Vyšlo aprílové číslo časopisu

 
 


Na jeho stránkach nájdete:

SPEKTRUM
Informácie z poľovníckych združení a spoločností.

PRÍRODA SA HNEVÁ
Zamyslenie  o  javoch, ktoré nás znepokojujú  v súvislosti so vzťahom ľudí (a osobitne poľovníkov) k prírode.


ZVLÁŠTNOSTI V POTRAVNEJ EKOLÓGII ZAJACA



„Každý živočích je určitým spôsobom unikátny a príroda ho obdarila zvláštnosťami, ktoré sa môžu zdať na prvý pohľad čudné, ale v skutočnosti pomáhajú danému druhu prežiť v špecifických podmienkach...“ píše sa v úvode  zaujímavého príspevku autorov JAROSLAVA SLAMEČKU, RASTISLAVA JURČÍKA, DUŠANA MERTINA a JOZEFA GAŠPARÍKA.  Naši  najznámejší odborníci  predstavujú čitateľovi  zajaca, ako ho poznajú len máloktorí z nás.  Napr. akú funkciu má v jeho organizme slepé črevo,  prečo sa niekedy tak usilovne oblizuje, v čom je tajomstvo jeho výživy atď.  Dôkladné poznatky o živote zajaca poľného  nám pomôžu  v úsilí  zachovať ho v našej prírode.


MEDVEĎ  HNEDÝ – TERITORIÁLNE SAMCE




S tajuplným životom teritoriálneho medvedieho samca nás zoznamuje Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD.  Obývajú obrovský priestor, na ktorom zanechávajú svoje často nezmazateľné stopy. V čase ruje (t. j. v máji až júni)  však putujú celé medvedie populácie, pričom medveď za medvedicou dokáže prejsť aj desiatky kilometrov. Pretože sa u nás medvede  vyskytujú v posledných rokoch i na miestach, ktoré ešte pred časom nenavštevovali, dobre je zoznámiť sa s ich  zvykmi, aby nás prípadne nečakane neprekvapili.


LES PRE ĽUDÍ




V Medzinárodnom roku lesov  autor článku JOZEF ŠABO ponúka  množstvo informácií o lesnatosti na našej planéte, význame i o jednotlivých funkciách lesa. Vo všeobecnosti je síce známe, prečo je existencia lesov pre ľudstvo nenahraditeľná, ale nie každý si to v prístupe k nim  uvedomuje.


KELCE SRNČEJ ZVERI A DEDIČNOSŤ




Postrehy  z praxe JOZEFA ČALTICKÉHO pripomínajú, že  kelce (nadbytočné očniaky v hornej čeľusti) možno nájsť nielen u srncov, ale i u sàn. A keďže kelce  sú vzácnym doplnkom napr. poľovníckych šperkov, vhodné je všimnúť si  tiež úlovky sàn. Možno niektoré z nich nás takisto prekvapia týmto zaujímavým „doplnkom“ chrupu.


ŠAKAL ZLATÝ




Seriál o našich malých šelmách uzatvára jeho autor Ing. JOZEF HERZ, PhD.   predstavením  šakala zlatého, ktorého si  niektorí poľovníci mýlia s líškou. Podrobnejšie zoznámenie s touto malou šelmou rozšíri naše vedomosti o nej, lebo v posledných rokoch sa čoraz častejšie vyskytuje aj u nás.


ZVERNICOVÉ A FARMOVÉ CHOVY




Odpovede na mnohé otázky o opodstatnenosti a poslaní zvernicových a farmových chovov ako aj o legislatíve, ktorá s nimi súvisí –  odzneli na  nedávnej  medzinárodnej konferencii v Nitre  Významné aspekty v chove jeleňovitých. Priebeh  konferencie a problémy, ktoré  sa na nej riešili  približuje čitateľom MATÚŠ RAJSKÝ.


KERN TERIÉR




Autor príspevku Ing. JÁN ZAJAC  predstavuje  síce už aj u nás vystavovaného, ale ešte stále málo známeho  kern teriéra. Zatiaľ  ho poznáme predovšetkým ako  rodinného  psa, ale nezanedbateľné sú i jeho poľovné vlastnosti brlohára a duriča.


ZACHRÁNENÉ HODNOTY



Veľkým  ekonomickým významom poľovníckej kynológie sa zaoberá vo svojom článku jeden z našich najznámejších kynológov Ing. BRANISLAV BAKA. I keď sa o úlovkoch, ktoré  zachránia poľovne upotrebiteľné psy nevedie oficiálna štatistika, každý poľovník vie, že bez  štvornohých pomocníkov by  veľa diviny vyšlo nazmar. Klubu farbiarov sa však  už od roku 1988 darí  zostavovať štatistiku zachránených úlovkov a ak si čitateľ prezrie  tri neveľké tabuľky, bude príjemne prekvapený, koľko  diviny sa podarilo zachrániť  iba farbiarom!


