Vychádza októbrové číslo časopisu

 
 


Na jeho stránkach si prečítajte:

Keď sú aj poľovníci dobrí * Medvede s obojkom * Pred poľovačkou na zajace * Zoznamujeme sa s novým zákonom o poľovníctve * Jednotná strela Dupleks * Problematická ochrana * Zatiaľ iba predbežná predpoveď na zimu * Vždy spoľahlivý * Kučeravosrstý retríver * Z našej histórie* Šperk – vzácna pamiatka * V pralesoch Amazónie ....



Spektrum
Keď sú aj poľovníci dobrí
...viete, kedy  si verejnosť spomenie na poľovníkov a pýta sa: Kde sú, aby pomohli?

Medvede s obojkom




V TANAPE-e  sa aj v týchto chvíľach  pohybujú dva medvede s obojkami.  Nie s hocakými, ale  s tzv. satelitnými, vďaka ktorým  ich  možno neustále sledovať: kadiaľ chodia, kde odpočívajú, čo konzumujú...  Podrobnejšie o prvých výsledkoch ich sledovania  píše v článku Ing. PAVOL LENKO, zoológ Správy TANAP.




Pred poľovačkou na zajace




Aký bol tento rok pre zajace?  Opäť problémový a klesajúci trend ich početnosti pokračuje.  Preto  tam, kde bude možné usporiadať na ne spoločnú poľovačku, treba  postupovať  veľmi premyslene. Avšak i v miestach, kde sa im  nedarilo, mali by sme presne zistiť ich počet a ak loviť, potom iba jeden jediný deň v roku. Prečo?  Na otázku a množstvo ďalších súvisiacich  s možnosťou zvýšiť stavy zajacov v našich revíroch  nájdete odpovede  v článku, ktorého autormi sú:  doc. Ing. JAROSLAV SLAMEČKA, CSc., doc. Ing. JOZEF GAŠPARÍK, CSc. a Ing. MATÚŠ RAJSKÝ.


Zoznamujeme sa s novým zákonom o poľovníctve
Pokračujeme v otázkach čitateľov, ktorí chcú podrobnejšie  vysvetlenie jednotlivých  častí nového zákona o poľovníctve. Na otázky odpovedá náš spolupracovník  Ing. PAVOL SLAMKA.

Jednotná strela Dupleks




Predstavujeme náboje novej generácie pre brokové zbrane. Sú určené na lov zveri najmä na spoločných poľovačkách.


Problematická ochrana



Je opodstatnená legislatíva  Európskej únie (aj naša) o ochrane v podstate všetkých druhov vtáctva bez ohľadu na ich praktický význam  pre záujmy ľudí?  A čo ak sú hrozbou pre iné druhy vtáctva a napriek tomu  majú niekoľko mesiacov  ochranu?  Nad týmito otázkami sa zamýšľa  článok, ktorého autorom  je Ing. BRANISLAV SOVIŠ.


Zatiaľ iba predbežná predpoveď na zimu

„...reálne zimné  počasie sa môže v stredných a vyšších polohách  našich hôr vyskytovať už od konca októbra a až do konca mája,“ píše v hodnotení tohtoročného a budúceho  počasia  prof. RNDr. MILAN LAPIN, CSc.  Vysvetľuje tiež  prečo bolo tohtoročné leto „veľmi zvláštne“, ako sa môže vyvíjať do mája 2011  a najmä  o ďalšom možnom riziku povodní a spôsoboch, ako im predchádzať. 

Vždy spoľahlivý



Prečo  zo  všetkých poľovne upotrebiteľných psov si  obľúbil špringeršpaniele natoľko, že sa rozhodol založiť si chovateľskú stanicu, vysvetľuje   Ing. RASTISLAV PLAVÝ.  Poľovníci, najmä  tí, ktorí  začínajú s výcvikom svojich psov ocenia  najmä jeho dobré  praktické rady.


Kučeravosrstý retríver




Dohľadáva, prináša, sliedi, je ľahko cvičiteľný a poslušný...  – takto  Ing. JÁN  ZAJAC, autor   nášho seriálu o poľovne upotrebiteľných psoch,  charakterizuje kučeravosrstého retrívera. 


