Vyšlo augustové číslo časopisu

 
 


Na jeho stránkach si prečítajte:

Spektrum * Pozvánka na 20. ročník  Dní sv. Huberta * Zajac poľný  –  ďalší  pokles* Najčastejšie chyby prikrmovania * Zoznamujeme sa s novým zákonom o poľovníctve ......

Spektrum
Pozvánka na 20. ročník  Dní sv. Huberta

Zajac poľný  –  ďalší  pokles

 
Autori  JAROSLAV SLAMEČKA, RASTISLAV JURČÍK a DUŠAN MERTIN informujú  o výsledkoch výskumu  zajačej populácie,  ktorú sledujú v revíroch niekoľkých poľovníckych združení. Súčasne  pripomínajú, aká je jediná cesta  na zvýšenie ich súčasných stavov a ponúkajú spoluprácu:  zaškolenie  poľovníkov na odoberanie vzoriek zajacov, z ktorých možno zistiť, aké opatrenia treba v tom-ktorom revíri vykonať  v prospech zajačej zveri.















Najčastejšie chyby prikrmovania



Aby prikrmovanie zveri bolo efektívne, musí  vychádzať z určitých zásad, inak sa môže stať, že  námaha  a náklady naň vynaložené neprinesú očakávaný úspech.  Článok Ing. MATÚŠA RAJSKÉHO a Dr. MIROSLAVA VODŇANSKÉHO je súhrnom všetkých zásad,  ktorými sa treba riadiť pri prikrmovaní – voľbe krmiva, jeho množstva, vyváženosti atď.  Len ak sa vyvarujeme  často bežných chýb, ktoré robíme zo zvyklosti,  naše úsilie sa prejaví v počte a kvalite zajačej zveri. 



Zoznamujeme sa s novým zákonom o poľovníctve

V ôsmom pokračovaní  na otázky čitateľov odpovedá Ing. PAVOL SLAMKA  a tentoraz sa  týkajú  bezpečnej organizácie spoločných poľovačiek.

Vydávanie a predlžovanie poľovných lístkov po novom
Informácia, ktorú potrebuje vedieť každý poľovník.

Stretnutie po rokoch



Človek by si ani nepomyslel, že ho niekedy môže potešiť stretnutie s obyčajným – divým králikom. No ak  ho už roky nevidel, lebo sa takmer stratili z väčšiny našich revírov, je rád, ak ho môže pozorovať  v mieste, kde sa mu darí.  Prednedávnom  stretnutie s ním zažil a divého králika pozoroval aj vyfotografoval  IVAN KŇAZE.



Zver má ťažký život




„Súčasnú kultúrnu krajinu ovplyvňuje celý rad faktorov, ktoré viac či menej zasahujú do života nielen zveri, ale aj ostatných voľne žijúcich živočíchov...“ píše  sa v úvode článku doc. Ing. FRANTIŠKA ZABLOUDILA, CSc. a  Ing. JIŘÍHO PETRA. Ktoré sú to „faktory“,  ako  a čím sťažujú život zveri?  Ako ich možno eliminovať?  Na tieto i ďalšie otázky , ktoré budú vychádzať z vašich praktických poznatkov z revírov nájdete odpoveď v článku.



Čas krásnych srncov




Postrehy z letnej  krajiny, v ktorej sa odohráva  zaujímavé  dejstvo odvekého kolobehu života  zaznamenal  slovom aj obrazom  Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD.



V Nitre o srnčej zveri





Srnčia zver v poľnohospodárskej krajine – poľovnícke obhospodarovanie a starostlivosť – bola téma odborného seminára usporiadaného OkO SPZ  Nitra, o ktorom referuje  Ing. BRANISLAV SOVIŠ.  Prednášky aj diskusia  sa zamerali na konkrétne podmienky okresu. Informácia je doplnená prehľadom medailových srnčích trofejí ulovených v revíroch okresu.
Medzi najcennejšie trofeje  patria o. i.  trofej ulovená v Žibrici (167,85 b. CIC) a trofej  zo Zbehov (136,60 b. CIC).


Medvede v Liptove



Pribúdajúci počet  medveďov v regióne Liptova  vážne znepokojuje širokú verejnosť, ktorá sa obracia na poľovníkov.  So sťažnosťami občanov, ako o tom píše Dr. FRANTIŠEK JAROŠ,  sa zaoberá aj OkO SPZ Liptovskom Mikuláši, no  ani poľovníci nemôžu redukovať  počty medveďov svojvoľne, ale iba tak, ako to umožňuje zákon.



Pudelpointer







Autor seriálu o plemenách poľovne upotrebiteľných psov Ing. JÁN ZAJAC  píše o vzniku, a šľachtení  a využití  kedysi veľmi obľúbeného  plemena. Škoda len, že v súčasnosti  sa u nás  chová len asi 50 jedincov  tohto  výborného poľovne upotrebiteľného psa.













