Vyšlo novembrové číslo časopisu

 
 

Na jeho stránkach si prečítajte

SPEKTRUM

Krátke informácie z činnosti  poľovníckych združení.

ŠIROKÁ CESTA, ÚZKY CHODNÍČEK

Stručné  zamyslenie, prečo dnešní  vyznávači jazdy na dvoch kolesách  už nemajú radi rovné, široké cesty, ale zapáčili sa im a vyhľadávajú  (akoby najrôznejších prekážok v dnešnom živote nebolo dosť) úzke, často zarastené chodníčky.

CHOTÁRE BEZ JARABÍC?


Už je to tak: v našich chotároch sa jarabice vyskytujú  len vzácne, konštatuje autor článku Ing. JOZEF HERZ, PhD.   Príčiny, ako sme prišli o významnú zložku biologickej ochrany kultúrnych rastlín, sú dávno známe (pomaly už  päťdesiat rokov). Napriek tomu  pri jej obnovení  sme sa nedostali  ďalej skoro ani o krok.  Preto sa aj autor zmieňuje o  „posledných malých kàdlikoch jarabíc v našich revíroch“ pre ktoré  predsa len by sa dalo čosi urobiť. A nešlo by o nákladné projekty, len o väčšiu ochotu pri  budovaní ich ochrany. Je totiž veľmi jednoduchá:  znižovať stavy diviačej zveri, zakladať políčka s vhodnou skladbou rastlín, ktoré nenachádzajú v lánoch monokultúr a zhotoviť pre ne násypce zhora chránené pred pernatými dravcami. Nenechajme naše chotáre bez jarabíc,  neochudobnime prírodu o významnú prirodzenú  ochranu  pred semenami burín a drobnými škodcami.


JELEŇ MÁ  DOBRÝ NOS




Zaujímavý príspevok  o čuchových orgánoch jelenej zveri  podľa  výskumov  nemeckého prof. Dr. Hofmanna spracoval  Ing. JÁN MERCEL.  V článku  čitateľ nájde  údaje o zložení čuchových orgánov  jelenej zveri, rozdieloch  čuchu človeka, jeleňa, ale aj srnčej zveri a o množstve informácií, ktoré jeleň získava svojím nosom. Je dobre zoznámiť sa  i s touto významnou čuchovou schopnosťou jelenej zveri, lebo, ako sa  konštatuje v závere príspevku, „často si ani neuvedomujeme, že vďaka čuchu zver nás vníma oveľa ľahšie a výraznejšie, ako si dokážeme predstaviť“.


POĽOVANIE V DAŽDI




„...z praxe dobre vieme, že aj tú najdokonalejšie pripravenú spoločnú poľovačku  veľakrát pokazí daždivé počasie“, píše sa  v úvodnej časti príspevku. Tvrdenie je ilustrované konkrétnymi príkladmi a upozornením,  že ak sa v priebehu dňa výrazne zhorší počasie,  kvôli bezpečnosti, treba  poľovačku ukončiť.

 
ZIMA ZREJME OPÄŤ  TEPLEJŠIA
Známy  klimatológ prof. RNDr. MILAN LAPIN z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK Bratislava  hodnotí  vegetačné obdobie  a leto 2011 a uvádza prognózu, ako sa bude vyvíjať počasie do mája 2011.  Zamýšľa sa tiež nad zaujímavým javom:  prečo vo všeobecnosti v posledných rokoch prevláda  nespokojnosť s počasím. Nikdy, ani v minulosti nebolo také ideálne, ako by sme si dnes želali. Súčasne pripomína,  že je nevyhnutné objektívne posúdenie toho, aké počasie je v našich končinách normálne (bežné) a nepodliehať ilúzii, že celé leto musí byť horúce.  Predpokladá sa  tiež, že tohtoročná zima bude zrejme opäť teplejšia a v  nižšie položených oblastiach nenapadne veľa snehu.