Z našej histórie




Tohto roku si pripomíname 90. výročie vzniku Loveckého ochranného spolku na Slovensku. V prvej časti článku jeho autor Ing. JOZEF HERZ, PhD. spomína  predovšetkým prvého predsedu LOS-u  gen. MUDr. Jana Červíčka a prvé  kroky nového spolku . Článok  doplňuje zaujímavá tabuľka:  Porovnanie  odstrelu  niektorých druhov zveri za obdobie organizovaného poľovníctva na Slovensku.


Dokonalý pozorovateľ



„V rámci výstav V službách prírode – 90 rokov organizovaného poľovníctva na Slovensku sme  v Múzeu vo Svätom Antone po dvadsiatich rokoch znova vystavili veľkorozmernú olejomaľbu Ignáca Ujváryho z roku 1894 – Návrat z poľovačky,“ píše   MARIAN ČÍŽ.  Dielo  patrí medzi najkrajšie svojho druhu, ktoré múzeum vlastní  a autor článku  opisuje jeho  neopakovateľnú atmosféru, ktorú sa umelcovi podarilo zachytiť na plátne. 


Šperk – vzácna pamiatka



 DUŠAN KELEŠI 
je nielen členom PZ Tri háje Dolná Krupá, ale aj   zlatníkom,  preto  v jeho  dielni Zlatý orol  vznikajú – poľovnícke šperky.  Poznajú ich už mnohí poľovníci – u nás i v zahraničí.  V rozhovore  s ním sa čitateľ dozvie,  ako  vzniká poľovnícky šperk, čím sa vyznačuje,  ako sa  zdobí  i o tom, že takisto podlieha móde.  Krásny šperk  je vždy výsledkom  umeleckej práce návrhára  a precíznej zručnosti zlatníka, preto je predmetom, ktorý sa stáva  vzácnou pamiatkou  a trvalou hodnotou. 


Na zelenej vlne




V rubrike zostavenej zo zážitkov čitateľov ponúkame tri zaujímavé príbehy. Strach má veľké oči, „Banícky“ diviak a Meveď – vysoké napätie. 


Ešte o krmivách



Dobrý poľovnícky hospodár, ktorý  sa postará zveri o prikrmovanie musí  vedieť  nielen čo, ale aj ako treba zveri predkladať krmivo a ako ho zver trávi.  Aj o tom  sa píše v druhej časti článku venovanom krmivám a prikrmovaniu, ktorého autorom je doc. Ing. FRANTIŠEK ZABLOUDIL, CSc.


V pralesoch Amazónie




Vzrušujúce zážitky nášho  spolupracovníka   IVANA HRNČIARIKA  z cesty po Francúzskej Guayne. Zoznamuje našich čitateľov  s neznámou divočinou, v ktorej  je  síce poľovníctvo neznáme,  ale na každom kroku  ho čaká  prekvapenie, lebo  v dažďovom pralese sa môže zoči-voči stretnúť i s jaguárom, všade ho prenasledujú mravce, prenikavé hlasy opíc,  číhajú hady...  Zato  človeka  uvidí iba náhodou .  Prečítajte si zaujímavú reportáž  z tej časti Južnej Ameriky, ktorá patrí –   do  Európskej únie.


Výlet za srncami




Známy taliansky novinár, spisovateľ a režisér Bruno Modugna  pre televízny kanál Fishing Hunting  nakrútil film – pozvánku  na „výlet za srncami“ do maďarského revíru Puszta,  v ktorom sa každoročne  darí uloviť  trofejovo cenné srnce. 


Dobrú chuť!



V rubrike  sú dva  recepty:  Pečienka z daniela na hubovej omáčke s knedličkami sv. Huberta  a recept na bažantiu polievku so zemiakovými guľkami.


Október v revíri



Doby lovu, aktuálne upozornenia  o termínoch predåženia poľovných lístkov a praktické rady pre každého poľovníka:  starostlivosť o zver,  dobrý tip,   aktuálne povinnosti  poľovníckeho hospodára,  čo sa práve deje v revíri, východy a západy Slnka a Mesiaca,  envirokalendár...


Smrť pod posedom



...Poľovnícke dopravné značenie,  Nedostatok psov... a výber ďalších zaujímavých správ zo  svetovej poľovníckej tlače.


POZRITE  SI STRANU  23 S PONUKOU POĽOVNÍCKYCH POTRIEB, DOPLNKOV, POĽOVNÍCKEJ LITERATÚRY  a DVD.





Partneri

Kto je online?

Práve tu je 413 návštevníkov a žiadni členovia on-line