Vyšlo decembrové číslo časopisu

 
 


Na jeho stránkach nájdete:

SPEKTRUM
Informácie o aktivitách PZ
STOPA, KTORÁ SA NESTRATÍ
Niekoľko slov o tom,  prečo každý poľovník má čítať a odoberať svoj  časopis.

VÝZNAM KVALITY BIOTOPU PRE ZAJAČIU ZVER


Množstvo dobrých rád  a skúseností  odborníkov –  doc. Ing. JAROSLAVA SLAMEČKU, CSc., doc. Ing. JOZEFA GAŠPARÍKA, CSc. a Ing. MATÚŠA RAJSKÉHO – ktoré  pomôžu zvýšiť stavy zajacov v našich revíroch. Týkajú sa nielen potravy zajaca, jeho nárokov na biotop, ale článok obsahuje najmä mnoho dobrých rád súvisiacich s konkrétnymi opatreniami,  aké treba a – možno  vykonať – v každom revíri

KUNY



Seriál o malých šelmách pokračuje príspevkom Ing. JOZEFA HERZA, PhD.  o kunách. Síce sa už mnoho rokov lovia menej intenzívne ako  kedysi, no   často sa s nimi stretáme. Pritom  loviť kuny napr. stopovaním na obnovci je  mimoriadne náročné a zaujímavé. Aký spôsob lovu zvoliť?  Akú vábničku použiť – aj o tom  sa dočítate v príspevku, v ktorom nájdete i prehľad o počte ulovených kún v posledných desaťročiach.


NAŠE VÝBORNÉ STAVAČE




Informácia o VI. ročníku medzinárodnej súťaže hrubosrstých  stavačov (Memoriál Bohuslava Zemku), na ktorej sa výborne umiestnili stavače zo slovenských chovov.
ZOZNAMUJEME SA S NOVÝM ZÁKONOM O POĽOVNÍCTVE
Otázky čitateľov  a odpovede, ktoré  na ne pripravuje Ing. PAVOL SLAMKA  sa tentoraz  zaoberajú predovšetkým priestupkov a ich riešenia, disciplinárnych previnení a trestov uložených orgánom štátnej správy.













DVA NOVÉ TYPY ĎALEKOHĽADOV




O novinkách firmy FOMEI, ich  vylepšeniach a celkovej vysokej kvalite informuje PAVEL KLOZÍK.



SOKOLIARI Z CELÉHO SVETA U NÁS




V poradí už 39. ročník Slovenského stretnutia sokoliarov bol  mimoriadne významný, píšu autori článku TOMÁŠ KRIVJANSKÝ a Ing. ALOJZ KAŠŠÁK , pretože  súčasne sa u nás po prvý raz   konala konferencia Medzinárodnej asociácie pre sokoliarstvo a ochranu dravých vtákov (IAF). Autori informujú o priebehu oboch podujatí ako aj o vysokom hodnotení  IAF úrovne sokoliarstva v SR.



SPOMIENKA




Pri príležitosti nedožitých osemdesiatin  celej slovenskej poľovníckej verejnosti známeho prof. Pavla Hella  si na  tohto významného človeka, vynikajúceho vedeckého pracovníka a vysokoškolského pedagóga  spomínajú jeho spolupracovníci. Jeho  spolužiak a dlhoročný priateľ   Ing. BRANISLAV SOVIŠ sa v spomienkach vracia do spoločných študentských čias. 



CESTA ZA DROPOM FÚZATÝM´


Na  vzdelávania Ekologického a trvalo udržateľného obhospodarovania zveri v súčasných  podmienkach absolvovali jeho účastníci  zaujímavú exkurziu  za dropom fúzatým do Národného parku Ferto Hanság v Maďarsku. O poznatkoch, ktoré naši poľovníci získali na exkurzii, informujú JAROSLAV SLAMEČKA a  DUŠAN MERTIN. 


MOJE LAJKY




Majiteľ chovateľskej stanice Račiansky Jas  TAGIR YAKYAEV  píše o vynikajúcich poľovníckych schopnostiach západosibírskej lajky. Vyzdvihuje ich vyváženú povahu a temperament a po mnohoročných skúsenostiach  potvrdzuje: lajky sú jedinečné.


















ÍRSKY JEMNOSRSTÝ PŠENIČNÝ TERIÉR




Autor seriálu  o plemenách poľovne upotrebiteľných psov Ing. JÁN ZAJAC  predstavuje v tomto čísle írskeho jemnosrstého teriéra, ktorý ešte donedávna bol v európskych krajinách pomerne vzácny. V  posledných rokoch však  čoraz viac poľovníkov objavuje jeho jedinečné vlastnosti:  odvahu a schopnosť  spoľahlivo a odvážne duriť, pričom ostáva i príjemným spoločníkom.


