Vyšlo novembrové číslo časopisu

 
 


Na jeho stránkach si prečítajte:

ZAJAC POĽNÝ AKO KORISŤ PREDÁTOROV


Zaujímavý rozbor, ktorého autormi sú  JAROSLAV SLAMEČKA, RASTISLAV JURČÍK a DUŠAN MERTIN o vplyve predátorov  na stavy zajaca poľného.  Je to líška? Diviaky? Pernaté dravce?  Aké spôsoby zvoliť, aby  v našich revíroch nebolo viac líšok ako zajacov?  Ak nepomáha odlov dravcov sú aj iné spôsoby na ich elimináciu. Na tieto aj ďalšie otázky  odpovedá  článok o vplyve predátorov redukujúcich stavy zajacov.


SPEKTRUM
Informácie o aktivitách PZ.

NEBEZPEČNÝ  PREDMET
Krátke zamyslenie  nad  zodpovednosťou každého, kto je vlastníkom zbrane.  Poľovníci vedia, že tak ako doteraz,  aj v budúcnosti musia  so zbraňou zaobchádzať nanajvýš opatrne.

LOPATÁRE  „NA  LOPATKÁCH“



Kto mal šťastie  pozorovať  ruju danielov si iste všimol urputnosť,  s akou v súbojoch o čriedu danielic  narážajú do seba lopatami.   Niekoľko výjavov   z mnohých podobných  stretnutí  „ulovil“ do svojho fotoaparátu  IVAN KŇAZE. V sprievodnom texte    sa delí s čitateľmi i o svoje zážitky,  v ktorých ozrejmuje  jednotlivé fázy  súboja  danielov v čase určenom ich „zásnubám“.


ZOZNAMUJEME SA S NOVÝM ZÁKONOM O POĽOVNÍCTVE

Ďalšia  časť otázok čitateľov týkajúcich sa nového zákona o poľovníctve, na ktoré odpovedá náš spolupracovník Ing. PAVOL SLAMKA.

CHYBNÝ VÝSTREL ALEBO „DUTÁ  RANA“




Niektorí  poľovníci – ak chcú ospravedlniť nepresný výstrel – vysvetlia  ho tzv. „dutou ranou“.   Ale jestvuje také čosi?  Čo  by vlastne mal znamenať  tento pojem? O tom aj o inom  čo sa deje  v okamihu zásahu  sa hovorí v článku, ktorého autorom je  Ing. PETER FRITZ, CSc. 



POĽOVNÍCTVO V STREDNEJ EURÓPE
O štvrtej  medzinárodnej konferencii, ktorá sa konala  v Židlochoviciach  v ČR a zaoberala sa   aktuálnymi problémami   poľovníctva v súvislosti so zvyšujúcim sa vyrušovaním zveri,  informuje Ing. MATÚŠ RAJSKÝ.







KÀDEĽ NAD VODNOU HLADINOU



Autor článku JOZEF ČALTICKÝ  sa venuje lovu kačice divej, ktorá je po bažantovi našou druhou najprodukčnejšou pernatou zverou. A aký je jej lov?  Počty úlovkov divých kačíc z roka na rok klesajú. Kde hľadať príčiny tohto javu? Odpovede  nájde čitateľ v článku.


NOVÁ VYSOKOŠKOLSKÁ UČEBNICA „POĽOVNÍCTVO“



Publikácia,  ktorej autormi sú naši  dvaja poprední odborníci – prof. Ing. Peter Garaj, CSc. a prof. Ing. Rudolf Kropil, CSc. , môže  – ako konštatuje autor recenzie –  Ing.  TIBOR LEBOCKÝ, prezident SPK a SPZ ,  každý  uchádzač o skúšku z poľovníctva po nej môže siahnuť ako  po  jedinečnej pomôcke.


















JAZVEC LESNÝ



„O  spôsobe života jazveca, ktorý je zaradený medzi poľovnú zver , ešte stále nevieme všetko...“ konštatuje v článku jeho autor Ing. JOZEF HERZ, PhD.  Preto je iste škoda, ak sa o jeho lov (i etológiu)  zaujíma len  veľmi málo poľovníkov.  Veľakrát ho však vyhľadávajú tí, ktorí veria liečivým účinkom  jeho tuku  alebo  labužníci, čo jazvečie mäso považujú za lahôdku. 


NAPÍNAVÉ  DOHĽADÁVANIE




O priebehu tohtoročného Memoriálu Fridricha Konráda  referuje  Mgr. JÁN MARUŠČÁK.  Kynologické podujatie, ktoré sa koná každé dva roky,  sa  tento raz  odohralo v revíroch obcí Novoť a Mútne a so svojimi zverencami sa  na ňom zúčastnili vodiči  z dvanástich štátov.


