzať pre ne políčka, starať sa im o vodu a v čase núdze ich prikrmovať, ak ale v revíri ostane priveľa líšok, môžeme sa s našimi ušiačikmi rozlúčiť...  – píše v krátkej úvahe  Ing. RUDOL PADYŠÁK.  
Ako sa žije srncovi v Podtatranskej kotline



Málokomu sa podarí sledovať jedného a toho istého srnca niekoľko rokov za sebou a vďaka tomu dôkladne poznať  jeho život, správanie a zvyky. Svoje výnimočné zážitky so srnčou zverou dokonca v alpínskom pásme nám textom a snímkami približuje autor článku JURAJ KSIAŽEK.


Pytliacky pitaval
Zamyslenie Ing. ALFRÉDA KOTEKA nad novodobým pytliactvom a jeho príčinách.

Zver nás potrebuje   



O tom, ako na zver vplývajú také výdatné zrážky, aké  nás postihli tohto roku, píše Ing. JOZEF HERZ, PhD.  Aj v oblastiach, kde neboli záplavy, spôsobili vážne straty na prírastkoch malej zveri  a ešte aj v letných mesiacoch bude kvôli  nim trpieť  i raticová zver obťažovaná mračnami komárov.  Autor o. i. radí, čo možno pre zver urobiť v miestach, ktoré boli najviac postihnuté dlhotrvajúcimi dažďami alebo zaplavené vodami z potokov a riek.



Zoznamujeme sa s novým zákonom o poľovníctve
Na otázky súvisiace s novým zákonom o poľovníctve v siedmom pokračovaní  odpovedá Ing. PAVOL SLAMKA.


Kontrolné streľby zatiaľ tak ako doteraz?


 
Článok Ing. PAVLA KURUCA pripomína povinnosť  každého držiteľa zbraní na výkon práva poľovníctva úspešne absolvovať kontrolnú streľbu raz za päť rokov. Treba si  uvedomiť, že  kontrolné streľby nie sú určené na to, aby sa na nich niekto naučil strieľať, ale na skontrolovanie spôsobilosti poľovníka správne zaobchádzať so zbraňou  a správne ju i používať.  Článok doplňujú informácie o spôsobe  kontrolnej streľby a jej limitoch.



Metóda odhryzových plôch v praxi




Čo všetko možno o revíri zistiť  z tzv. odhryzovej plochy, na čo  poslúžia získané informácie – o tom píše  doc. Ing. FRANTIŠEK ZABLOUDIL.  V ČR  od r. 2003 takto  skúmali  úživnosť revíru a možnosti znížiť škody na poľných a lesných kultúrach už vo viac ako  v tridsiatich prípadoch. Autor ponúka osobnú pomoc a rady všetkým, ktorí majú  záujem týmto spôsobom začať so skvalitňovaním životného prostredia zveri.


Elegancia, účelnosť


O novinkách v móde poľovníckych odevov informuje MAGDALÉNA KRCHŇÁKOVÁ.  Ide nielen o nové materiály, strihy, ale aj o rôzne doplnky (výšivky, gombíky, goliere).  Čitateľom predstavuje bundy – tentoraz v dámskom prevedení.


Úprava trofeje   ľahko a jednoducho
Stručný návod, ako s novou súpravou pomôcok  možno ľahko a jednoducho upraviť  trofej.












Čo je nové v Zubrej zvernici?






Rok 2009 v Zubrej zvernici v Topoľčiankach  bol  bohatý  na udalosti – rozšírila sa  o nové prírastky. Ako sa im darilo, čo sa deje v čriede zubrov v priebehu roka, o tom informuje autor článku  JOZEF ŠABO.

















Z povinnosti – záľuba




„Keď som sa na začiatku deväťdesiatych rokov stal členom PZ, dostal som za úlohu chovať poľovne upotrebiteľného psa... Priznám sa, že vôbec som nebol nadšený, naopak, v duchu som sa búril...“ píše  JUDr. NORBERT HORVÁTH, dnes už skúsený kynológ  a majiteľ  chovateľskej stanice „z Galantských polí“, ktorý v priebehu rokov ocenil vlastnosti maďarskej vyžly a venuje sa jej chovu.



