Vychádza septembrové číslo časopisu

 
 


Na jeho stránkach si prečítajte:

Jelene na konci leta  * Zbohom, drop malý! * Zoznamujeme sa s novým zákonom o poľovníctve * Bezpečná poľovačka *  Ako si zver „obracia kabát“ * Slučie pierko za klobúkom * Početnosť zveri  v populácii * Nebezpečenstvo menom antrax * Dlhosrstý jazvečík * Vôňa dreva * Od brehov Volgy po Argentínu * a ďalšie .........



Spektrum
informácie, postrehy
Jelene na konci leta




... Už na  konci  leta možno častejšie zaznamenať  presuny jeleňov ...  prekonávajú  desiatky kilometrov, aby sa dostali na  svoje známe rujovská.   O priebehu  ruje a rôznych okolnostiach súvisiacich s klimatickými a inými podmienkami  píše Ing. VLADIMÍR  VICIAN. 




Zbohom, drop malý!







Drop malý (obojkový)   patrí medzi kritiky ohrozené druhy u nás, no už celé roky ho nikto ani nevidel. Kde v Európe sa ešte vyskytuje?   Prečo  sa stratil z nášho územia?  Postihne podobný osud aj dropa fúzatého? Na tieto i ďalšie otázky dáva odpoveď  autor článku Ing. BRANISLAV SOVIŠ.




Zoznamujeme sa s novým zákonom o poľovníctve
Na otázky čitateľov - tentoraz  o zakázaných spôsoboch lovu  - odpovedá náš spolupracovník Ing. PAVOL SLAMKA. 





Bezpečná poľovačka

Hlavné zásady poľovačky  týkajúce sa predovšetkým  bezpečného zaobchádzania so strelnou zbraňou a streľbou,  zhrnul  Ing. PAVOL KURUC.



Ako si zver „obracia kabát“
Na čistinke sa usilovne pasie srna so srnčatami. Ich pekná hnedočervená lesklá srsť  sa čoskoro zmení na tmavosivú, lebo nastáva obdobie prípravy zveri  na zimné obdobie.  Ak chce prežiť, musí si vo svojom tele pripraviť nielen dostatok tukových zásob, ale aj letnú srsť vymeniť za zimnú..., píše v úvode  článku Ing. JOZEF HERZ, PhD.  Odpovedá  i na otázky - aká je vlastne srsť zveri? Z čoho sa skladá a kedy začína proces jej výmeny?



Slučie pierko za klobúkom




Len máloktorý poľovník sa môže popýšiť  vzácnou trofejou, ktorou je - slučie pierko, píše Mgr. ŠTEFAN SPANYÁR a súčasne pripomína zmenu času lovu sluky hôrnej:  od 1. októbra do 30. novembra.  Je však presvedčený, že doterajší zvyk - vítať sluku ako prvého posla jari si naši  poľovníci naďalej uchovajú.



Početnosť zveri  v populácii




Nielen pre poľovníckych hospodárov, ale pre každého  poľovníka, ktorého zaujíma  vývoj  populácie jednotlivých  druhov zveri je určený príspevok, ktorého autorom je  Ing. PETER FRITZ, CSc.  



Nebezpečenstvo menom antrax


Na  naše otázky o výskyte  nebezpečného ochorenia „sneti slezinovej“,  ktoré môže byť dôsledkom nedávnych záplav  na východnom Slovensku,  odpovedá   ústredný riaditeľ  Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR  MVDr. RUDOLF SMRIGA. 


Kamaráti na celý život



O svojich  skúsenostiach  s odchovom  a výcvikom velšteriérov  píše mladá kynologička a poľovníčka PETRA GEREGOVÁ.




Dlhosrstý jazvečík




V seriáli  o poľovne upotrebiteľných psoch Ing. JÁN ZAJAC  pokračuje predstavením  dlhosrstého jazvečíka.