POSÁVSKY DURIČ




U nás zatiaľ málo známy  posávsky durič  je  elegantný, vďaka zaujímavému sfarbeniu veľmi pekný poľovne upotrebiteľný pes.  O histórii tohto balkánskeho duriča, jeho šľachtení a praktickom upotrebení  informuje  v článku venovanom tomuto plemenu Ing. JÁN ZAJAC.


Z  NAŠEJ HISTÓRIE
V roku deväťdesiateho výročia slovenskej poľovníckej organizácie  si pripomíname  viaceré zaujímavé  činy a podujatia zväzu, ktoré obohatili jeho činnosť  najmä v druhej polovici min. storočia.

MAJSTER REZBÁR




S majstrom rezbárom  Alexandrom  Ladzianskom  a jeho dielach úzko spojených s   múzeom vo Svätom Antone zoznamuje čitateľa autor príspevku  Ing. MARIAN ČÍŽ.

























TRIDSAŤPÄŤ „POSLOV“ Z PRÍRODY







Najmä prvé poľovnícke kalendáre  pôsobili  v mnohých našich domácnostiach  naozaj ako „poslovia“ z prírody. Na  kalendáre,  ale i na svoje pôsobenie  v SPZ spomína ich známy zostavovateľ – JUDr. LORENZO MICHAELLI.  V rozhovore  sa vracia i k svojim  poľovníckym začiatkom  i rozsiahlej spolupráci s našimi prvými    fotografmi prírody  a voľne žijúcej zveri. Ako mladý  začínajúci poľovník sa stal  členom PZ Turiec Bystrička a zotrval v ňom až doteraz. A jeho odkaz  súčasným poľovníkom?  „Človek sa učí po celý život a nikdy nie je dosť múdry.“









NA ZELENEJ VLNE 
V rubrike zostavenej z príhod  našich čitateľov ponúkame tri zaujímavé zážitky:   KUNA A MÔJ AUTOMOBIL,  JELEŇ PÁNA SENÁTORA  a VEVERICE.

CHCETE ZAŽIŤ KRÁSNU POĽOVAČKU?



Poľovnícka agentúra AB-Centrum v Michalovciach ponúka  záujemcom zájazdy do  revírov na juhu Maďarska, kde  možno prežiť nezabudnuteľné chvíle pri love  jelenej, srnčej, danielej a diviačej zveri.


SIEŇ ÚCTY A SLÁVY



Vo Svätom Antone  vznikla Sieň úcty a slávy  poľovníctva.  O jej  význame, príprave a realizácii a o prvých dvoch menách, ktoré sa  v nej ocitli píše  PETER ŠOMEK,   spoluorganizátor  tohto nového  prvku v slovenskom poľovníctve. 


POĽOVNÍCKY NÔŽ



O činnosti  Klubu histórie slovenského poľovníctva,  ktorý usporiadal seminár  venovaný  minulosti a súčasnosti  slovenského  poľovníckeho nožiarstva, píše Ing. ALOJZ DRÁBEK.  V jeho príspevku nájde čitateľ aj výsledky tohtoročnej  súťaž Poľovnícky nôž roka.


MUFLÓNY Z VOJVODINY




Na výlet  za  tzv. „piesočnými“ muflónmi do Vojvodiny pozýva  tematický televízny kanál Fishing  a HUNTING.


ZIMA ZA DVERAMI



Premeny  prírody pred príchodom zimy:  zver si robí tukové zásoby,  niektoré druhy vtáctva odlietajú za slnkom,  stretneme sa aj so zverou,  čo si  premieňa  letnú srsť za zimnú,  iné  druhy  sa zase pripravujú na zimný oddych či dokonca spánok... O všetkých premenách  v našej prírode pred príchodom zimy píše  Ing. MIROSLAV SANIGA, CSc.


DVA DOBRÉ RECEPTY

Ponúkame recept na Jelenie filé s višňovými čatní  a na Cesnakovú polievku z bažantieho vývaru.

NOVEMBER V REVÍRI

Dve stránky informácií a  dobrých praktických rád pre poľovníkov i pre poľovníckych hospodárov.  A viete, čo všetko sa deje v revíri v novembri?  Prečítajte si na str. 33.

„BUFET“ PRE DIVIAKY

Z výberu  správ zo zahraničnej poľovníckej tlače  sa dozviete  i to, že aj v Slovinsku je dosť medveďov,  prečo  v Skalnatých horách stučneli svište a iné zaujímavosti .



 –  Aj ja som na čakanej... Čakám na autobus už hodinu!


- POZRITE  SI NAŠU PONUKU na stranách  22 a 23





Partneri

Kto je online?

Práve tu je 712 návštevníkov a žiadni členovia on-line