NEBEZPEČENSTVO OCHORENIA



„Je všeobecne známe, že voľne žijúca zver má lepší zdravotný stav a je v lepšej kondícii ako zvieratá chované v zajatí. No aj napriek tomu sa môžu u voľne žijúcej zveri  vyskytnúť rôzne ochorenia spôsobené napr. infikovaným bodavým hmyzom, z chovov domácich zvierat, infikovaným krmivom alebo vodou atď.“   píše v úvode článku jeho autorka Ing. EVA JANÍKOVÁ z PU Nitra. Zhrnula základné informácie o najčastejšie sa vyskytujúcich chorobách prenosných zo zvierat na človeka a ich hlavné prejavy. Článok je pripomenutím pre každého poľovníka, že pri styku s voľne žijúcou zverou je nevyhnutná opatrnosť a dodržiavanie všetkých hygienických opatrení.


BROKOVÉ STRELIVO A EKOLÓGIA



Brokové strelivo a ekológia nie je novou témou, no u nás začne platiť zákon o zákaze olovených brokov až od roku  2015 (v ČR platí od r.  2011). I keď u nás zákon ešte nie je v platnosti,  treba sa postupne zoznamovať s brokmi vyrobenými z nových materiálov. Niektoré z nich nám vo svojom príspevku predstavuje jeho autor Ing. PAVOL ŠAREK.  Článok obsahuje užitočné informácie o vlastnostiach nových materiálov, ktorými výrobcovia nahradzujú olovo.


KRÁSA NA TERČOCH 





























Naša čitateľka  RENATA NETOPILÍKOVÁ  predstavuje svoju záľubu, ktorú našla v maľovaní  terčov a  –  sama už ako poľovníčka –  venuje sa mu dva roky. Poľovníctvo ako píše, ju zaujalo a doslova ohromilo v neposlednom rade aj preto, lebo  poskytuje  množstvo nádherných výtvarných námetov.



HUBERT-GASTRO V TERCHOVEJ




Informácia, ktorej autorom je  MUDr. JÁN POPUNDA o zaujímavom podujatí, ktorým bol prvý ročník majstrovstiev  Slovenska v príprave jedál z diviny Hubert-Gastro Terchová. Jej cieľom bolo predstaviť verejnosti, že poľovníci nevaria len guláš, ale z diviny dokážu pripraviť najrôznejšie špeciality.


JEDNODUCHO:  „GLEN“
Autor nášho seriálu o plemenách poľovne upotrebiteľných psov Ing. JÁN ZAJAC predstavuje  u nás zatiaľ menej  známeho  „glen teriéra“, ktorého pôvod je v Írsku. Tak ako v prípade iných plemien, aj toto na istý čas  takmer zaniklo, ale cieľavedomá plemenárska práca ho znova oživila.  V súčasnosti sa chová prevažne ako  príjemný domáci pes, ale   už opäť  sa dostáva do revírov, kde  predvádza  svoje vynikajúce  pracovné vlastnosti  brlohára a sliediča.


LOPATÁRE
Pekný vzhľad a zaujímavé správanie danielov zaujali autora  príspevku a snímok, ktorým je  Mgr.  PAVOL TURŇA.  Sledoval daniele  od jari do jesene, ktorá je obdobím ruje tejto zveri.


OTCOVA STOPA




Zo stretnutia  s Mgr. ANDREJOM SIGETOM vznikol rozhovor, v ktorom sme sa vrátili k začiatkom  vzťahu k poľovníctvu a kynológii osobitne,  k jeho otcovi, mnohým našim poľovníkom  známemu a predčasne zosnulému  kynológovi Františkovi Sigetovi.  „Odmala sme s bratom boli vychovávaní k dobrému vzťahu k štvornohým pomocníkom poľovníka a priateľom človeka.  U nás doma bol vždy  nejaký psík, ktorého sme považovali  za kamaráta, účastníka našich hier...“  Svoj dobrý vzťah k prírode a osobitne i k poľovníctvu odovzdáva  dnes  –  ako učiteľ –  svojim žiakom v Nitrianskej Blatnici.  Je naozaj synom svojho otca, veď  kráča  v jeho stope.





NA  ZELENEJ  VLNE




Na dvoch stránkach ponúkame príbehy z pera našich čitateľov: KEDY MOŽNO STLAČIŤ SPÚŠŤ, ZATÚLANCI  a TROFEJ BEZ RADOSTI.