Vôňa dreva



„...Učarovala mi vôňa dreva  a som rád, že sa môžem venovať drevorezbe, veď úzko súvisí  s mojou ďalšou veľkou záľubou, ktorou je poľovníctvo,“ píše JÚLIUS DÉŽI z Nesvád a predstavuje čitateľom niekoľko svojich prác - podložiek pod trofeje.



Motív sv. Huberta



Vieme, že najznámejším  patrónom poľovníkov je sv. Hubert,  známa je i legenda  spojená s ním ako aj s videniami ďalšieho svätého - sv. Eustacha.   Aj v minulosti bola taká príťažlivá, že jej vo svojej tvorbe  venovali  pozornosť mnohí veľkí umelci.  Ktorí to boli a kedy sa kult sv. Huberta rozšíril u nás?  Aj na tieto otázky nájde čitateľ odpoveď  v článku Ing. MARIANA ČÍŽA.















Od brehov Volgy po Argentínu




Zhovárame sa so zaujímavým človekom -  poľovníkom  Tagirom Yakhyaevom, rodákom  z Astracháne, ktorý už niekoľko rokov pôsobí v SR. Rozpráva o poľovníctve v Ruskej federácii, svojich zážitkoch z poľovačky v Afrike, na Altaji a  v Argentíne. 





















Na zelenej vlne












Prečítajte si  zážitky našich čitateľov:  Medveďove raňajky, Neurazte Dianu, Spomínanie v Afganistane.




















Ešte o krmivách





Autor doc. Ing. FRANTIŠEK ZABLOUDIL, CSc.  v prvej časti svojho  článku odpovedá nielen na tvrdenia niektorých  odborníkov, že  naša pôvodná zver je schopná prečkať  všetky  živelné  extrémne výkyvy  aj bez prikrmovania,  ale vysvetľuje, ktoré  živiny sú pre ňu nevyhnutné pre život, rast a  reprodukciu.



Čo prezrádza bahnisko


Čo všetko môže  pozorný poľovník  „vyčítať“ z obyčajného bahniska? Odpoveď na otázku sa nachádza v článku, ktorého autorom je Ing. VOJTECH KRIŽAN.



Vtáky v meste
Rôzne druhy vtáctva žijú nielen vo voľnej prírode, ale aj v mestách napriek tomu, že sú čoraz rušnejšie.  Prečítajte si zaujímavé porovnanie   výskytu vtáctva v Nitre  pred štyridsiatimi rokmi  a v súčasnosti, ktoré  pripravil autor  článku Ing. BRANISLAV SOVIŠ. 


Biodiverzita  v okolí ľudských sídel
 

Záver seriálu venovaného Medzinárodnému roku biodiverzity,  ktorého autorom je doc.  Ing. MIROSLAV SANIGA, CSc.  O. i. pripomína silu prírody, ktorú máme možnosť pozorovať práve v ľudských aglomeráciách, no k jej prejavom musíme byť vnímavejší  a chrániť ich.

Dobrú chuť!



Ponúkame recept  na ražniči z diviaka - je pomerne jednoduchý  a treba ho vyskúšať. 



Praktický poľovník




Dve stránky dobrých rád, informácie o dobách lovu, platnosti poľovných lístkov,  starostlivosti o zver,  o tom, čo sa v septembri deje v revíri,  poznámku Sedím na  posede,  envirokalendár , dobrý tip, východy a západy Slnka a Mesiaca.



AIDS a africké levy

Stránka venovaná  výberu z európskej a svetovej tlače obsahuje   informáciu o gigantickej bobrej hrádzi, čo prezrádza smiech hyeny  a ďalšie zaujímavosti.




 Nestačí, že si bez duše! Pred medveďom sa musíš urobiť màtvym!



Pozrite si str. 23!
V našej ponuke  nájdete  tovar, ktorý potrebujete pri pobyte v revíri, knihy a DVD s poľovníckou tematikou. 






Partneri

Kto je online?

Práve tu je 679 návštevníkov a žiadni členovia on-line