Vyšlo marcové číslo časopisu

 
 


Na jeho stránkach nájdete:

SPEKTRUM
Informácie, správy o činnosti  poľovníckych združení a spoločností.

LEN ABY NEHORELO!
Varovanie pred  zlozvykom  opakujúcim sa po skončení zimy. Je ním spaľovanie suchej trávy a odpadkov, ktoré  každoročne spôsobuje vážne škody.


ZAJACOV DEŇ



Autori  JAROSLAV SLAMEČKA, DUŠAN MERTIN, RASTISLAV JURČÍK a JOZEF GAŠPARÍK  dôkladne „mapujú“ spôsob života zajaca poľného a jeho správanie v najrôznejších situáciách. Kde a ako zajac oddychuje, aká je jeho denná aktivita, prečo a ako si čistí  srsť, ako  fungujú jeho obranné mechanizmy...  To všetko sa dozvie čitateľ z článku, ktorý vznikol na základe dlhoročných pozorovaní tohto zástupcu našej malej zveri. Dôkladné poznatky o jeho živote nám môžu pomôcť  pri praktickom úsilí zastaviť pokles stavov zajačej zveri.


ZAJACE NA ZAČIATKU JARI
JÁN VALOVIČ
ponúka niekoľko konkrétnych rád, vhodných  na využitie v každom   revíri so zajačou zverou hneď zjari. O. i. upozorňuje na silný tlak predátorov, ktoré  možno odplašovať a najmä  na potrebu vytvárať malej zveri priestory, v ktorých i zajace  môžu  pred nebezpečenstvom nájsť vhodný úkryt.

VÁBENIE – MÁMENIE



Vábenie líšok patrí medzi obľúbené a zaujímavé spôsoby poľovania, píše vo svojom príspevku Mgr. ŠTEFAN SPANYÁR. Odpovedá tiež na otázky: ako, kedy a čím vábiť, aby líšky na zvuky zareagovali.























POĽNÁ EKOFORMA JELENEJ ZVERI V TURCI?




V minulosti  v regióne Turca sa nevyskytovala jelenia zver a o tom, ako sa tam dostala, dáva odpoveď článok Ing. JAROSLAVA ĎURÍKA. Veľké zmeny, ktorými prešla poľnohospodárska krajina i v Turci má za následok, že jelenia zver sa tu presťahovala  na polia a iba výnimočne sa zdržiava v súvislejších lesných komplexoch.  S týmito zmenami sú spojené aj isté problémy, ktoré treba riešiť tak, aby nedochádzalo k ďalším zmenám biodiverzity  tohto regiónu.
















ZO ŽIVOTA LÍŠKY




Často sa nám zdá, že líšku hrdzavú, ktorá je našou najpočetnejšou šelmou, všetci dobre poznáme, ale podrobné sledovanie, na aké sa podujal autor  Ing. VLADIMÍR VICIAN, nám odhaľuje viaceré zaujímavosti z jej života. V článku nájdeme aj návod, ako „prečítať“ jej stopy, s ktorými sa tak často stretáme v revíroch.



HORÚCA VLČIA STOPA




Nie je veľa poľovníkov, ktorí majú možnosť a – aj sa im to podarí – uloviť vlka.  Preto si prečítajte zážitok MAREKA DANČIŠINA z jeho nevšednej poľovačky.



INVÁZNE ŠELMY




K tzv. inváznym druhom zveri patria  aj  dve malé šelmy, ktoré sa k nám dostali v posledných  desaťročiach. Sú to: psík medvedíkovitý a medvedík čistotný. Odkiaľ k nám prišli, aké prostredie vyhľadávajú, čím sa živia, čo je pre ne charakteristické, o tom píše autor seriálu o malých šelmách Ing. JOZEF HERZ, PhD.














NA DVERE KLOPE JAR





Nad zmenami  zjavnými, ale najmä   menej postrehnuteľnými,  ktoré sa odohrávajú na prahu jari, sa zamýšľa autor doc. Ing. MIROSLAV SANIGA, CSc. Napr. možno len málokto sleduje, čo sa o takomto čase deje nad našimi hlavami,  kde sa vo výškach odohrávajú zásnuby  dravých vtákov. Autor ich viackrát pozoroval a podrobne opísal.















