Vyšlo januárové číslo časopisu

 
 


Na jeho stránkach nájdete:

Na jeho stránkach nájdete:
SPEKTRUM * NÁŠ ZELENÝ SVET malé  zamyslenie na prahu nového roka.

ZAJAC POĽNÝ A JEHO ZDRAVIE







Tretí zo série  príspevkov  JAROSLAVA SLAMEČKU,  RASTISLAVA JURČÍKA a DUŠANA MERTINA venovaných  problémom, ktoré súvisia so súčasnými stavmi zajaca poľného u nás. Autori  opisujú  častú príčinu poklesu ich počtov:  zhoršený zdravotný stav a choroby, ktoré ich postihujú ako následok  celého komplexu negatívnych javov.
















DIVÁ MAČKA





Kde  v Európe sa  vyskytuje divá mačka, ktorá je u nás celoročne chránená? Aký je spôsob jej života? Ako žije,  aký  bol jej lov v minulosti, aký stav súčasnosti? Čo všetko vôbec vieme o tejto malej šelme, ktorá  obýva iba tie časti  našich revírov kde  sa nenachádza rys? Na tieto i ďalšie otázky  odpovedá autor príspevku   Ing. JOZEF HERZ, PhD.










KEDY A AKO PODÁVAŤ MEDIKOVANÉ KRMIVO




Odčervovanie raticovej zveri vo voľných revíroch prostredníctvom medikovaného krmiva možno vykonať iba  po skončení doby lovu... píše autor článku Ing. MATÚŠ RAJSKÝ, PhD.  Teda práve teraz je čas na podávanie medikovaného krmiva. Ako postupovať?  Celý priebeh   efektívnej liečby  je  zhrnutý do deviatich bodov,  ktoré  obsahujú najdôležitejšie poznatky o spôsobe  podávania veterinárnych prípravkov určených na odčervovanie raticovej zveri.


REVÍR V TIENI VEĽKOMESTA


 

Revír  Poľovníckej spoločnosti Rača sa nachádza v malebnom prostredí račianskeho chotára pod úpätím Malých Karpát... Pretože je v bezprostrednej blízkosti nášho hlavného mesta, starostlivosť oň sa vyznačuje určitými osobitosťami,  píše jeho člen VLADIMÍR MÉSZAROS, ml.   Zoznamuje čitateľov s činnosťou  spoločnosti, predovšetkým so starostlivosťou o zver  v račianskom revíri ako i s tlakom na prírodu, ktorému je vystavená práve preto, lebo sa nachádza „v tieni veľkomesta“.


KOMU CHUTÍ  JARABINA




Nielen  vtáctvo sa v zimnom období často hostí na jarabine vtáčej, ale –  ako píše JURAJ KSIAŽEK – jej  mladé výhonky rada konzumuje aj líščia  zver či medveď hnedý. No až   k hornej hranici lesa  často za ňou schádzajú i kamzíky.


SPOLUŽITIE RATICOVEJ ZVERI S VLKMI



V praxi sa  už veľakrát potvrdilo, že stavy raticovej zveri  sa  znižujú aj pôsobením vlka ako predátora. Konkrétne príklady o „spolužití“ vlka  a raticovej zveri opisuje v článku Ing. JÁN MERCEL.  Poznatky získal  v revíri svojho známeho –   nemeckého lesného inžiniera a poľovníka. 


POĽSKÝ DURIČ  –  OGAR

Poľský durič  (ogar) je staré pôvodné  plemeno poľovného psa, ktorého predkovia sa chovali v Poľsku už v stredoveku. O jeho  záchrane,   vzhľade a loveckých  prednostiach, ktorými sa vyznačuje toto plemeno  píše  Ing. JÁN ZAJAC.  

OBYVATEĽ SEVERSKÝCH PUSTATÍN




Z nám najmenej známych druhov zveri v rubrike „Živočíchopis“ si priblížime obyvateľa severských pustatín – rosomáka.  Z článku JOZEFA ČALTICKÉHO sa dozvieme niekoľko zaujímavostí o tom, kde žije, ako a čo  loví, ako sa pohybuje, aká je jeho súčasná populácia v krajinách  na severe Európy.