KEĎ ZÁĽUBA JE POVOLANÍM




V našej pravidelnej rubrike ROZHOVOR  predstavujeme i našim čitateľom známeho strážcu TANAP-u  JURAJA KSIAŽEKA. V odpovediach  nám približuje  prácu strážcu, ktorá je náročná  na fyzickú zdatnosť a odolnosť voči extrémnym prejavom počasia. Hovorí tiež o skúsenostiach  s návštevníkmi  nášho najväčšieho a najstaršieho národného parku a o. i. konštatuje: Žiaľ, vyskytuje sa i pytliactvo. Na druhej strane vyzdvihuje dobrú spoluprácu s  členmi PZ Ždiarska Vidla v Ždiari a s MPS v Spišskej Belej. Veľkou láskou Juraja Ksiažeka je fotografovanie prírody, ktorú obdivuje   v každom ročnom období.


ZELENÉ PRÍBEHY




Zážitky našich čitateľov:  Ako kráľ stráca korunu (MARTIN MATIAŠKO), Veľkonočná nedeľa (Mgr. PETER KUŠÍK)  a Pytliacka maturita (RUDOLF STRINKA).


U NÁS ASI TEPLEJŠIE




Aký asi bude u nás  vývoj počasia do tohtoročnej jesene,  o počasí v širších súvislostiach  ako aj o rôznych faktoroch vplývajúcich  na počasie v jednotlivých regiónoch sa dozviete z článku  prof. RNDr. MILANA LAPINA, CSc. z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského.


POĽOVNÉ ZBRANE A STRELIVO BLASER




Záverečná časť   informácií o produkcii  firmy Blaser, Článok dopåňa prehľad ponúkaných  nábojov novej generácie.


NOČNÍ  LOVCI






Pokračovanie článku o netopieroch, ktoré  sa prebúdzajú po prežitej zime. V súčasnosti týmto zaujímavým živočíchom  okrem iných nástrah hrozí aj nebezpečenstvo, ktoré predstavuje zatepľovanie obytných domov. Autor  Ing. MARTIN CEĽUCH  sa obracia i na poľovníkov, aby patrili k tým, ktorí zachraňujú tieto vzácne živočíchy. Môžu na to využiť napr. poľovnícke chaty, posedy či iné objekty vo svojich revíroch.

LOVY V TURECKU

... Prínos poľovníctva, Chaos a násilie...  a výber ďalších zaujímavostí zo zahraničnej poľovníckej tlače.

ČO BUDEME ZBIERAŤ




Už v máji bude možné začať so zberom  kvetov pagaštana konského, ktorý  pomáha pri rôznych neduhoch. Preto si hneď zjari  vyhliadnime strom v revíri, z ktorého si domov budeme môcť odniesť za vrecúško kvetov.


ROLÁDA ZO SRNCA






Zo srnčieho mäsa nemusíme vždy pripraviť iba tradičný guláš, je také delikatesné, že  roláda z neho (doplnená baklažánom a gratinovanými zemiakmi) sa môže stať skutočnou pochúťkou. Na stránke nájdete aj  jednoduchý recept na dobrú diviačiu nátierku.


APRÍL V REVÍRI

Okrem prehľadu lovu zveri v apríli  si treba prečítať aj usmernenie  MPaRV SR o love diviačej zveri v poľovníckej sezóne 2011,  o love muflonej zveri v poľovníckej sezóne 2011 a Upozornenie pre užívateľov poľovných revírov  a pre poľovníckych hospodárov.
Dvojstránku dopåňajú praktické rady súvisiace so starostlivosťou o zver v apríli, Novinky v revíri, „envirokalendár“, východy a západy Slnka a Mesiaca a na záver si  môžete pozrieť  Veselú bodku.


POZRITE SI STRÁNKY 22 a 23
V Našej ponuke nájdete zaujímavý výber  puškohľadov, ďalekohľadov, ale aj poľovníckych nožíkov a rôzne doplnky, ktoré poľovníkovi spríjemňujú pobyt v revíri. V ponuke sú aj DVD a knihy s tematikou poľovníctva, prírody, dobrodružné, ale i náučné, ktoré rozšíria naše vedomosti zo zoológie, kynológie atď.




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 216 návštevníkov a žiadni členovia on-line