Z NAŠEJ HISTÓRIE
V treťom pokračovaní Ing. JOZEF HERZ, PhD., autor prehľadu o činnosti slovenskej poľovníckej organizácie  pri príležitosti 90. výročia jej vzniku  hodnotí veľké zmeny, ktoré dosiahla  na úseku poľovníckej kynológie a strelectva.

ŽENA A POĽOVNÍCTVO




V závere seriálu venovanom Poľovníctvu vo výtvarnom umení sa jeho autor Ing. MARIAN ČÍŽ zaoberá večnou inšpiráciou umelcov, ktorým je – žena. Motív ženy  bol oddávna obľúbený i vo výtvarnom prejave, ktorý súvisel s poľovníctvom.
 



 Diana na love


















PREDSEDOVE SLASTI A STRASTI




V našich rozhovoroch pokračujeme stretnutím s Ing. JOZEFOM TURZOM, predsedom Mestskej organizácie SPZ Bratislava. O. i. odpovedá na otázky, ako sa  hospodári v revíroch obklopujúcich naše hlavné mesto,  ich špecifických podmienkach, o tom, prečo sa u nás vo veľkopredajniach neponúka naša, ale iba zahraničná divina, prečo sa  v nadchádzajúcej plesovej sezóne nebude konať poľovnícky ples... Z rozhovoru sa čitateľ dozvie tiež, kde a kedy sa mu splnil poľovnícky sen.











ZELENÉ PRÍBEHY



V ponuke dvanásteho čísla  nájde  čitateľ tri príbehy:  ZLATÝ SRNEC, PRÍPAD JABLKÁ a DARČEK POD STROMČEK.



AKO SA POZORUJÚ MEDVEDE





Náš spolupracovník MICHAL KALAŠ  informuje o monitoringu  medveďa hnedého  z konca júna t.r.  v oblasti Národného parku Malá Fatra. Bolo to sledovanie „naživo“, na ktorom sa zúčastnilo viacero dobrovoľníkov: musia vonku v prírode zotrvať nielen keď svieti slnko, ale aj keď prší alebo  fúka vietor.  V príspevku sú všetky údaje, ktoré pozorovatelia zistili.


ZIMNÍ NÁVŠTENÍCI ZÁHRAD



Pohľad do zimnej pustej záhrady, ktorú  oživujú iba náhodní  operení návštevníci,  nám ponúka autor príspevku a fotografií Ing. ĽUBOR ČAČKO.  Všimnime si, ktorí sú to, aby sme  vedeli identifikovať každého, ktorý  v našej záhrade pokrytej snehom bude hľadať našu pomoc. 


POĽOVNÍCI NA HRADE MODRÝ KAMEŇ
„Bola to pred piatimi rokmi šťastná myšlienka – zorganizovať v  príjemnom prostredí areálu modrokamenského hradu a v okolitom lesoparku Poľovnícke dni na hrade...“ píše autor článku Mgr. PETER KUŠÍK.  Išlo o podujatie, na ktorom poľovníci okresu Veľký Krtíš nielen oslávili svoj sviatok, ale predovšetkým širokej verejnosti  predstavili  svoju činnosť  a tak pre ňu si získali jej záujem i podporu.

DOBRÚ CHUŤ!





Ponúkame recept  majstra kuchára MIROSLAVA GABAJA na grilovanú prepelicu.


PRAKTICKÝ POĽOVNÍK



Dve stránky aktuálnych rád pre našu činnosť v revíri, kalendár lovu, dobrý tip, niekoľko slov o tom, čo sa deje v revíri,  rubrika Východy a západy Slnka a Mesiaca  v decembri...


VLČÍ MASAKER...

... sa udial v Nemecku, kde  vlci zabili pri košiari 33 oviec. Ako Kravy ohrozujú jelene, Líška napadla drogériu a ďalšie  informácie z európskej a svetovej poľovníckej tlače ponúkame   v rubrike ZAUJÍMAVOSTI.


 – Náhodou je to dobrý nápad! Jedlička aj tak opàchne...!


NEPREHLIADNITE

POZRITE SI „NAŠU PONUKU“ – celkom isto v nej nájdete  inšpiráciu i na vhodný vianočný darček pre vašich blízkych a priateľov. Veľký výber  poľovníckej optiky, nožov, užitočných doplnkov, kníh a DVD s poľovníckou tematikou.






Partneri

Kto je online?

Práve tu je 385 návštevníkov a žiadni členovia on-line