DOBRODRUŽSTVO MODELOVANIA




„..už  niekoľko rokov sa venujem tvorbe rôznych plastík (modelov) zvierat a vtákov“, píše autor článku JURAJ KSIAŽEK.  Modelovať zver a vtáctvo  začal už pred niekoľkými rokmi a jeho záľuba  má aj praktické využitie: ako diorámy približujú  nielen jednotlivé druhy zveri, ale i spôsob ich života, ich príbytky a pod. Jeho modely majú i praktický význam: napr. na atrapu sliepky hlucháňa možno prilákať kohútika a potom ho pozorovať alebo fotografovať.  Podarilo sa mu zhotoviť aj model parožia konkrétneho jeleňa, ale najradšej sa venuje  modelovaniu kamzíkov.


NAJKRAJŠIE PRACOVISKO




V rubrike Rozhovor sa rozprávame  s lesníkom JOZEFOM ŠABOM, lesníkom  OL Topoľčianky, kde pôsobí takmer štvrťstoročie. Dôverne pozná vari všetky zákutia z Malej a Veľkej zvernice a považuje ich za „najkrajšie pracovisko“. Aj preto ho i  jeho obyvateľov rád fotografuje, zbiera informácie o histórii  zverníc  a spolu s ostatnými spolupracovníkmi ich zveľaďuje a ochraňuje.  Pretože v areáli jeho pracoviska sa nachádza  známy poľovnícky Zámoček, vychýrený svojou kuchyňou a špecialitami z diviny, ponúkol aj zaujímavý recept na „jelenie medailóniky so šípkovou omáčkou“.


NA ZELENEJ VLNE




Dve stránky  s tromi  zaujímavými príbehmi z pera  našich čitateľovi:  Posledný zajac,  Stalo sa v lese a Líštičky kmotričky.


KEĎ SNEŽÍ A MRZNE



S autorom  článku a snímok MARTINOM MATIAŠKOM  si možno urobiť prechádzku zasneženým lesom a pozorovať, ako a kde prežíva zver často tuhú zimu. Pre niektorý druh nemusí sneh a mráz  znamenať strádanie (najmä ak ju prespí), pre iný  je to najťažšie obdobie.

 
POSEDOVÁ KULTÚRA



Nad posedmi, ktoré  možno vidieť v našich revíroch sa zamýšľa autor MILOŠ HOĽKA, ktorý si  tieto zariadenia všimol v istom rakúskom revíri.  Z nich ho zaujal najmä ten, ktorý  sa dá označiť ako “bezbariérový“, teda prístupný aj poľovníkom starším, prípadne menej pohyblivým. Možno pri stavbe  posedu vo vašom revíri vás budú inšpirovať aj niektoré praktické a účelné „zlepšováky“, ktoré ho osobitne zaujali.


DVA NOVÉ TYPY ĎALEKOHĽADOV



O prednostiach dvoch nových typov ďalekohľadov FOEMEI informuje  PAVEL KLOZÍK. Vyzdvihuje  nielen ich vysokú kvalitu, ale aj prijateľnú cenu. Článok dopåňajú technické parametre obidvoch  typov. 


DOBRÚ CHUŤ



Recept  na úpravu diviny z daniela má exotické pomenovanie „daniel de cassis“ a pochádza z  Reštaurácie sv. Huberta v Bratislave.  Nie je taký zložitý a divina  podľa neho upravená bude iste chutná. Na stránke je aj recept na „lahôdkovú divinovú paštéte“. 


CHYŤ SI SVOJ SEN



Informácia o zaujímavom  programe na kanáli Fishing&Hunting: v Indiane (USA), kde žije veľa jelienkov bielochvostých na jednej farme sa organizuje špeciálny program určený pre mladých poľovníkov, ktorí trpia dlhotrvajúcou chorobou a túžia po pobyte v prírode. Špeciálny program im tu umožňuje  aj lov  jelienka bielochvostého.




















JANUÁR V REVÍRI




Dve stránky praktických rád, informácie o dobách lovu, Východy a západy Slnka a Mesiaca, poznámka o Medzinárodnom roku lesov 2011 a Veselá bodka.


ZAUJÍMAVOSTI
Úraz na love, Žaby a žlté mravce a ďalšie správy zo zahraničnej poľovníckej tlače.

POZRITE SI STRÁNKY  22- 23, na ktorých je NAŠA PONUKA:  odevy, optika, nože a  rôzne  doplnky  poľovníckeho výstroja, ale i knihy a DVD s poľovníckou tematikou.









Partneri

Kto je online?

Práve tu je 1605 návštevníkov a žiadni členovia on-line