KOHO SOM STRETLA V KENI



Autorka príspevku KATARÍNA SERINOVÁ  približuje  prírodu východoafrickej krajiny –  Kene, ktorú už viackrát navštívila. Preto sa môže pochváliť, že sa jej podarilo stretnúť aj povestnú „veľkú päťku“ –  leva, slona, byvola kaferského,  nosorožca  a leoparda.  A samozrejme, aj mnoho  ďalšej pre nás exotickej zveri: zebry, žirafy, antilopy, impaly,  krokodíly, pakone... 


TRÍBEČSKÉ JELENE




Do dávnej aj nedávnej minulosti nás zavedie príspevok JOZEFA ŠABA, ktorý pozbieral  niekoľko zaujímavých príbehov spojených s jeleňmi ulovenými v Topoľčianskej zvernici.  V jednom  nám sprostredkúva, ako to bolo s  „trofejou pre korunného princa“ a v druhom nám približuje osud „kráľovej koruny“: kráľom bol mimoriadne  silný jeleň, z ktorého sa však, žiaľ, neuchovali ani len zhody. 


13. ROČNÍK MEMORIÁLU MUDr. A. MÉZSÁROSA

O vydarenom 13. ročníku Memoriálu  MUDr. A. Mézsárosa referuje  Mgr. RICHARD IVANČO,  poľovnícky hospodár PZ Alekšince, v ktorého revíri sa podujatie konalo.  Vyzdvihuje výkony  víťazných psíkov a pripomína tiež  význam  zodpovedného prístupu miestnych poľovníkov  k organizovaniu podobnej akcie, Členovia PZ Alekšince  si túto povinnosť splnili  výborne.


STROMY  –  ŽIVÉ PAMÄTNÍKY 



„V rastlinnej ríši  majú stromy veľkú výsadu  –  dlhovekosť,“  píše v úvode svojho článku  doc. Ing. MIROSLAV SANIGA, CSc.,  na záver  Medzinárodného roka lesov. Vďaka  „dlhovekosti“ možno  z ich letokruhov vyčítať veľa zaujímavostí o dejoch, ktoré sa udiali v ich  blízkosti.  Zdôrazňuje,  že ľudstvo by sa malo vďačnejšie správať k stromom, veď ich hmota, drevo, mu pomáhala  pri jeho rozvoji.


VLÁDA PODPORUJE POĽOVNÍKOV
... konkrétne ide o švajčiarsku vládnu radu v Aargau,  ktorá o. i. potvrdila, že  poľovníci plnia v spoločnosti významnú úlohu. To je iba jedna zo správ v našej rubrike Zaujímavosti, do ktorej  zaraďujeme výber  zo zahraničnej poľovníckej  tlače.

DOBRÚ CHUŤ  



Uverejňujeme  recept MILOŠA ŠICHMANA na Srnčie karé s maslovou krustou, dubákovým rizotom a pikantnou lesnou omáčkou. Tým, korí ešte len začínajú s úpravou diviny poslúži tiež recept na Bažantiu polievku.


NOVEMBER V REVÍRI



Informácie o love počas celého roka,  Čo možno  loviť v novembri,  Upozornenie na blížiaci sa termín predåženia poľovného lístka a stručne o aktuálnych povinnostiach súvisiacich so  starostlivosťou o zver v novembri.  Na dvojstránke nájdete  údaje o východoch a západoch Slnka a Mesiaca, Envirokalendár, postreh Sedím na posede a Veselú bodku na záver.


VŠIMNITE SI NAŠU PONUKU
Ponúkaný tovar vás možno bude inšpirovať i pri  nadchádzajúcich úvahách o kúpe  vianočného darčeka pre niekoho z vašich priateľov a blízkych. Z ponuky  odbornej a beletristickej literatúry sa dá vybrať vhodná knižka  i pre vaše deti.  Pozrite si  NAŠU PONUKU!





Partneri

Kto je online?

Práve tu je 371 návštevníkov a žiadni členovia on-line