Vyšlo februárové číslo časopisu

 
 


Na jeho stránkach nájdete:

SPEKTRUM
Informácie z listov čitateľov

VŽDY S CITOM
Niekoľko slov o tom, ako poľovníci prejavujú svoj vzťah k voľne žijúcej zveri, ktorú  lovia len výnimočne, ale starajú sa o ňu neustále.


ZA ČRIEDOU DIVIAKOV



„V stopách“  diviačej zveri sa vybral autor článku a fotografií MARTIN  MATIAŠKO, ktorý sledoval jej správanie počas celého roka.



LÍŠČIE ZÁSNUBY




„Na krajinu padla biela perina. Len pred niekoľkými hodinami pokryl polia čerstvý obnovec... Letmo sledujem stopové dráhy na čerstvom snehu a už viem, čo ich zanechalo. Líška...“  začína svoj článok  Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD. Čitateľovi predstavuje celý priebeh líščích zásnub, ktoré sa  v našej prírode odohrávajú  práve v tomto čase. 


UKÁŽKA LIEČBY ZVERI V PRAXI



Druhá časť príspevku Ing. MATÚŠA RAJSKÉHO, PhD.  o antiparazitárnej liečbe jelenej zveri. Článok obsahuje spôsob liečby, informácie o množstve liečiva aj návod na výrobu zmesí. Dobré rady  sú výsledkom  viacročnej práce výskumníkov a možno ich použiť v konkrétnej praxi, čo iste ocenia  najmä poľovnícki hospodári.















GENETICKÝ ODKAZ LEFANTOVSKEJ ZVERNICE





Zaujímavý pohľad do minulosti chovu jelenej zveri    v lefantovskej zvernici ponúka Ing. ALFRÉD KOTEK. No nie je to len  pohľad do histórie, ale  autor článku si  všíma,  či   sa uchovali  gény pôvodne dovezenej  výnimočne krásnej a kvalitnej jelenej zveri a ako sa  prejavujú v súčasnosti.


ČO NÁM RASTIE V REVÍROCH?




Zaujímavý pohľad na  prikrmovanie poľovnej zveri a jeho možné dosahy na biodiverzitu rastlín ponúka  doc. Ing. ALEXANDER FEHÉR, PhD. zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v  Nitre.  Iste sme mnohí ani netušili, že napr. pre zver odporúčaný topinambur  môže ohroziť  pôvodné rastliny a aj preto odporúča poľovníkom nepoužívať rôzne neoverené krmivá pre zver ani  nevysádzať nepôvodné, napr. aj okrasné rastliny okolo chát, horární a pod. 


KOPOVY V NAŠEJ RODINE




ŠTEFAN a JOZEF MATTOVCI
predstavujú čitateľom  kopovy  z rodinnej chovateľskej stanice a vyznávajú sa z obdivu k tomuto plemenu. Vyzdvihujú predovšetkým  jeho úžasnú schopnosť vytrvalo hľadať diviačiu zver a zmieňujú sa i o hlavných zásadách jeho výcviku.


POĽSKÝ DURIČ – GONCZY



V ďalšej časti seriálu   jeho autor Ing. JÁN  ZAJAC píše o minulosti, ale najmä o obnovení zaujímavého  plemena poľovne upotrebiteľných psov poľského pôvodu.


TCHORY




Do kategórie  malých šeliem patria i tchory. O dvoch druhoch, ktoré žijú v našich podmienkach  píše Ing. JOZEF HERZ, PhD. Aj o tom, čo možno nie každý vie: ako sú tchory užitočné napr. pre les.


POĽOVNÉ ZBRANE A STRELIVO BLASER



Autor príspevku Ing. PAVOL ŠAREK v jeho prvej časti informuje  čitateľov s typmi guľových zbraní, ktoré boli v deväťdesiatych rokoch vyvinuté v Nemecku.


POĽOVNÍCKA MÓDA


Zhovárame sa s  MAGDALÉNOU DÚBRAVCOVOU, majiteľkou firmy Stella Doľany, z ktorej vyšli  už rôzne typy poľovníckeho oblečenia.  Odpovedala  na otázky,  čo všetko sa šije v dielňach firmy, aké materiály sa používajú  na poľovnícke odevy a ich rôzne súčasti, ktoré poľovníkovi spríjemňujú pobyt v revíri, čím sa vyznačuje dámska poľovnícka móda... Poľovnícke odevy z dielne s už viac ako 20-ročnou tradíciou  sú známe a obľúbené nielen u nás, ale  objavili ich aj viacerí zahraniční záujemcovia.











NA ZELENEJ VLNE




Tri zaujímavé zážitky z pera našich   čitateľov: JOZEFOVE „ÚLOVKY“,  SEDEM SIVÝCH VLKOV a DEŇ PRI RYBNÍČKU. 


NA SEVER DO BUDÚCNOSTI



„Ďaleká Aljaška nie je len krajinou zlatokopov a ropných magnátov,  pre mňa je krajinou  nespútanej divočiny, ktorú obklopujú majestátne pohoria...“ tak začína prvú časť svojho cestopisu Ing. ŠIMON KERTYS.  Prečítajte si, čo  všetko počas svojho pobytu na Aljaške videl,  obdivoval a fotografoval i to, akým postrachom pre ľudí sú tu komáre.


NOČNÍ LOVCI




V prvej časti príspevku o netopieroch  jeho autor Ing. MARTIN CEĽUCH, PhD. pripomína, že o tieto živočíchy s množstvom zaujímavých vlastností a životných prejavov sa vedci zaujímajú už po stáročia.  U nás žije 28 druhov netopierov, ale  zväčša  o nich   veľa  nevieme. Práve preto, aby sme túto  súčasť našej fauny poznali dôkladnejšie,  ponúkame vám  o nej zaujímavé poznatky. 


ANTILOPKA JELENIA





V rubrike  Živočíchopis  autor  Mgr. MARTIN KRUG  predstavuje  jednu z najkrajších  antilop Ázie  – antilopku jeleňovitú.


DOBRÚ CHUŤ



Kto chce  s kuchynskou úpravou diviny trocha experimentovať,  nájde inšpiráciu  v recepte šéfkuchára  MIROSLAVA GABAJA a pokúsi sa pripraviť:  chrbát z muflóna s feniklom a cuketou, zdobený zemiakovou  „vežou“.   Stránka ponúka aj recept na  nátierku – bažantiu s marhuľami. 


FEBRUÁR V REVÍRI




Informácie o dobách lovu,  pripomenutie aktuálnych povinností v revíroch,  čo sa práve deje v prírode, poznámka Sedím na posede a Veselá bodka.


ZAUJÍMAVOSTI

Sup sa vracia,  Majstrovstvo preparácie,  Návrat vlkov  do Maďarska a ďalšie zaujímavosti zo svetovej poľovnej tlače nájdete na str. 34.

ČO BUDEME ZBIERAŤ?




Pripomíname si, že jednou z prvých liečivých rastlín,  ktoré  sa oplatí si všimnúť,  budeme môcť začať zbierať skoro na jar – je ňou pľúcnik lekársky.





POZRITE SI  STRÁNKY  22  a 23, na ktorých nájdete zaujímavú ponuku ďalekohľadov, nožov, rôznych doplnkov, ktoré  uľahčujú pobyt v revíri. Naša ponuka obsahuje aj knihy a DVD s poľovníckou   tematikou. 














Partneri

Kto je online?

Práve tu je 544 návštevníkov a žiadni členovia on-line