Portugalský vodný pes





Ing. JÁN ZAJAC, autor seriálu Kynológia predstavuje zaujímavé, no u nás pomerne málo rozšírené a známe plemeno, ktoré vyniká viacerými dobrými vlastnosťami. Okrem toho, že vie byť  nielen dobrým spoločníkom v rodine,  je aj – vďaka plaveckým schopnostiam – výborným pomocníkom pri love divých kačíc.



Minulosť a dnešok poľovných oblastí



Odkedy u nás poznáme „poľovné oblasti“ –  kvôli čomu boli ustanovené a na čo majú slúžiť aj v súčasnosti, píše Ing. JOZEF HERZ, PhD.



Poľovačky vojvodu J. K. Sachsen-Coburga




Z rozsiahlej zbierky starých fotografií Ing. MARIAN ČÍŽ vybral fotografie olejomalieb, ktoré sa nachádzajú v Nemecku v zámku Veste Coburg a približujú spôsoby lovu  nemeckej šľachty v 17. storočí.



Obrázky spod Poľany








Zhovárame sa s ANNOU RAKYTOVOU, ktorá prijala úlohu „hájnikovej ženy“ a v odľahlej lesníckej osade  Kyslinky  našla – ako  výtvarníčka – objekt svojej tvorby: krásnu  podpoliansku prírodu a jej obyvateľov.  








































Ako ma Gaston prekvapil




a ďalšie dva  príbehy – To sa mi v živote nestalo a Pozornosť „na hody“ – nájdete v rubrike Na zelenej vlne.


Vysoká výživová hodnota diviny

O tom, prečo je mäso diviny také vzácne a zdraviu prospešné sa píše  v článku prof. Ing. ALEXANDRA PRIBELU, DrSc.  Zaujímavé je prezrieť si aj tabuľky o hodnotách jednotlivých zložiek v konkrétnych druhoch zveriny.



Na okraji Dunajskej delty




Dunajská delta priťahuje tak rybárov ako aj poľovníkov a fotografov prírody. Jeden z nich, JÁN VEBER, slovom  i obrázkami  približuje čitateľovi jej zaujímavú časť – pieskové steny, v ktorých si urobili hniezda viaceré  druhy vtákov. Ich pozorovanie a fotografovanie  bolo natoľko vzrušujúce, že  sa rýchle  minul celý týždeň v nádhernom, i keď „Bohom možno trocha zabudnutom kraji“.






























Srnčia panenka


Vyskúšajte recept PETRA ŽÁKA  na  skutočnú delikatesu:  srnčiu panenku na krúpkovom rizote so žemľovou knedľou plnenou malinou. Ak sa vám bude vidieť zložitý,  na stránke je aj oveľa jednoduchší podľa ktorého si môžete pripraviť – srnčiu polievku.


Vysokohorské ekosystémy



Z článku doc. Ing. MIROSLAVA SANIGU, CSc. v seriáli Medzinárodný rok biodiverzity sa  možno dozvedieť, prečo „putovanie z Liptovskej či Popradskej kotliny na vrcholky Západných Tatier možno prirovnať k cestovaniu zo Stredomoria do oblasti Arktídy“.  V článku nájdeme informácie, čo  všetko rastie a žije vo vysokohorskom ekosystéme.


















Praktický poľovník




Na dvoch stránkach  ponúkame praktické rady týkajúce sa starostlivosti o zver,  bezpečného lovu, novinky v revíri, ale aj „dobrý tip“, východy a západy Slnka a Mesiaca, doby lovu. Dvojstrana obsahuje tiež  článok o  jednoduchom spôsobe odhadu veku zveri a zaujímavosti zo života kukučky, ktorú možno nazvať aj „špecialistkou na cudzie hniezda“.



Zastrelený na poľovačke



Vplyv potravy na vtáky, Na vine bol mobil...  a ďalšie zaujímavé informácie zo zahraničnej poľovníckej tlače.
 



Pozrite si NAŠU PONUKU – nájdete v nej dobré tipy  do vašej poľovníckej výbavy, knižnice alebo ako darčeky pre svojich blízkych, priateľov a známych.  





Partneri

Kto je online?

Práve tu je 1340 návštevníkov a žiadni členovia on-line