Vyšlo septembrové číslo časopisu

 
 



ČO POTREBUJE ZAJAČIA ZVER



O tom, že aj v našich podmienkach možno pre zajace vytvoriť vhodný životný priestor a nájde v ňom všetko čo potrebuje,  píšu autori článku doc. Ing. JAROSLAV SLAMEČKA, CSc. a Ing.  MICHAL MIŠKEJE.  Podrobne opisujú  predovšetkým svoju návštevu v revíri PZ Lehnice,  kde sa už darí zvyšovať stavy zajačej zveri. Ako?  „Návod“  z lehnického  revíru nie je až  taký  zložitý a možno bude inšpirovať  poľovníckych  hospodárov a členov aj ďalších združení. Treba sa len vedieť dohovoriť o spolupráci s poľnohospodármi, pripomínajú autori.

ČAS JELEŇOV



Leto sa chýli ku koncu. Rána sú čoraz chladnejšie a v ovzduší poznať závan blížiacej sa jesene... No aj v tomto čase  niektoré druhy zveri prežívajú zvýšenú aktivitu, ktorá súvisí s ich reprodukciou...“  píše v úvode príspevku Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD., ktorý podrobne  „mapuje“ priebeh jelenej ruje a všetko, čo s ňou súvisí. Aj keď „čas jeleňov“, ich ruja, nie je poľovníkom neznáma, priblížme si jej jednotlivé fázy  a prvé  mesiace života  mláďat.


TROFEJOVÁ KVALITA HLAVNÝCH DRUHOV RATICOVEJ ZVERI



Štvorica autorov –  JURAJ CIBEREJ, TIBOR LEBOCKÝ, ŠTEFAN ENGEL a DUŠAN KRAJNIAK – pripravila   podrobný  prehľad  vývoja trofejovej  kvality našej zveri  za obdobie rokov 1991 až 2010.  Prehľad  je zaujímavý aj preto, lebo  pri jednotlivých druhoch zveri  uvádza tak pozitíva ako aj negatíva súvisiace  s ich chovom  a obhospodarovaním  v nových podmienkach našich revírov. Analýzu autorov doplňujú  tabuľky  zobrazujúce  prehľad  lovov a počtu medailových kvalít úlovkov.


PODROBNEJŠIE O POTRAVE RATICOVEJ ZVERI




O potrave  raticovej zveri, jej  množstve a kvalite  má každý poľovník určité znalosti, ale  treba sa na ňu pozrieť aj z hľadiska jej chemického zloženia, ktorému sa venuje vo svojom  článku jeho autorka Ing. EVA JANKOVÁ.  Čitateľ   sa z neho dozvedá množstvo  užitočných informácií, napr. čo  ohrozuje   zver, ak má v potrave nedostatok jednotlivých mikroelementov a vitamínov, prečo  je také významné, aby ho obsahovalo  krmivo, ktoré jej predkladáme. Musíme si uvedomiť, že  v  skladbe prirodzených porastov ich nemusí vždy nájsť.


EŠTE K LOVU DIVIAČAT



Už niekoľko rokov  sa počty diviačej zveri u nás zvyšujú a pribúdajú aj sťažnosti poľnohospodárov  na škody, ktoré im spôsobujú na poliach. Ako a kedy správne regulovať stavy diviakov? Odpoveďou na túto otázku sa zaoberá príspevok  Ing. JÁNA MERCELA a ĽUBOSLAVA BUZNU. Autori v ňom o. i. upozorňujú na výrazné zmlaďovanie populácií,  ktoré si vyžaduje rozsiahlejšie  poľovnícke zásahy do prírastkov  diviačej zveri.  Pripomínajú tiež, že  vysoké stavy diviačej zveri  nie sú vítané nielen na poliach, ale ani  na cestách, na ktorých pribúdajú dopravné nehody spôsobené  čriedami diviakov.


PRVÝCH SEDEM



Vyznanie  „začínajúceho chovateľa“  RASTISLAVA  ŠEDIVÉHO, ktorý  sa venuje  chovu anglického kokeršpaniela a oceňuje o. i. najmä schopnosti tohto plemena najmä pri  spoločných poľovačkách na malú zver.