VAJMARSKÝ DLHOSRSTÝ STAVAČ




V článku  zo seriálu o plemenách poľovne upotrebiteľných psov  Ing. JÁN ZAJAC predstavuje  vajmarského dlhosrstého stavača, ktorý sa v poľovnej praxi osvedčil ako výborný prinášač vodár a stopár.


PES HYENOVITÝ






Medzi psovité šelmy, ktoré sú u nás neznáme,  patrí aj pes hyenovitý. Jeho domovom  je Afrika a podľa autora článku  Mgr. MARTINA KRUGA,  patrí medzi najúspešnejších lovcov v živočíšnej ríši.  Článok nám približuje spôsob jeho života i zaujímavé sociálne usporiadanie svoriek.  Je škoda, že  napriek ochrane,  jeho počet v africkej prírode kriticky klesá.















POĽOVNÍCKE ZBRANE A STRELIVO BLASER




Druhá časť príspevku o zaujímavých typoch  poľovných zbraní firmy Blaser.


NÁVŠTEVA NA PORTÁLI LovuZdar.sk

Zhovárame sa   JOZEFOM HORVÁTHOM, zakladateľom a administrátorom  internetovej stránky LovuZdar.sk. Mladý nadšenec ponúka  poľovníckej verejnosti internetový portál, na ktorom nájde všetko  –  slovom i obrazom – čo  ju  zaujíma. Nečudo, že jeho internetovú stránku  denne navštevuje toľko záujemcov a že súčasne im poskytuje možnosti vymieňať si  navzájom názory a podeliť sa so svojimi zážitkami hneď po návrate  z revíru.  Vysoká návštevnosť portálu potvrdzuje, že  nové možnosti komunikácie  využíva čoraz viac  poľovníkov.


NA ZELENEJ VLNE



Z príbehov z pera našich čitateľov sme do marcového čísla vybrali tri:  O jeleňovi a volovi, Môj najväčší diviak a udalosť, ktorá sa odohrala v údolí zvanom Červený potok.

























RAJ ZVERI




Druhá časť zážitkov  Ing. ŠIMONA KERTYSA z Aljašky v ktorej zoznamuje čitateľov so zaujímavosťami národného parku Denali, kde – ako píše  –   len fotografoval a pozoroval. Napríklad aj  stádo sobov, ktoré od júla do septembra preputujú cestu dlhú 500 km.



RUSKÉ TETROVY






„Mnohí poľovníci túžia zažiť poľovačku na kohúta hlucháňa či hoľniaka, získať tak nevšednú trofej a nezabudnuteľný zážitok...“ píše v úvode článku MIROSLAV JEVOČIN.  Sám sa zúčastnil na takomto love v Rusku, kde sú  ich stavy vysoké a lov povolený.


Z VEČNÝCH LOVÍSK
Rozlúčka s nedávno zosnulým doc. Ing. Aladárom Randíkom, DrSc.,  naším vynikajúcim a i v zahraničí uznávaným  ekológom, vysokoškolským pedagógom, poľovníckym autorom a funkcionárom. Pripomíname si tiež sté výročie narodenia  Andreja Renču, nášho prvého  a najznámejšieho chovateľa slovenských kopovov, ktorý sa zaslúžil  o jeho medzinárodné uznanie.




DOBRÚ CHUŤ!




V marcovej ponuke nájdete dva recepty. Podľa prvého si  môžete pripraviť  šalát s jelením mäsom a pažítkovým dressingom a podľa druhého takisto dobrú pochúťku – pečeňovú paštétu.


DIVIAKY ZASTAVUJÚ VLAKY

...Odvážny teriér, Bulhari povolili lov medveďov a ďalšie  zaujímavosti  zo zahraničnej poľovníckej tlače.  Na stránke pripomíname tiež, ktorú z liečivých rastlín budeme môcť začať zbierať už onedlho.

MAREC V REVÍRI



Na dvoch stránkach nájdete: doby lovu, čo robiť v revíri, niekoľko zaujímavých údajov o lesoch vo svete, o jarnej rovnodennosti, vtákovi roka 2011, ktorým je rybárik riečny, úsmevnú  poznámku Sedím na posede a „veselú bodku“.


POZRITE SI STR. 22 a 23
V našej ponuke nájdete zaujímavý výber puškohľadov, rôznych poľovníckych predmetov (nože, puzdrá, ťahače, svietidlá, termosky, vaky) a širokú ponuku poľovníckej literatúry a DVD.






Partneri

Kto je online?

Práve tu je 284 návštevníkov a žiadni členovia on-line