Streľba sa učí na strelnici






V rozhovore  Ing. PAVOL KURUC, tajomník OkO SPZ Senec a tajomník Obvodnej poľovníckej komory Senec  zoznamuje čitateľov s činnosťou okresnej organizácie a s jej hlavnými zámermi v čase,  keď  územie  je čoraz viac zasahované stavebnou činnosťou.  Súčasne o. i. pripomína, že poľovník sa musí učiť strieľať na strelnici, a nie v revíri.  Práve preto venujú streleckej príprave  veľkú pozornosť, o čom svedčí i fakt, že v okrese je niekoľko strelníc.










Zdroj večnej inšpirácie





O  zaujímavej výstave, ktorú si  od júna t. r.  môžu  prezrieť návštevníci  Múzea  vo Svätom Antone  píše Ing. MARIAN ČÍŽ. Sú to o. i.  diela dvoch maďarských výtvarníkov – otca a syna: Lászlóa Pétera  a  Lászlóa Pétera Istvána, ktorí  hľadajú zdroj inšpirácie v prírode a témy stvárňujú v parohovine. Na výstave sú i diela  Dionýza Sárkoziho;  jeho práce sme už podrobnejšie   predstavili na stránkach Nášho poľovníctva vlani v októbri.



Na zelenej vlne




Pravidelná rubrika ponúka tri príbehy našich čitateľov. Sú to:  Líška a jej deti z pera Ing. GUSTÁVA JUSKA,  Spomienku na Jastrabovu dolinu napísal JÁN MATIAŠKO a príbeh Šťastie v nešťastí sa stal Ing. FRANTIŠKOVI KRIŽANOVI.



Genetika v poľovníckej praxi




Genetika v poľovníckej praxi si zasluhuje  pozornosť , píše autor článku Ing. PETER FRITZ,CSc. Pripomína, že v realite prenesenej do poľovného revíru to znamená sledovať formovanie, utváranie každého jedinca ako aktívneho subjektu až po rozhodnutie o vhodnosti ďalšieho chovu.



Najväčší z najmenších



Čo vieme o našom  najväčšom  hlodavcovi  škrečkovi poľnom?  Tohto pestro sfarbeného hlodavca sme iste už veľakrát stretli a  vieme, že je zákonom chráneným živočíchom. Podrobnejšie informácie o spôsobe jeho života  opisuje v článku MUDr. MARIÁN ZELINA.



















Klenot našej avifauny



Stretnúť a pozorovať krakľu belasú alebo – ako hovoria ornitológovia  –  klenot našej avifauny je už zriedkavá vzácnosť. Kto ju chce uvidieť a aj pozorovať, akým spôsobom života žije, musí rátať s tým, že si to vyžiada veľa času.  Nám to sprostredkúva článok a snímky RNDr. STANISLAVA HARVANÆÍKA.


„Pustá zem“ nie je pustá

„Slovo  tundra pochádza z fínskeho  tunturia, čo znamená pustá zem“ – píše doc. Ing. MIROSLAV SANIGA, CSc.  v seriáli venovanom Medzinárodnému roku biodiverzity. Z jeho článku sa dozvedáme, aká je v skutočnosti tundra, aké rastlinstvo  sa tam nachádza, aké živočíchy, hmyz, ale aj to, prečo je tundra  pre „fungovanie“ zemegule nevyhnutná.





Dobrú chuť



Recept na „srnčie medailónky  s hustou hubovou omáčkou“ je z reštaurácie Sv. Huberta  v Bratislave z receptára  šéfkuchára  PETRA   HOFMANNA.  Vyzerá lákavo, treba ho preto vyskúšať práve tak ako  recept na polievku z jarabíc s vínom.



Praktický poľovník



Na dvoch stránkach nájde čitateľ doby lovu,  dobré rady čo treba robiť v revíri v ôsmom mesiaci roka,  čo sa deje v revíri, Dobrý tip, ako odhadnúť počasie  podľa hmyzu, Novinky v revíri,  Návrh na „poľovnícku sieň úcty a vďaky“,  aké vábničky si vybrať, Východy a západy Slnka a Mesiaca. 


Zaujímavosti
Vlk vo Švajčiarsku,  Pašovanie diviny, Psy napadli jeleňa a ďalšie informácie z európskej poľovníckej tlače.

Pytliacky pitaval



Prečo niektorí ľudia pytliačia – o tejto otázke uvažuje  autor  zamyslenia Ing. ALFRÉD KOTEK, a uvádza niekoľko prípadov  z vlastnej praxe  súdneho znalca.





Na str. 23  si prezrite NAŠU PONUKU – nájdete v nej  predmety,  knihy a DVD, ktoré vám uľahčia výkon poľovného práva, skrášlia odev a obohatia vaše znalosti. )







Partneri

Kto je online?

Práve tu je 604 návštevníkov a žiadni členovia on-line