KLAMBERSKÝ ŠPANIEL



V seriáli Kynológia jeho autor Ing. JÁN ZAJAC  pokračuje predstavením  najmohutnejšieho britského sliediča   –  klamberského španiela. Okrem histórie  chovu plemena,  ktoré je známe už zo stredoveku,   vyzdvihuje jeho   prednosti, ktoré preukazuje v revíri, ale aj ľahkú cvičiteľnosť.
















Z MINULOSTI POĽOVNÝCH LÍSTKOV









Niektorí členovia Klubu histórie slovenského poľovníctva  sa zaoberali aj  obsahom a vzhľadom poľovných lístkov – tie totiž  takisto súvisia  s minulosťou nášho poľovníctva.  Aké boli, čo obsahovali a prečo  potomkovia  prvých členov nášho   Loveckého ochranného spolku ich dodnes uchovávajú medzi rodinnými pamiatkami?  Zaujímavý článok iste privítajú všetci, ktorí sa radi zoznamujú  s históriou nášho poľovníctva.


KRÁSNE NÁVRATY




Náš rozhovor s genmjr. v. v. Ing. JOZEFOM ZADŽOROM  dáva o. i. odpoveď i na otázku, prečo sa  ľudia najrôznejších profesií (aj v zrelom veku)   rozhodnú  venovať svoj voľný čas poľovníctvu a nájdu v ňom záľubu, oddych ale aj možnosť  udržiavať sa v dobrej kondícii. Nielen to: práve prostredníctvom poľovníctva  tak ako mnohí iní, aj  Ing. J. Zadžora, objavil  čaro „krásnych návratov“ do krajiny svojho detstva a mladosti.


NA ZELENEJ VLNE





Rubrika príbehov našich čitateľov ponúka tri  pekné zážitky:  Vlk takmer na dosah (Mgr. PAVOL TURŇA),  Sojčie pierko (MILAN MACHOVIČ), Šestorák  (JÁN MICHALOVE).

ALEXANDROVSKÉ JELENE





Pekné a vzrušujúce zážitky z lovu  jeleňa  v krásnom  ruskom revíri v Saratovskej oblasti  ponúka   nemecký autor Ing. SIEGFRIED KURSCH.


GUĽOVNICE BERGARA



Známe a obľúbené guľovnice španielskej výroby zo  zbrojovky Bergara Feel PRECISION, ktoré sú i na našom trhu, bližšie predstavuje Ing. PAVOL ŠAREK.  Upozorňuje na niektoré  prednosti a vylepšenia najmä ich posledných modelov.


PANDA ČERVENÁ





Je to malý nápadne červený medvedík, „menší  príbuzný pandy veľkej, čiernobielej“, ktorý  patrí k vzácnym živočíchom. K tým,  o ktorých  spôsobe života  (a možno i existencii) vieme len veľmi málo. Zoznamuje nás s ňou autor článku  v rubrike Živočíchopis   Mgr. MARTIN KRUG.


TRAGÉDIA NA POSEDE





Spory okolo vlkov, Súd namiesto poľovačky... a ďalšie informácie  a zaujímavosti zo zahraničnej poľovníckej tlače.
ČO BUDEME ZBIERAŤ?
V našom malom „atlase liečivých rastlín“  predstavujeme  kapsičku pastiersku. Poznáme ju  iste všetci, ale vieme aj prečo patrí medzi liečivé byliny?


















DOBRÚ CHUŤ!



Ponúkame recept KAROLA SLIMÁKA  na netradične upravený „chrbát z diviaka so zemiakovo-kukuričnou knedľou a mangovo-zázvorovým čatní“.  A keďže je aj čas lovu divých kačíc, možno vyskúšať i  návod na prípravu chutnej kačacej nátierky.


SEPTEMBER V REVÍRI



Dve stránky  praktických aktuálnych informácií o dobách lovu, aktuálnych   povinnostiach týkajúcich sa predåženia  poľovného lístka, o zásadách pri zriaďovaní vnadiska a pri organizovaní spoločných poľovačiek, prípravách na zimu, doplňuje  Septembrový zápisník, Envirokalendár  a Veselá bodka.


POZRITE SI  NAŠU PONUKU


Veľký výber  poľovníckych nožov a rôznych doplnkov poľovníckej výbavy. Z pestrej ponuky poľovníckej  literatúry a obľúbených „mayoviek“ upozorňujeme tiež na novinku, ktorou je knižka Ruda Strinku: KATARÍNSKY DIVIAK.  




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 246 návštevníkov a žiadni členovia on-line